En booster for kjærligheten!

Audun og Josefin giftet seg humanistisk i 2017. Siden den gang har det gått både ned og opp. Da invitasjonen fra HEF om kjærlighetshelg kom, var de ikke sene om å takke ja.
En morgen i juli i år tikket en e-post fra Human-Etisk Forbund inn i postkassen til Josefin. Den startet slik:
– Da jeg fikk se e-posten den morgenen midt i ferien, var det så selvfølgelig at jeg ønsket å delta! Jeg måtte selvsagt avklare med Audun, men han sa – ja, kjør på! forteller Josefin.
– Jeg ble nesten litt rørt av formuleringene.
Invitasjonen lovte utforsking av hva kjærlighet til hverandre kan innebære gjennom livsnære dialoger, praktiske øvelser og sanselige erfaringer på Ramme gård utenfor Hvitsten.
Audun og Josefin giftet seg humanistisk i Oslo i 2017 etter å ha vært kjærester i nesten ti år og er foreldre til et småbarn og en tenåring.

– Vi er på en fin plass nå, men det å få en sånn booster som dette var presentert som, fristet veldig, smiler Josefin.
Sammen med åtte andre par som har hatt humanistisk vigsel i løpet av de siste ti årene, møtte de spent opp en høsthelg.
# Partid, ikke parterapi
På Ramme gård møtte parene livsveilederne Ingun Steen Andersen og Birgitte Fredriksen som skulle følge parene gjennom helgen.
– Målet for oss i Human-Etisk Forbund var å gi parene en mulighet til å nære eget forhold gjennom dialog og sanselige erfaringer, som poesi, musikk, natur og yoga, forteller Ingun.

– Vi ønsket å skape et rom hvor deltakerne sammen kunne utforske hva kjærlighet til hverandre kan innebære. Gjennom ulike filosofiske og psykologiske innfallsvinkler og øvelser ville vi øke bevisstheten om hva det vil si å møte hverandre på en dialogisk måte. Og hva det vil si å jobbe med å utvikle forholdet gjennom livet, forklarer Ingun.
Birgitte trekker også fram betydningen av å samles på et så vakkert og stemningsfylt sted som Ramme Gård.


# – En premie!
En skatt bekrefter Hilde og Trine at helgen har vært. Paret giftet seg humanistisk sommeren 2019, etter å ha vært kjærester siden 2017.
Trine har vært medlem i Human-Etisk Forbund i mange år og syntes det var veldig fint å kunne gifte seg humanistisk når det først skulle skje. Ikke minst det at de kunne vies i sin egen, vakre hage, som de er så glade i.
– Dette har vært en ordentlig fin helg med fantastisk opplegg! Samtalene, oppgavene vi fikk, og masse fine folk. Ikke minst de kjempefine veilederne, som har vært veldig inspirerende og flinke til å dra oss i gang, sier Trine.

– Jeg føler nesten at det har vært en premie – «Takk for at dere giftet dere humanistisk!», ler Hilde, som fikk hele opplevelsen som en overraskende kjærestegave fra Trine fredag ettermiddag.
Helt fram til da hadde hun trodd at helgen skulle brukes til å passe barnebarn.
# Kjærlighet krever innsats
Aller først inviterte livsveilederne Ingun og Birgitte deltagerne til å undersøke hvilke romantiske forestillinger og ideer om kjærlighet som omgir oss alle.
Hvilke forventinger – bevisste eller ubevisste – sitter vi med? Og er disse realistiske?
Parene fikk god tid til å samtale i par, og til å utforske hvilke verdier de egentlig ønsker å realisere i parforholdet og hva som skal til.
Gjennom dialogene med hverandre og i plenum oppsto et raust og engasjert fellesskap mellom deltakerne. De har mye til felles og inspirerer hverandre gjennom å dele erfaringer.
– Det er lett å komme i en situasjon der det blir om å gjøre å vinne diskusjonen.
Ett av temaene i løpet av helgen er hvordan skape rom i hverdagen for at kjærligheten skal kunne skje.
En av de yngre mennene tar ordet:
– Vi snakket litt om det, at vi drifter barn og våre individuelle interesser, og at det kan være vanskelig å skape rom til kjærlighet i hverdagen. Derfor foreslår jeg at vi skal sette av en kveld i uka for å ha det rommet til å gjøre noe sammen. Det trenger ikke nødvendigvis være å snakke om dype ting, men kanskje se noe sammen eller gjøre noe sammen.
Livsveilederne trekker fram at en viktig del av kjærlighetsarbeidet er å øve seg på å ha dialog.
– Vi lever i et samfunn der samtaler og diskusjoner ofte beskrives som en «kamp». Er vi opptatt av å slå hverandre ned, eller er vi nysgjerrige på å gå i dialog?
– Det er lett å komme i en situasjon der det blir om å gjøre å vinne diskusjonen ja, sier en mann.

