Hopp til hovedinnhold
Human-Etisk Forbunds første Hederspris

Hederspris til Andreas Heldal-Lund


Den første vinneren av Human-Etisk Forbunds nye Hederspris har alltid vært flink til å se og å anerkjenne menneskene han har møtt. Nå er det vår tur til å se og anerkjenne ham. 

# Hva er Hedersprisen?

Human-Etisk Forbund berører hundretusenvis av nordmenn hvert år gjennom våre seremonier, arrangementer, kurs og kampanjer. Vi betyr mye for mange og har stor påvirkningskraft.

Men ingenting av dette ville vært mulig uten de aktive frivillige og tillitsvalgte, som legger ned stor innsats i å holde forbundets mange livssyns- og organisasjonsaktiviteter i gang!

Selv om det har eksistert lokale utmerkelser, har forbundet manglet en nasjonal anerkjennelse av ekstraordinært internt engasjement.  

# Ny nasjonal pris

Derfor har sentralstyret innstiftet Hedersprisen, som kan gis til nåværende og tidligere frivillige, tillitsvalgte og ansatte. Den skal gis etter følgende åpne kriterier:

  • Lang og tro tjeneste for Human-Etisk Forbund 
  • Ekstraordinær innsats for Human-Etisk Forbund

# Den første vinneren av Hedersprisen er Andreas Heldal-Lund

Den første mottakeren av Hedersprisen har et stort hjerte for HEF og har vært aktiv i forbundet i en mannsalder – og på veldig mange felt!

– Han har alltid vært flink til å se og å anerkjenne menneskene han har møtt, nå er det vår tur til å se og anerkjenne ham, sier Christian Lomsdalen, leder av Human-Etisk Forbund.

Christian Lomsdalen overrekker Hedersprisen til Andreas Heldal-Lund

# Arbeid med humanistisk konfirmasjon

Andreas ble først involvert i HEF i begynnelsen av tjueårene og tok fatt i arbeidet med humanistisk konfirmasjon – noe han har beskrevet som utrolig inspirerende og utviklende. For å kunne diskutere etikk og viktige spørsmål med 14-15-åringer, brukte han mye tid på selv å reflektere rundt livssyn, etikk og valg; hvordan ta riktige valg, gode valg for seg selv og andre.

Mange kull av konfirmanter vil aldri glemme hjerneforskeren som hadde med seg en plastinnpakket hjerne i kjølebag og lurte dem trill rundt, og som fikk formidlet viktigheten av kritisk tenkning og refleksjon.  

# Engasjert i organisasjonen

I tillegg til å være kursleder selv, har han vært involvert i opplæring av andre kursledere, ledet seremonier og vært taler, holdt foredrag og tatt initiativ til og arrangert utallige filosofikafeer lokalt. Og da HEF fikk vigselsrett ble han også en populær seremonileder for vigsel.

Til tross for at Andreas har hatt en krevende arbeidshverdag i lederstillinger, har han alltid vært villig til å strekke seg litt ekstra for Human-Etisk Forbund, i styreverv og i valgkomiteen for sentralstyret.

Andreas på scenen under årets Humanistkonferanse, i samtale om hvordan livssyn påvirkes når livet står på spill

# Kampen mot Scientologikirkens sensur

Nysgjerrighet, et hjerte for ytringsfrihet og tidlig internettkunnskap gjorde at han ble en viktig person i kampen mot Scientologikirkens sensur av, og advokatangrep på, kritikere.

Andreas er kanskje mest kjent internasjonalt som pådriveren bak "Operation Clambake", et nettsted der han spredte informasjon om Scientologikirken som den ikke ønsket spredt. Han bidro gjennom sitt personlige engasjement til å hjelpe folk til å bryte med kirken.  


Andreas Heldal-Lund døde 2. januar 2024 på sykehjem i Sandnes, etter lang tids sykdom. Han sovnet inn omgitt av gode venner og sin kjære Daniel.

# Les mer om Andreas' innsats: