Hopp til hovedinnhold
Øverland-foredraget 2024:

Deeyah Khan kommer til Norge!

Bilde av Deeyah Khan med armen i været.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Hvordan snakker vi med ekstremister? Human-Etisk Forbund har invitert den prisbelønte aktivisten og filmskaperen til Oslo for å holde Øverland-foredraget 2024.

– I en tid preget av polarisering er vi begeistret for å få Deeyah Khan hit, sier Trond Enger, generalsekretær i Human-Etisk Forbund.

– Hun har en unik evne til å se mennesket bak en ytterliggående mening og det mange vil oppfatte som et hatefullt verdisyn. Hennes empatiske og lyttende tilnærming gir oss ikke bare en verdifull innsikt i ekstremisme, men har også ført til at ledere har forlatt ekstremistiske bevegelser.

HEF-leder Christian Lomsdalen (t.v.) og generalsekretær Trond Enger mener det er viktig at vi klarer å snakke med hverandre på tvers av uenigheter og sprikende verdisyn.

Deeyah Khan er født og oppvokst i Oslo, men flyttet til London i 1997 og har siden markert seg internasjonalt som menneskerettighetsforkjemper og filmskaper. Hun har vunnet en rekke prestisjefylte priser, blant annet to Emmy-priser og en BAFTA.

Om vi knebler dialogen gjennom scenenekt og sensur, mister vi vår mulighet til å bygge forståelse og finne løsninger, mener Deeyah Khan. I januar kommer hun til Oslo for å dele sine erfaringer (Foto: Fuuse Films)

Ytringsfrihet er en kjerneverdi i humanismen og i vårt samfunn. Samtidig åpner denne friheten for meninger og verdisyn som skiller seg kraftig fra vårt eget. Vi ønsker å utforske hvordan vi kan ha en åpen og respektfull dialog med mennesker vi er uenige med, sier Enger.

# Foredrag som fremmer ytringsfrihet

Human-Etisk Forbund arrangerer Øverland-foredraget for å hedre Arnulf Øverlands eget foredrag fra 1933, «Kristendommen, den tiende landeplage». Foredraget vakte stor forargelse i det kristne majoritetssamfunnet og Øverland ble tiltalt for blasfemi.

– Arnulf Øverland var en av medstifterne av Human-Etisk Forbund i 1956, og vi har en lang historie med å ha et litt annet syn enn majoriteten. Vi gleder oss til å hedre ham med et nytt foredrag som fremmer ytringsfriheten, sier Enger.

Øverland-foredraget 2024 med Deeyah Khan holdes 21. januar kl. 11:00 i Samfunnssalen i Oslo.

Les mer om