Hopp til hovedinnhold
Ytringsfrihet- og trosfrihet i Ungarn

Forfulgt humanist på besøk i Norge


Etter å ha blitt utsatt for en hetskampanje ble Gáspár Békés sparket fra jobben og tvunget til å forlate hjemlandet Ungarn. Human-Etisk Forbund inviterte den forfulgte humanisten til Norge for å dele sin historie.

Oppdatert 19.06.2024


Sammen med Even Gran fra Human-Etisk Forbund (HEF) besøkte de flere byer i Norge for å dele historien og belyse utfordringene som humanister står overfor i autoritære land. Békés mener hans opplevelser illustrerer hvordan det ungarske regimet bruker kristent teokrati og retorikk for å destabilisere demokratiet.

HEF har støttet saken til Békés gjennom Humanists at Risk-kampanjen til den internasjonale paraplyorganisasjonen Humanists International.

– Jeg er veldig glad for støtten fra Human-Etisk Forbund og andre humanistorganisasjoner, har han tidligere sagt.

Gáspár Békés takkes for besøket av Camilla Velle i Tønsberg lokallag.

# Fremmer kristendom som eneste våpen mot "trusselen fra islam"

Til tross for at ungarere flest er sekulære uten å tilhøre en religiøs gruppe, opplever Gáspár Békés at det ungarske regimet lykkes med å bruke kristen teokratisering for å fremme illiberale og antidemokratiske mål.

– I Europa er ytrings- og trosfrihet i sammenheng med islamisering i sentrum av den politiske diskusjonen. Krefter fra ytre høyre fremmer en fortelling om at det bare er en kristen teokratisering som kan motvirke den opplevde trusselen fra islam. Dette er ikke bare rasistisk, men et forsøk på å destabilisere demokratier, som vi ser lykkes i Ungarn og Polen, uttaler Békés.

– Den eneste konstruktive måten å motvirke dette på er å fremme sekulær humanisme, som krever at alle respekterer menneskerettigheter og rettsstaten, inkludert religiøse institusjoner.

Békés tok seg tid til å prate med folk. Her sammen med HEF-ansatte i Kristiansand: f.v. Gáspár Békés, Dagfinn Ullestad, Kristian Røssaak, Sam Danielsson og Inger Lise Sørum Holen.

Békés, som selv er visepresident i den ungarske ateistforeningen, fremhever videre Human-Etisk Forbund som et skinnende eksempel på hvordan man kan lykkes med å omfavne sekulære og humanistiske verdier, tilby viktige tjenester til samfunnet og i tillegg jobbe for likebehandling.

Jeg håper å kunne gjenskape noe av deres suksess i Ungarn også, og jeg er takknemlig for deres gjestfrihet.

# Kritikk mot barnedåp

Utgangspunktet for Békés’ situasjon er at han er kritisk til praksisen med å døpe nyfødte barn. Dette skrev han om i en bloggpost i 2017.

– Jeg synes det er feil å døpe barn som ikke har forutsetninger for å vite hva som foregår. Hvis man ønsker å døpe seg, får man gjøre det når man er gammel nok, har Békés tidligere uttalt til H magasin.

I januar 2021 startet han i ny jobb som miljørådgiver i Budapest kommune. Plutselig ble den gamle bloggposten plukket opp av ytterliggående krefter på høyresiden. Hetsende artikler ble spredt på nettet og i kommentarfeltene.

# Ungarns autoritære regjering krevde sparken

Bråket nådde helt opp til Ungarns nasjonalkonservative regjering, ledet av Victor Orbán. Mot slutten av januar 2021 grep visestatsminister Zsolt Semjén inn og krevde at Budapests borgermester umiddelbart måtte fjerne Békés fra stillingen sin. Begrunnelsen var at de ikke kunne ha en ansatt som vil «forby barnedåp»

Kort tid etter fikk Békés sparken. Dette til tross for at byadministrasjonen i Budapest er mer liberal enn regjeringen.

Gáspár Békés mener oppsigelsen fra Budapest rådhus grunnet sekulær aktivisme illustrererer hvordan det ungarske regimet bruker teokratisk ideologi og retorikk for å fremme sine illiberale mål.

Békés saksøkte arbeidsgiveren sin, og hetsen mot ham eskalerte. Békés fikk dødstrusler og det ble umulig for ham å finne nytt arbeid i Ungarn. Uten inntekt ble han tvunget til å flytte hjem til foreldrene sine. Den konstante hetsen og mangel på støtte fra myndighetene i Ungarn tvang ham etter hvert til å forlate landet.

# Til Høyesterett i Ungarn

I dag jobber Gáspár Békés i et annet land, mens han får støtte fra humanistbevegelsen i saken mot tidligere arbeidsgiver. Etter å ha vunnet i den ungarske domstolen, tapte han nylig i lagmannsretten omgjorde avgjørelsen og slo fast at oppsigelsen av Békés var gyldig.

Nå jobbes det for å ta saken til Høyesterett.

Human-Etisk Forbund og Humanists International støtter Békés og mener at han blir forfulgt for å ha utøvd sin rett til tros- og ytringsfrihet.

Les mer om