Hopp til hovedinnhold
Høringssvar til Ekstremismekommisjonen

Anbefalt tiltak mot ekstremisme trenger ikke å koste ekstra


Human-Etisk Forbund støtter utvidet tros- og livssynstjeneste i fengsler, og påpeker at det ikke trenger å koste staten mer enn dagens prestetjeneste. Forslag om et nytt senter mot ekstremisme får også støtte fra forbundet.

Human-Etisk Forbund (HEF) har sendt sitt høringssvar om Ekstremismekommisjonens utredning til Kultur- og likestillingsdepartementet. Generalsekretær Trond Enger støtter kommisjonens forslag om å etablere en statlig finansiert tilskuddsordning for tros- og livssynsarbeid i fengsler, med vekt på kontinuerlig tilstedeværelse.

– Vår erfaring fra forsøksprosjekt med en fengselshumanist viser at det er avgjørende å være til stede over tid. Å bare være tilgjengelig gjennom tilkalling ved behov er ikke tilstrekkelig for å bygge den nødvendige tilliten blant både ansatte og innsatte, sier Enger.

# Vellykket forsøksprosjekt

Prosjektet ved Kongsvinger fengsel fra 2022 har vært vellykket, ifølge evalueringen, som anbefaler å gjøre ordningen permanent. HEF foreslår at midlene til dagens fengselspresttjeneste kan flyttes til Justisdepartementet og Kriminalomsorgen for å sikre et bredere tros- og livssynstilbud uten økte kostnader.

– Kriminalomsorgen kan på denne måten dimensjonere tjenesten etter de innsattes behov og nyte godt av et større tros- og livssynsmangfold, uten at staten bruker en krone ekstra, forklarer Enger.

Han legger til at Human-Etisk forbund ikke skal stå i veien hvis staten vil bruke friske midler på å sikre at livssynstilbudet i fengsler blir mer mangfoldig enn dagens fengselsprester, som bare er tilknyttet Den norske kirke.

Cecilie Opheim har fylt rollen som fengselshumanist i et vellykket prøveprosjekt ved Kongsvinger fengsel. – Fengselet er en av de mest lukkede institusjonene vi har, med noen av de svakest stilte i samfunnet. Mange innsatte har naturligvis behov for å snakke med noen, og som et livssynssamfunn ser jeg på det som en del av vårt samfunnsansvar, sier hun.

# Behov for oppdatert ekstremismeoversikt

HEF støtter også kommisjonens anbefaling om å opprette et nytt nasjonalt senter mot radikalisering og ekstremisme.

– Radikalisering skjer raskt, og vi trenger en nasjonal aktør som kan gi oss en oppdatert forståelse av truslene, sier Enger.

Han an Han frehunderstreker at senteret må ha lovhjemler for å samle data effektivt, samtidig som personvernet ivaretas. Grunnet tidsforsinkelsen som ofte følger forskningsprosesser, mener HEF det også trengs andre metoder for å holde en løpende oversikt fra dag til dag.

– Det er avgjørende at senteret også har ansatte som jobber mer som journalister og aktivister, og som tilstreber å ha oversikt over hva som skjer på bakken akkurat nå, avslutter Enger.

Les mer om