Hopp til hovedinnhold
Livssynsåpne seremonirom

Disse partiene fulgte opp løftene sine når Oslo endelig vedtok en tros- og livssynspolitikk


Et enstemmig Oslo bystyre har vedtatt hovedstadens første tros- og livssynspolitikk. Men det var ikke helt enighet om prioriteringen av livssynsåpne seremonirom.

Nylig vedtok bystyret i Oslo strategien «Den livssynsåpne byen». Strategien fremlagt av byrådet bygger på prinsipper om likebehandling, og er en historisk plan for hvordan kommunen kan jobbe for et livssynsåpent samfunn.

Blant hovedtemaene i bystyrebehandlingen av strategien var spørsmålet om livssynsåpne seremonirom, som Human-Etisk Forbund (HEF) har arbeidet for å sette på dagsordenen. Mangelen på slike rom har lenge vært en utfordring, særlig for gravferder i en by av Oslos størrelse.

HEF utfordret Oslo-partiene til å ta ansvar for å dekke behovet for seremonirom som kan brukes av alle, under valgkampen i 2023. Flere partier ga da løfter om å prioritere saken (Foto: Human-Etisk Forbund)

# Opposisjonen følger opp løftene

Under bystyrebehandlingen var det kun opposisjonen bestående av Rødt, SV, MDG og Arbeiderpartiet, som løftet etablering av livssynsåpne seremonirom inn i merknadene.

Sunniva Holmås Eidsvoll fra SV viste til at partiene var enige da Human-Etisk Forbund utfordret Oslo-partiene i under valgkampen i fjor. Under behandlingen av strategien i høst var det derimot uenighet, stusset hun.

Jorunn Folkvord fra Rødt poengterte hvor viktig slike lokaler er, særlig i en tung tid som etter et dødsfall.

– Det er en stor utfordring at en by av Oslos størrelse har så få livssynsåpne seremonirom som er tilrettelagt for begravelser. Rødt mener vi må vurdere å bygge nytt for å møte behovet og vi må se på hva vi kan gjøre med eksisterende bygg for å lage gode seremonirom. Dette er et sentralt behov som gjelder mange av oss.

En samlet opposisjon fulgte opp sine løfter om å få på plass livssynsåpne seremonirom i hovedstaden. Fra venstre; Jorunn Folkvord (Rødt), Farukh Qureshi (Arbeiderpartiet), Sunniva Holmås Eidsvoll (Sosialistisk Venstreparti) og Rauand Ismail (Miljøpartiet De Grønne). Alle sitter i utdannings- og kulturutvalget. (Foto: Martin Uleberg)

Ap-representant Farukh Qureshi skulle ønske partiene kunne enes om å prioritere livssynsåpne seremonirom.

Det mente også MDGs Rauand Ismail. Han var særlig tydelig i sin støtte og viste til anbefalingene fra Bakkevig-utvalget.

– Dette handler om å gi alle innbyggere i Oslo tilgang til verdige seremonier. Utvalget konkluderte med at kommunen mangler større livssynsåpne seremonirom. Det er rart at partiene som var enige om dette for ett år siden, nå ikke vil forplikte seg.

# Oslo Høyre: – Dette leverer vi på.

Byrådspartiene Høyre og Venstre, samt støttepartiene KrF og FrP, ønsket ikke å spesifikt forplikte kommunen til tiltak som etablering av seremonirom i denne omgang.

Både kulturbyråd Anita Leirvik North og Arve Juritzen fra Høyre svarte imidlertid på kritikken med å forsikre at tiltak allerede er under planlegging.

– Vi er for livssynsåpne seremonirom, og byråden er i gang med å etablere slike rom. Dette leverer vi på, selv om det ikke er nødvendig å ta det inn i strategien, sa Juritzen.

Øyvind Håbrekke fra KrF stilte seg bak at kommunen må ta en rolle i saken, men antydet at tros- og livssynssamfunnene må bruke egne midler på hver sine lokaler, framfor fleksible seremonibygg som kan brukes av alle.

# Honnør til opposisjonen

Solveig Soleng i Human-Etisk Forbund Oslo reagerer på KrF sitt innlegg. Hun påpeker at gravferd er en seremoni i privat regi, for de pårørende, ikke for tros- og livssynssamfunnene.

– Opposisjonspartiene fortjener honnør for å løfte livssynsåpne seremonirom tilgjengelig for alle innbyggere, uansett tro og livssyn, som en prioritert oppgave for kommunen, sier Soleng.

Solveig Soleng er styremedlem med ansvar for livssynspolitikk i Human-Etisk Forbund Oslo (Foto: Privat)

Regionlaget har denne høsten bidratt i kommunens kartlegging av det store seremonirom-behovet i byen.

– Vår bekymring er at kartleggingen blir liggende i skuffen, slik Bakkevig-rapporten ble. Vi vet at behovet er der. Nå må byrådet handle. Derfor er vi glade for byrådens forsikring om at dette er i gang, sier hun.

Soleng understreker videre at Human-Etisk Forbund vil følge arbeidet nøye for å sikre at strategien faktisk fører til verdige livssynsåpne seremonirom for alle innbyggere, uavhengig av tro eller livssyn.

Les mer om