Hopp til hovedinnhold
Humanistprisen 2022

Humanistprisen tildelt Aleksandra Weder Sawicka


Vinneren av årets Humanistpris leste om ukrainske overgrepsofre og bestemte seg for å samle inn og sende nødprevensjon til voldtatte kvinner på flukt i Ukraina og Polen.

Hva er Humanistprisen?

Humanistprisen er en pris vi deler ut til en enkeltperson, gruppe eller organisasjon som har bidratt til å fremme humanistiske idealer og prinsipper.

Human-Etisk Forbund har delt ut Humanistprisen 17 ganger tidligere. Blant mottakerne finner vi Kim Friele, Eva Joly, Dag Hessen og Josef Moradi. Prisen er på 100 000 kroner.

Bakgrunnen for årets pris

Russlands krig mot Ukraina har gitt store tap for den ukrainske sivilbefolkningen. Men døden er ikke det eneste vi mennesker kan utsette andre mennesker for.

– Systematisk bruk av voldtekter som et våpen mot ukrainske kvinner er en grusom krigsforbrytelse. For det skal det ikke være noen tvil om – det er en krigsforbrytelse, noe FN gjentatte ganger har understreket. Det sa leder i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, i sin tale under utdelingen av Humanistprisen.

Christian Lomsdalen overrekker Humanistprisen til Aleksandra Weder Sawicka.
Aleksandra Weder Sawicka taler under årets Humanistkonferanse.

Vinneren av årets pris 

Aleksandra Weder Sawicka leste om ukrainske overgrepsofre i polske aviser og bestemte seg for å sende nødprevensjon til voldtatte kvinner på flukt i Ukraina og Polen.

Hun brukte nettverket sitt og sosialer medier for å få oppslutning om aksjonen.

Prevensjonen er blitt distribuert direkte til leger og feltsykehus, i ulike byer i Ukraina og på grenseovergangene mellom Ukraina og Polen.  

Prisvinneren merker nødprevensjonen med «Til min ukrainske søster»

Christian Lomsdalen i sin tale til årets vinner av Humanistprisen.

Store ringvirkninger

Aksjonen hennes spredde seg som ild i tørt gress, og langt utenfor hennes egen sirkel, som var den opprinnelige målgruppen. Hun har blant annet inspirert til en lignende aksjon i Danmark, og fått mye presseoppmerksomhet både i Norge, Polen og internasjonalt.  


Mer om Aleksandras innsats: