Hopp til hovedinnhold
Humanistprisen 2022

Humanistprisen tildelt Aleksandra Weder Sawicka


Vinneren av årets Humanistpris leste om ukrainske overgrepsofre og bestemte seg for å samle inn og sende nødprevensjon til voldtatte kvinner på flukt i Ukraina og Polen.

# Hva er Humanistprisen?

Humanistprisen er en pris vi deler ut til en enkeltperson, gruppe eller organisasjon som har bidratt til å fremme humanistiske idealer og prinsipper.

Human-Etisk Forbund har delt ut Humanistprisen 17 ganger tidligere. Blant mottakerne finner vi Kim Friele, Eva Joly, Dag Hessen og Josef Moradi. Prisen er på 100 000 kroner.

# Bakgrunnen for årets pris

Russlands krig mot Ukraina har gitt store tap for den ukrainske sivilbefolkningen. Men døden er ikke det eneste vi mennesker kan utsette andre mennesker for.

– Systematisk bruk av voldtekter som et våpen mot ukrainske kvinner er en grusom krigsforbrytelse. For det skal det ikke være noen tvil om – det er en krigsforbrytelse, noe FN gjentatte ganger har understreket. Det sa leder i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen, i sin tale under utdelingen av Humanistprisen.

Christian Lomsdalen overrekker Humanistprisen til Aleksandra Weder Sawicka.
Aleksandra Weder Sawicka taler under årets Humanistkonferanse.

# Vinneren av årets pris 

Aleksandra Weder Sawicka leste om ukrainske overgrepsofre i polske aviser og bestemte seg for å sende nødprevensjon til voldtatte kvinner på flukt i Ukraina og Polen.

Hun brukte nettverket sitt og sosialer medier for å få oppslutning om aksjonen.

Prevensjonen er blitt distribuert direkte til leger og feltsykehus, i ulike byer i Ukraina og på grenseovergangene mellom Ukraina og Polen.  

Prisvinneren merker nødprevensjonen med «Til min ukrainske søster»

Christian Lomsdalen i sin tale til årets vinner av Humanistprisen.

# Store ringvirkninger

Aksjonen hennes spredde seg som ild i tørt gress, og langt utenfor hennes egen sirkel, som var den opprinnelige målgruppen. Hun har blant annet inspirert til en lignende aksjon i Danmark, og fått mye presseoppmerksomhet både i Norge, Polen og internasjonalt.  


# Mer om Aleksandras innsats: