Hopp til hovedinnhold
Landsmøte 2023

Foreningen FRI får Humanist­prisen: – Betyr veldig mye!


Foreningens imponerende arbeid og håndtering i etterkant av terrorangrepet 25. juni er bakgrunnen for at FRI tildeles Humanistprisen 2023. 

– Vi er utrolig beæret og takknemlige for denne prisen. Det har vært et veldig vanskelig år for hele den skeive bevegelsen. Vi har vært nødt til å ta mange ekstraordinære grep i en krevende situasjon, så det å få denne anerkjennelsen fra Human-Etisk Forbund betyr veldig mye, sier leder i FRI, Inge Alexander Gjestvang.  

Gjestvang var fredag kveld opptatt med Barents-Pride , en norsk-russisk Pride-markering i Kirkenes. Leder i FRI Oslo og Viken, Jan Elisabeth Lindvik, tok derfor imot prisen på vegne av foreningen, og benyttet anledningen til å fremheve den vanskelige situasjonen for skeive verden over, deriblant Russland.  

FRI Oslo og Viken-leder, Jan Elisabeth Lindvik (Foto: Pavel Storozhuk).

– Vi kjemper for friheten til å være den man er og elske den man vil. Kjærligheten er for alle, men realiteten er at skeive angripes hver dag. Med hat og trusler, men også med vold og drap. Den eneste forbrytelsen de har gjort er å være den man er og elske den man vil, sa Lindvik. 

# Ble sviktet – bevarte sakligheten 

Humanistprisen på 100 000 kroner deles ut til en enkeltperson, gruppe eller organisasjon som har bidratt til å fremme humanistiske idealer og prinsipper. Human-Etisk Forbund (HEF) står bak prisen og vinneren utnevnes av landsstyret. 

HEF-leder Christian Lomsdalen og Humanistprisvinner FRI, representert ved Jan Elisabeth Lindvik (Foto: Pavel Storozhuk)

Leder Christian Lomsdalen forklarer at da spesielt politiets og justismyndighetenes håndtering etter terrorangrepet sviktet, kunne det vært både fristende og nærliggende for FRI å ta til motmæle og uttrykke frustrasjon og sinne. 

– Men på en imponerende og beundringsverdig måte har FRI bevart sin saklige og seriøse stemme for å kjempe for menneskers frihet til å være den man er. Det til tross for forsøket på å skremme skeive som lever frie og åpne liv, og ikke minst usaklighetene og hatretorikken som preger mange av anklagene mot dem, sier Lomsdalen. 

HEF-leder Christian Lomsdalen mener FRI imponerte langt mer enn storsamfunnet og justismyndighetene, i etterkant av terrorangrepet 25. juni. (Foto: Pavel Storozhuk)

# Sammen i kamp for skeives rettigheter 

– Vi må delta i fellesskapet med hele oss selv. Vi må stå skulder til skulder, så tett at det ikke blir plass til hat, sa Lindvik under prismottagelsen.  

 – Med denne prisen vil vi gi et tydelig signal om at Human-Etisk Forbund stiller seg bak FRIs kamp for skeives rettigheter, sa Lomsdalen. 

Det var en takknemlig Oslo og Viken-leder fra FRI som tok imot Humanistprisen 2023 (Foto: Pavel Storozhuk)

# Les hele landsstyrets begrunnelse: 

Humanistprisen 2023 tildeles FRI, for deres håndtering av tiden som er gått siden terrorangrepet mot London pub. 

Angrepet på London var mer enn et angrep på en sammenkomst av mennesker. Det var et angrep på hele det norske LHBT+-miljøet. Et forsøk på å skremme folk som lever frie og åpne liv tilbake i skapene – og å skremme de som fortsatt er der fra å komme ut. 

Angrepet rammet særlig hardt fordi dette var første gang på flere år at miljøet skulle finne sammen på en åpen og uinnskrenket Pride-markering. Koronapandemien var en særlig tøff tid for mange skeive: Både unge mennesker på søken etter egen identitet og samhold blant likesinnede utenfor hjemmets fire vegger, og folk i alle aldre som mistet tilgang på sin valgte familie – for mange den eneste familien de har. 

Angrepet på London fant sted i en atmosfære som var langt giftigere enn på mange år. Verden rundt har vi sett vi en dramatisk økning i homofob og transfob retorikk fra autokratiske regimer og populistiske brannstiftere. I tiden før angrepet så vi her hjemme en betydelig vekst i konspiranoide påstander om og anklager mot LHBT+-miljøet generelt og FRI spesielt. Terroren har dessverre på ingen måte resultert i en reduksjon av slike anklager. 

Både internasjonalt og her hjemme har reaksjonære religiøse grupperinger og såkalt "transkritiske" aktører funnet sammen i en allianse mot det organiserte LHBT+-miljøet, særlig mot transpersoner og deres rettigheter. For de religiøse gruppenes del, fremstår dette som en velkommen anledning til en omkamp om homofiles rettigheter. Gjerne legitimert med en misforstått bruk av trosfriheten – en frihet som selvsagt ikke innebærer retten til å innskrenke andres rettigheter. 

Denne giftige atmosfæren gjorde at mange skeive kjente på økt frykt og utrygghet, alt før terroren. Og ikke uten grunn. Senest på Arendalsuka i år ble det lagt frem en rapport som viser at skeive er utsatt for vesentlig mer voldskriminalitet enn befolkningen ellers. 

Jan Elisabeth Lindvik med Humanistprisen 2023. Prisen består også av et beløp på 100 000 kroner til å videreføre arbeide med å fremme humanistiske idealer og prinsipper (Foto: Pavel Storozhuk).

Det norske storsamfunnet imponerte ikke i tiden etter angrepet. Og de som skulle tatt ansvar imponerte aller minst. Politiets og justismyndighetens håndtering bar preg av en dyp mangel på kunnskap om miljøet og en manglende forståelse av Prides betydning. 

FRI håndterte på sin side situasjonen på en imponerende og beundringsverdig måte. De bevarte fatningen, der det kunne vært fristende å ta kraftfullt til motmæle. De opptrådte med verdighet, der det kunne vært nærliggende å gi uttrykk for skuffelse, raseri og frustrasjon. De har vært en saklig og seriøs stemme, til tross for koret av usakligheter og absurditeter som preger mange av anklagene mot dem. 

De har ikke latt seg skremme fra å fremme sin politikk og kjempe sin kamp. Til tross for at reaksjonen på terroren mot dem, ikke minst fra de som hadde ansvar for å sikre deres frihet og rettigheter, heller var en oppfordring om å dempe seg enn en støtte til denne kampen. 

Med denne prisen vil vi gi et tydelig signal om at Human-Etisk Forbund stiller seg bak FRIs kamp for skeives rettigheter. 

Generalsekretær i HEF, Trond Enger, var stolt over å kunne dele ut årets Humanistpris til FRI (Foto: Pavel Storozhuk).

Les mer om