Hopp til hovedinnhold

110 flotte ungdommer til humanistisk konfirmasjon i Arendal kulturhus


Mai-helgen kunne ikke vært vakrere, med blå himmel, varm sol, fuglesang og små «ører» på bjørka. Flaggene vaiet og stolte familier strømmet til Sam Eydes plass - for endelig kunne vi fylle Store Torungen til siste stol gjennom tre seremonier lørdag, og én seremoni søndag. 

I fjor kunne vi av hensyn til smittevernreglene kun bruke annethvert sete i salen, men nå var over 600 gjester på plass på hver seremoni for å se sin håpefulle bli konfirmert.  

- Aldri før har Human-Etisk Forbund Arendal hatt så mange konfirmanter som i år, forteller styreleder Håvard Aslesen. 

Sju konfirmantgrupper har gjennomført kurset, det ene som et intensivkurs med fem temaer knyttet til det å være menneske: Etikk, menneskerettigheter, kritisk tenkning, identitet og humanisme. Konfirmant Tuva Grestad holdt tale på en av seremoniene, og satte veldig fint ord på hva det er å være ung og hva som er viktigst å huske som menneske og medmenneske.

Tuva sa:

«Vi har hatt mange interessante samtaler, men kanskje den mest tankevekkende opplevelsen for meg var rollespillet For Nasjonen. Et rollespill som gikk over et døgn der vi var innbyggere i et totalitært diktatur, uten noen form for rettigheter. Det gjorde stort inntrykk på meg, og jeg er ganske sikker på at det gjorde det på andre konfirmantene som var med også.»

Tuva oppfordret alle til å huske at «mange små mennesker som gjør mange små ting på små steder, kan sammen forandre verden.» Hun leste diktet «Våg å være» og oppfordret sine med-konfirmanter til «ikke prøv å være perfekt - vær heller en utmerket utgave av deg selv!» Det gjorde også kultursjef Linda Sætra, som holdt hovedtalen til ungdommene og snakket om håp, muligheter og det motsatte av likegyldighet:

«Hvordan vil dere forme fremtiden vår og deres egen? Jeg håper dere former den med engasjement og at dere finner noe å brenne for. Har dere kjent den følelsen? Det kjennes ut som en brann, en varme som starter i magen og som brer seg oppover til hjertet og så til hodet. Som får tankene til å rase gjennom hodet og som får deg til å få lyst til å få ut det du har inni deg – det kan være en skikkelig god følelse. Det kan også være en så sterk følelse at det gjør deg sint – gjerne på vegne av noen andre enn deg selv. Det er det jeg kaller å brenne for noe,» sa Linda Sætra. 

Gjennom seremoniene fikk konfirmanter og publikum sterke og vakre musikalske innslag ved Oscar Andreas Haug (trompet), Elise Sløgedal (sang) og Rasmus Solem (tangenter). Takk til de frivillige Truls, Liv og Håvard og alle andre som bidro til flotte seremonier!