Hopp til hovedinnhold
Dialogfestivalen 2023

– Midt i blinken for meg personlig og som lærer


Kirsti Bergh

– Jeg så det på Facebook og syntes det virket kjempespennende, sier Maikki Fonneløp, som sist helg deltok på Dialogfestivalen. Dit tok hun med seg venn og lærerkollega Trond Helge Larsen – og begge opplevde å få påfyll både som menneske og lærer.

I anledning Verdens filosofidag arrangerte Human-Etisk Forbund sammen med Norsk selskap for filosofisk praksis (NSFP) for andre år på rad dialogfestival for å skape møteplasser for dialog, filosofering og øvelse i uenighetsfellesskap.

Årets tema angår oss alle: Hva skjermene gjør med oss – med vår menneskelighet, med samfunnsdebatten og demokratiet, med forholdet vårt til oss selv og hverandre.

Deichman Grünerløkka åpnet lørdag 18. november lokalene for dialogarrangementer hele dagen. Der var det både dialogkafeer og ulike gruppedialoger – alle fasilitert av erfarne filosofiske praktikere.

Åpning av festivalen
Ingun Steen Andersen (HEF og NSFP) og Haakon Gaukstad (NSFP) ønsket velkommen til Dialogfestivalen som et sted å undre seg og ikke trekke forhastede konklusjoner.
Ingun Steen Andersen i samtalte med forfatter Lena Lindgren med utgangspunkt i hennes bok Ekko - et essay om algoritmer og begjær.

Det hele ble innledet med en panelsamtale med forfatter Lena Lindgren om temaer fra hennes bok Ekko – et essay om algoritmer og begjær. Lindgren snakket nettopp om hvordan oppmerksomheten vår så lett blir fanget av skjermene, og hvordan vi både som enkeltmennesker og samfunn må ta etisk bevisste valg om skjermbruk, kunstig intelligens og så videre.  

# Ga mersmak

Lærerne Maikki Fonneløp og Trond Helge Larsen var blant dem som deltok på dialoger gjennom hele dagen.

– Både dialogkonseptet og det overordnede temaet var midt i blinken for meg personlig og også som lærer. Det var mye interessant på programmet, synes Maikki.

– Jeg fikk lyst til å prøve noen av de dialogiske elementene jeg har erfart her, på elevene mine.

Maikki Fonneløp og Trond Helge Larsen var glade for å ha tatt turen til Dialogfestivalen 2023.

De to lærerne har deltatt på dialogkafeer tidligere, men sokratisk dialog var nytt for dem. Det er en samtaleform der et tema utforskes med utgangspunkt i deltakernes egne erfaringer og historier. Det er en livsnær dialogform, der en veksler mellom det personlige og det allmenne, og der deltakerne deler sine livserfaringer.

– Jeg ble gledelig overrasket over formen og samtalelederen. Det er noe som må tilbys på flere arenaer, tenker jeg.

Det er så viktig å styrke dialogen mellom mennesker!

Maikki Fonneløp

Vi ser hvordan det blir stadig viktigere nå som teknologien gjennomsyrer livene våre. Så det holder ikke med festival en gang i året – vi må ha mer! Oftere og flere steder!

– Hva var det beste med den sokratiske dialogen?

– Det var det å være skrudd på dialogen i nitti minutter – i et trygt rom, uten å skulle fokusere på seg selv og det man skal si, men være til stede, lytte og tenke sammen, sier Maikki.

– Ja, det var understreket at utgangspunktet var at ingen sitter på fasiten her, og alle kunne komme med sine tanker. Det var åpent for å si det man hadde på hjertet, samtidig som man ble opptatt av å lytte til hva de andre hadde tenkt også, tilføyer Trond Helge.

– Så fant vi ikke noe endelig svar, men det var helt greit, smiler Maikki.

# Godt med en samtale som får ta sin tid

Beatrice Aarøe tok turen fra Fornebu til Grünerløkka i Oslo for å være med. Som forelder til barn i en skole hun opplever ukritisk omfavner den digitale teknologien, syntes hun det var befriende å komme og samtale åpent om nettopp disse temaene.

– Vi trenger flere former for den gode samtalen, synes Beatrice Aarøe.

– Jeg har vært nysgjerrig på det med dialog i flere år, så dette var en anledning til å sjekke det ut, sier hun.

Selv har hun vært engasjert i såkalt «shared reading» på sitt lokale bibliotek, og hun synes dialogene på Deichman kunne ligne litt på det:

– Da leser man i ro og mak sammen en tekst og kanskje et dikt, og så har man stort rom for å snakke om tekstene. Det er veldig fint, det er en uformell og nær opplevelse.

Aarøe deltok blant annet på dialogkafé hvor menyen la opp til å utforske det beste og det verste med skjermene, og hva vi ville ha savnet og vunnet hvis alle skjermer forsvant.

– Jeg er litt «dinosaur» og opplever at alt går så fort med denne skjermteknologien. Det er lite rom for å tenke kritisk uten å ha fasit. Jeg tror at det er bra for oss å være i samtale og undre oss sammen. Det er noe vi burde gjort mye mer!

– Dette konseptet med menyer var en fin måte å snakke sammen på. Veldig hverdagslig, men man blir så fornøyd, synes Kari Hobbesland, som var på dialogkafe med blant annet Morten Fastvold.
Ungdomsdialog
Ungdommene på dialogkafe hadde mange tanker om hva skjermene gjør med vennskap. Ved å lytte og dele skapte de sammen den røde tråden i samtalen, ledet av studenthumanist Birgitte Fredriksen.

# Fint å reflektere sammen med andre

Pierre Theriaulte kom på festival fordi han elsker dialog-formen.

– Det var interessant å oppleve ulike dialogformer, synes Pierre Theriaulte.

– Jeg har deltatt på dialoger tidligere og savner det, så det var fint å komme hit.

Han synes det var spennende å oppleve ulike dialogformer.

– Jeg likte alle temaene – de fikk meg til å reflektere og å delta. Det er fint å reflektere sammen med andre. Og her var det mange mennesker som var flinke til å lytte.

Ingun Steen Andersen, arrangør, leder for NSFP og seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund, er glad for den tilbakemeldingen.

Filosofisk praktiker Ingun Steen Andersen ledet en felles samtale om hva skjermene gjør med vår menneskelighet. – Når vi ser mennesker gjennom skjermen er det lett å bare se dem endimensjonalt.

– I en tid der polarisering, uforsonlig debatt og tendens til demonisering av meningsmotstandere brer om seg – trenger vi dialogen mer enn noensinne. Med Dialogfestivalen ønsker vi å være en motvekt mot den tilspissede og uforsonlige debatten – og gi plass til den lyttende dialogen, sier Steen Andersen.