Hopp til hovedinnhold
Humanehtalaš lihttu!

En samisk merkedag i Human-Etisk Forbund


6. juni ble en merkedag i Human-Etisk Forbund sin historie. Da fikk forbundet nordsamisk navn: Humanehtalaš lihttu.

Det var landsstyret i Human-Etisk Forbund som fattet det historiske vedtaket etter forslag fra Human-Etisk Forbund Finnmark. Etter en god diskusjon ble det enstemmig vedtatt at det nordsamiske navnet til Human-Etisk Forbund er Humanehtalaš lihttu.

For mange betyr dette vedtaket mye. Blant dem som er svært fornøyde, er regionlagsleder i Finnmark, Øystein Røsland.

– Dette var et veldig godt vedtak. Synliggjøringen av samisk språk og kultur er viktig. Et samisk navn er et helt tydelig og konkret uttrykk for respekt og likeverd. Slik kan vi vise at det er plass og rom for alle i Human-Etisk Forbund.

Det er imidlertid ikke bare navnet som er historisk ved vedtaket. For første gang har Human-Etisk Forbund bestemt seg for å ha seremonimateriell på samisk. Om ikke lenge vil navnebarn og konfirmanter kunne få navnetavler og kursbevis på nordsamisk.

Navnefesttavle og konfirmasjonsbevis blir nå tilgjengelig på samisk.

– Vi har jevnlig samiske navnebarn og konfirmanter. Nå vil de kunne få navnetavler og kursbevis på nordsamisk. Det tror vi de vil sette pris på. Seremoniene er noe av det viktigste vi driver med, og nå tar vi det samiske inn i seremoniene våre, sier Røsland.

Han understreker at nettopp seremonimateriellet var en viktig del av vedtaket.

– Et navn er et symbol, og selv om symboler er viktige, så viser vi med seremonimateriellet at vi ønsker noe mer og at vi mener alvor. Dette er inkludering som har høyst reelle konsekvenser og som er vil være synlig i hele organisasjonen.

I tillegg til materiell og navn, vil man nå også finne informasjon på nordsamisk på nettsiden til Human-Etisk Forbund. Der vil man blant annet kunne lese om forbundet og seremoniene som tilbys.

Røsland forteller at han har opplevd at hele organisasjonen har vært positive til initiativet.

– Støtten i organisasjonen har vært formidabel og jeg har fått flere gode tilbakemeldinger. Dette er humanisme i praksis og viser at likeverd og respekt ikke bare er honnørord, men sitter i ryggmargen til Human-Etisk Forbund. Det er jeg veldig glad for.