Hopp til hovedinnhold

125 gjester på solververvsfest- fire generasjoner med humanetikere samlet


Jon Berntsen Kåsa, Lindesnes avis

Human-Etisk Forbund, Lindesnes lokallag arrangerte lørdag solvervsfest på Kulturfabrikken.

- Det er en 40 år lang tradisjon for oss med solvervsfest i Mandal. Jeg kan ikke huske at det før har vært så mange folk her og så livlig som det er nå. Det er helt fantastisk, smiler Stein Rafoss i Human-Etisk Forbund Lindesnes. Det kom rundt 125 mennesker til solvervsfest på Kulturfabrikken lørdag ettermiddag. Det er trolig ny rekord i antall gjester, forteller arrangørene.

- Human-Etisk Forbund har vært aktive i 40 år i Mandal og økt medlemsmassen vår veldig de siste årene. Det er nok tre eller fire generasjoner med humanetikere her i dag, sier Rafoss, som selv har vært en av pådriverne i lokallaget helt siden starten. Arrangementet varte i tre timer fra klokken 12 lørdag. På programmet var blant annet pepperkakebaking og juleverksted hvor det ble laget for eksempel dørkrans, honninglys og annen julepynt. I tillegg ble det servert grøt til gjestene.

- Det er utrolig gøy at det har kommet så mange folk. Flere har sagt til meg at dette var første gang de har fått julestemning i år, sier Eva Solås Nilsen i lokallaget.

Festen markerte feiringen av vintersolverv, også kalt solsnu.

- Vi griper den gamle førkristne tradisjonen i Norge med å feire solsnu, og at det går mot lysere tider. Solsnu er egentlig ikke før 22. desember, men erfaringsmessig er det greit å ha markeringen nå siden det fra før er mange andre festligheter nærmere jul, sier Rafoss.

Fortellerkunstner, mindfulness- og barneyogainstruktør Helene Knutsen var til stede på solvervsfesten og og hadde forestillingen «Levende eventyr» for barna.

- Det var kjempegøy! Jeg hadde det beste publikummet. Det var hele tiden morsomme innspill og gode spørsmål underveis i eventyret. Det var stor stas for meg å bli invitert til solvervsfest. Det var en god atmosfære og jeg storkoste meg. Mange frivillige har jobbet vanvittig hardt og gitt et fint tilbud til lokalbefolkningen, sier Knutsen. På krukkeverkstedet satt Nora Frost og Nora Pettersen og dekorerte hver sine julekrukker.

- Det er veldig gøy å lage så fine ting, sier de.

Maren Cecilie Pettersen, som hadde ansvaret for denne delen av juleverkstedet, forteller at det var helt fullt med barn rundt bordet på det meste. Hun sier at det har blitt en tradisjon å være med på solvervsfest.

- Vi har vært her i mange år, og det er veldig kjekt. For vår del treffer vi også en del familie, som er veldig koselig, sier Pettersen.