Bred politisk enighet om seremonirom etter statsrådens bestilling
Etter statsrådens tydelige bestilling til alle kommuner om å se om de har ivaretatt seremonirombehovet, har HEF fulgt opp i flere kommuner.
– Jeg skulle ønske det var et livssynsåpent rom, hvor vi kunne satt inn de symbolene vi selv ønsket.
I sommer fortalte Katrine fra Mandal til NRK om da hennes sønn døde. Hun og familien opplevde å ikke ha annet valg enn kristen begravelse, til tross for at verken familien eller sønnen hadde noen gudstro.
– Jeg mener at det er veldig beklagelig at man må gå på akkord med sine egne og den avdødes ønsker i en så krevende fase av livet, kommenterte HEF-leder Christian Lomsdalen.
Det er ikke lovpålagt for kommunene å tilby slike seremonirom, men regjeringa jobber for at alle kommuner skal ha det tilgjengelig.
– Vi lever i et livssynsåpent samfunn der alle skal kunne ha en seremoni ved begravelsen i tråd med sitt livssyn. Nå er tiden inne for at alle kommuner løfter denne saken og ser på om dette er ivaretatt, sa barne- og familieminister Kjersti Toppe til NRK.
# HEF følger opp lokalt
I etterkant av NRK-saken har kommunen gitt løfter i Lindesnes Avis om at de vil finne egnede lokaler.
Human-Etisk Forbund har tatt statsrådens seremonirom-bestilling videre til flere andre kommuner, og opplever bemerkelsesverdig bred politisk enighet om behovet.
Ullensaker og Nannestad lokallag inviterte lokalpolitikere til møte. Nestleder i lokallaget, Vinjar Tufte, holdt et overbevisende innlegg med presentasjon av mangelen på tilgjengelige lokaler i kommunen, i tillegg til fordelene med kommunal gravplassforvaltning, og hvorfor disse sakene er viktig i et livssynsåpent og inkluderende lokalsamfunn.
Møtet endte med en enstemmig bestemmelse om å sette ned et utvalg som skal jobbe videre med verdige seremoniromløsninger. Dette er i ettertid blitt vedtatt i kommunestyret, informerer Tufte om, som også presiserer at det er snakk om nøytralt utformede lokaler som er åpne for bruk av mobile symboler og lignende.
I tillegg ble det på møtet enstemmighet for å starte prosessen med en eventuell overføring av gravplassforvaltningen fra Den norske kirke til Ullensaker kommune, opplyser Tufte.
I Alver kommune var det enighet om det store behovet for livssynsåpne seremonirom i kommunen, og at det i påvente av nye bygg er viktig å finne eksisterende bygg som kan tilpasses.
– Det er på høy tid å ta innover seg det økende mangfoldet i tro og livssyn, sier Siri Hortman, nestleder i Human-Etisk Forbund Hordaland, til Avisa Nordhordland.
I Oslo var det også enighet da politikerne var invitert til debatt. Skal tro og lommebok avgjøre muligheten til en verdig begravelse, spurte HEF Oslo-leder Morten Guldberg, og direktør i Fonus Begravelsesbyrå, Terje Eid,Hviding, i Nettavisen forkant av debatten.
Arrangementet resulterte i løfter om at seremonirom-saken skal behandles politisk i løpet av høsten. Disse løftene ble senere ble gjentatt i Vårt Land og i Grav24.
– Det er ikke ofte vi har politiske debatter med så stor grad av enighet, ble avsluttende kommentar fra Guldberg etter endt debatt.