Hopp til hovedinnhold

Lokalt engasjement for LHBT-personer i Polen


– For Human-Etisk Forbund er det helt naturlig å stå opp for mennesker som blir diskriminert på bakgrunn av legning. Nå som forholdene er så uutholdelige som de er i Polen, er det på sin plass å markere støtte til LHBT-personer der, sier styreleder Roar Johnsen.

# Kampanje mot religiøst motivert hat

Denne uken kan man få med seg humanistiske budskap fra flere reklameflater i Oslo sentrum. Lokallagsstyret i Oslo deltar nemlig i en større internasjonal kampanje med teksten:

  • 70% av LHBT-personer i Polen har vurdert selvmord.
  • Verdens humanistbevegelse jobber for friheten til å elske.
  • Se hvilket budskap vi trykket på 25 billboards i Polen.

Alliansen mellom politikere og kirke i Polen har de siste årene ført til en massiv økning i kirkens makt over vanlige folks liv. Noe som blant annet har gitt utslag i at over 100 kommuner i Polen har erklært seg "LHBT-frie".

Dette kan ikke humanistbevegelsen akseptere. Derfor har vi, sammen med med vår søsterorganisasjon i landet, Kazimierz Lyszczynski Foundation, og Humanists International, satt opp 25 billboards i 22 ulike byer i Polen. Kampanjen heter: «Du trenger ikke hate» – en kampanje mot religiøst motivert hat. Plakatene i Polen er enkle og tydelig, fordi budskapet er enkelt. Du er ikke forpliktet til å hate, selv om du kan.

Nationalteatret t-bane: Kampanje mot hatet mot LHBT-personer, som kommer fra kirke og statsapparat i Polen.

# Lang tradisjon for inkludering

Roar Johnsen, som nå er styreleder i Oslo lokallag, har også vært styreleder for hele forbundet. Han har deltatt på alle landsmøtene siden 1981, og har fulgt organisasjonens utvikling de siste 40 årene.

–  Jeg var tilstede da Human-Etisk Forbund viet det første likekjønnede paret utenfor rettslokalene i Norge, i 2007. Det føltes gjevt å få være med og overrekke blomster. Jeg er stolt av at forbundet var så tidlig ute med å tilby vielser til alle typer brudepar.

I årene etter har Human-Etisk Forbund i Oslo hatt tradisjon for å markere Pride og gå i Pride-paraden. 

–  Vi har kommet langt i Norge, men når vi vet at det er dødsstraff for å være homofil i 7 land i verden, da er vi nødt til å hjelpe til med det vi kan. Å være synlig og markere avstand til hatet er en av mange måter å bidra på.

Oslo lokallag gleder seg til igjen å kunne gå i Pride-paraden neste år. Det humanistiske livssynet vektlegger alles rett til å elske fritt, og det fortjener en skikkelig feiring, minst en gang i året!