Hopp til hovedinnhold
Jubileum

30 år med humanistisk navnefest


Foreldre på Gjøvik tok initiativet i 1988. Siden da har over 40.000 barn blitt feiret på humanistisk vis.

Helt siden Human-Etisk Forbund ble startet opp i 1956 har konfirmasjon vært en sentral del av forbundets virke, og på 1980-tallet var HEFs tilbud til ungdommen godt kjent. Nyfødte verdensborgere manglet imidlertid en verdig, ikke-religiøs seremoni basert på humanistiske verdier.

Men da en gruppe foreldre på Gjøvik ønsket å feire sine nyfødte i 1988, måtte HEF kaste seg rundt.

# Den første navnefesten

Det var venneparet Anne Grete Garlimo og Bjørn Sivesind som gikk ut i lokalavisa og etterlyste andre nybakte foreldre som ønsket et slikt tilbud, etter de hadde oppdaget at Human-Etisk Forbund ikke hadde noe navnefesttilbud.

Åtte foreldrepar med hvert sitt barn meldte seg på til seremoni i Gjøvik rådhus 6. august 1988. Forbundet stilte seg bak og hjalp til med å få den kjente fysikeren Helmut Ormestad som hovedtaler.

Jubileum og navnefest for ni små på Gjøvik 3. mars 2018. (Foto: Hans Olav Granheim/Oppland Arbeiderblad)

# Over 40 000 navnebarn

Etter grasrot-initiativet i 1988 har navnefest blitt et viktig seremonitilbud for Human-Etisk Forbund. I dag ønsker forbundet over 2000 navnebarn velkommen til verden hvert år, og til sammen har over 40 000 barn blitt feiret med humanistisk navnefest.

– Humanistisk navnefest er en stemningsfull feiring av at et barn er født og har fått sitt eget navn. Tilbudet er åpent for alle som ønsker en flott, verdig og høytidelig seremoni på et humanistisk grunnlag, forteller seremonisjef Tale Pleym.

I tillegg til en tale inneholder seremonien kulturinnslag som musikk og diktlesning. Under seremonien får barnet overrakt en navnetavle.