# Vil fortsette
For Hilde og Trine var det filosofiske og dialogiske en litt annen innfallsvinkel til parforholdet enn de er opplevd før.
– Det har ikke bare vært å snakke om følelser, vi måtte også tenke over hvilke verdier det er snakk om, sier Trine.
– Det har vært veldig interessant med en slik innfallsvinkel, som har løftet kjærligheten litt opp. Ingun og Birgitte var veldig flinke til å snakke filosofisk forståelig. Det er jo ikke vårt vanlige språk, sier Hilde.
Hjem fra kjærlighetshelgen tar de med seg betydningen av å fortsette å ha god dialog og å se hverandre.
– Vi er jo på et veldig bra sted og er flinke til å se hverandre og ta vare på hverandre. Men vi har fått bevisstgjøring på at det er viktig å fortsette med det, og at vi ikke sakte, men sikkert går inn i en sånn tradisjonell hei-ha det-hverdag. Fortsette å sette pris på hverandre og kjærligheten – det tar vi med oss! Sier Trine.
Audun og Josefin synes også at de akkurat nå er på et bra sted som par. De setter stor pris på de gode samtalene de har fått ha med hverandre og med de andre parene.
– Jeg ble overrasket over hvor fort vi kom i gang med de store temaene og hvor komfortable vi ble i det rommet som Ingun og Birgitte skapte.
–Jeg synes de var veldig flinke til å skape et trygt rom, hvor det var lov til å si det man følte og det man tenkte. Jeg hadde forventet kleinheten i begynnelsen og at det skulle ta tid til å komme inn i de gode samtalene – men vi var der nesten med en gang, forteller Audun.
– Det har skjedd mye på kort tid! Det å komme så nært ukjente så fort, og så sees man kanskje ikke mer etterpå. Denne åpenheten, ærligheten og at praten flyter – og at alle var med på det – var veldig fint, sier Josefin.
De likte veldig godt den filosofiske og dialogiske måten å bli bevisstgjort sine verdier og kommunikasjonsformer som et forebyggende tiltak.
– Jeg tror virkelig det har noe for seg og at vi gjør litt for lite av det. Vi har jo snakket gjennom helgen om hvor mye man har en tendens til å sammenligne seg med andre og strekke seg etter noe som er urealistisk. Og at vi må slutte å sammenligne oss med andre og ikke gi opp så fort. Vi har vært opptatt av at vi har lyst til å klare oss vi to, og da skal vi gjøre alt vi kan.
– Det kan virke «easy peasy» å kommunisere, men det er det jo absolutt ikke! Det er fint å få bevisstgjøring og snakke ordentlig sammen om det, sier Josefin.
– I vårt samfunn har man en tendens til først å gå inn for å reparere når ting går til helvete. Hvis man har en bevisstgjøring rundt det vi har pratet om denne helgen litt oftere, så kanskje man ikke så ofte trenger å gå inn og korrigere med parterapi og eventuelle skilsmisser, smiler Audun.
# En humanistisk helg
Bevisstgjøring og inspirasjon var det de fleste deltakerne trakk fram som det viktigste de tok med seg fra kjærlighetshelgen. Og det var akkurat det livsveilederne Ingun og Birgitte ønsket å oppnå.
– Å skape rom for dialog og refleksjon over livsnære og viktige temaer som kjærlighet er dypt humanistisk fordi vi mennesker trenger hverandre! Vi trenger gode møter, inspirasjon og samtaler for å bli kjent med oss selv, utvikle oss og bli bevisst på hva vi mener er betydningsfullt og hva vi ønsker å realisere i livene våre, sier Ingun.