Hopp til hovedinnhold

Humanistisk konfirmasjon populært i Oslo


Lisbet Jære

I 2020 var det for første gang flere som valgte å konfirmere seg humanistisk enn i kirken. – Jeg liker at det er så åpent, at vi oppfordres til å selv tenke hva som er riktig for oss, sier konfirmant Erle Hellebø Steinheim (14)

8. mai 2022 ble det holdt seremoni for 70 konfirmanter i Oslo rådhus.

- Jeg var litt nervøs, jeg har jo aldri konfirmert meg før. Men det var rett og slett stor stas å få være med på seremonien i et fullstappet rådhus. Det var en storslagen opplevelse som jeg aldri kommer til å glemme, sier Marianne Meen Halse (15), fra Jordal ungdomsskole.

I dag er det omtrent like mange som konfirmerer seg i Den norske kirke som gjennom Human-Etisk Forbund (HEF) i Oslo. I 2020 hadde kirken 1.507 konfirmanter og HEF 1.639, ifølge rapporten «Livssynslandskapet i Oslo 2020».

Antall konfirmanter i Den norske kirke og Human-Etisk Forbund i Oslo fra 1980 til 2020. Kilde: Oslo kommune (1980-2017), SSB (2018-2020) og HEF (2018-2020)

Lærer om egne fordommer

Noen uker tidligere møter vi Erle Hellebø Steinheim og Marianne Meen Halse på Nydalen videregående skole. De er på den nest siste av vårens sju samlinger for konfirmanter. Denne gangen har temaet vært identitet og seksualitet, og de har hatt besøk av Skeiv ungdom.

Kursleder Maikki Fonneløp mener det viktigste konfirmantene tar med seg fra kurset er trygghet til å stå for egne meninger og samtidig vite at det er helt greit å endre synspunkt underveis.

- I diskusjoner med andre som har ulike oppfatninger blir man både litt klokere og mer empatisk, noe som ikke er så dumt når man er et menneske som skal prøve å forstå en verden full av mennesker, sier Fonneløp.

Akkurat i dag har Hellebø Steinheim, som går på Morellbakken ungdomsskole, lært mye interessant om fordommer og kjønnsidentitet. Hun har faktisk oppdaget at hun har flere fordommer enn hun trodde.

- Hva jeg vil plukke fram som interessant fra disse samlingene? Vi har lært mye om hvordan vi helt fra vi var små er blitt opplært til å tenke ut ifra hva foreldrene våre og samfunnet rundt oss vil vi skal tenke. Kritisk tenkning er utrolig viktig, det at en selv må finne ut hva en tror på og står for, sier Hellebø Steinheim.

Flere som konfirmerer seg i kirken

I klassen hennes på Morellbakken er det flere som konfirmere seg i kirken enn humanistisk.

- Jeg vet at mange konfirmerer seg i kirken uten at de selv er personlig kristne. Mange gjør det fordi de følger tradisjonen i familien.

Fra de som har valgt kirkelig konfirmasjon har hun hørt at flere synes samlingene de har er litt kjedelige. For Hellebø Steinheim er det motsatt, hun synes det de lærer er relevant og kunnskap hun kan ha bruk for i livet. Blant annet om menneskerettigheter og det å se ting fra andres perspektiv.

Hun forteller at foreldrene hennes konfirmerte seg i kirka fordi de kommer fra et lite sted der det ikke var noe alternativ.

- Det er utrolig fint at vi lever i et samfunn der vi faktisk har et valg og ikke blir tvunget til å gjøre noe vi ikke står for. Det er jo også åpent for andre livssyn å konfirmere seg humanistisk om de skulle ha lyst til det.

Halvparten konfirmerer seg ikke ved Jordal ungdomsskole

På Jordal ungdomsskole, der Marianne Meen Halse (15) går, er det kun rundt halvparten som konfirmerer seg. Mange i klassen er fra familier med et annet livssyn. Av de som konfirmerer seg er det flest som har valgt humanistisk.

Også når det gjelder konfirmasjon er det et tydelig skille mellom øst og vest i Oslo har Meen Halse merket seg.

- Jeg tror de på vestkanten er mer tradisjonelle og flere velger kirkelig. På østkanten er det langt flere med utenlandsk bakgrunn som ikke konfirmerer seg i det hele tatt.

Selv kommer hun fra en familie som ikke er kristen, og tror foreldrenes standpunkt og livssyn påvirker sterkt til hva en velger. Det gjør det ikke mindre viktig at de på kurset oppfordres til å tenke over hva de selv står for.

Enklere å være åpen

Klokka har bikket åtte, det har vært en lang dag. Meen Halse innrømmer at blodsukkeret er ganske lavt. Men fordi det er så interessant er det likevel verdt å tilbringe mandagskveldene på dette. En skal jo tross alt bare konfirmere seg en gang i livet.

- Vi har lært mye om mennesker generelt, om normer og stereotyper, det synes jeg er veldig interessant.

Noe av det hun synes er det beste med kurskveldene er diskusjonene de har.

- Jeg synes det er lettere å snakke åpent her enn på skolen. De fleste av de andre som er her kommer jeg ikke til å møte på hver dag slik jeg gjør med de i klassen. Det gjør at jeg føler meg friere, sier Meen Halse.

For Marianne Meen Halse (15) fra Jordal ungdomsskole ble seremonien i et fullstappet Oslo rådhus en storslagen opplevelse som hun aldri kommer til å glemme.

Toppfoto: Erle Hellebø Steinheim og Marianne Meen Halse deltok i konfirmasjonskurset på Nydalen skole. Foto: Lisbet Jære.