Hopp til hovedinnhold
Journalistikk som demokratiforsvar

Mottok Humanist­prisen: – En enorm anerkjennelse for arbeidet vårt


Harald Klungtveit og Filter Nyheter ble fredag hedret med Humanistprisen 2024 av Human-Etisk Forbund for deres utrettelige arbeid med å undersøke og belyse aktiviteten i ytre høyre-miljøer.

– Tusen, tusen takk! På vegne av hele redaksjonen må jeg si at det betyr utrolig mye for oss. Vi er et lite miljø og dette er en enorm anerkjennelse for arbeidet vårt, sa ansvarlig redaktør i Filter Nyheter, Harald Klungtveit, under mottakelsen fredag kveld.

Filter Nyheter består av en liten redaksjon som siden 2016 har levert lengre og grundigere nyhetsstoff enn hva som er vanlig i de store mediehusene. De har i flere år hatt mye fokus på høyreekstremisme.

Harald Klungtveit har bakgrunn fra Dagbladet. I 2016 var han med å danne Filter Nyheter for å satse på mer undersøkende dybdejournalistikk (Foto: Arnfinn Pettersen / Human-Etisk Forbund)

# Demokratiforsvar forutsetter kunnskap

Christian Lomsdalen hadde æren av å dele ut prisen. Lederen i Human-Etisk Forbund fremhevet hvordan dekningen av ytre høyre er avgjørende for å forstå og motvirke trusler mot demokratiet.

– Å forsvare demokratiet handler ikke minst om å være på vakt mot kreftene som truer det, både innenfra og utenfra. Det forutsetter kunnskap om hvem de er, hvordan de tenker og hvordan de organiserer seg. Filter Nyheter har over flere år dekket dette på en grundig, reflektert og faktabasert måte, sa Lomsdalen.

– En av Human-Etisk Forbunds fremste målsetninger er å styrke den demokratiske kraften i befolkningen, sa Lomsdalen. Med Humanistprisen 2024 hedres Filter Nyheters bidrag til å sikre grundig og veldokumentert kunnskap for å ivareta demokrati og humanistiske verdier (Foto Arnfinn Pettersen / Human-Etisk Forbund)

# Journalistikk som vår fremste kilde til oppdatert kunnskap

Han understreket også hvordan Filter Nyheters journalistiske arbeid dekker et tomrom som forskningen og vitenskapen ofte ikke kan fylle.

– Forskning på området er viktig, men det ligger i forskningens natur at den gjerne vet mer om hva som skjedde for to år siden, enn hva situasjonen på gata er akkurat nå. Det er journalistikkens oppgave å følge med på, og informere oss om hva som beveger seg der ute fra dag til dag.

Med Humanistprisen 2024 følger 100 000 kroner. Prisen markerer ikke bare anerkjennelsen av Filter Nyheters arbeid, men også en påminnelse om journalistikkens viktige rolle for humanistiske verdier som kritisk tenkning og forsvar av demokrati.

# Les hele talen til Christian Lomsdalen:

Både her i Norge og internasjonalt fremhever humanistbevegelsen demokrati, rettsstat og menneskerettigheter som fundamentale humanistiske verdier.

Det humanistiske forsvaret for demokratiet, er et forsvar for det liberale demokratiet. Nettopp det demokratiet som setter rettsstat og menneskerettigheter i høysetet, ikke minst i form av vern om minoriteters rettigheter. 

En av Human-Etisk Forbunds fremste målsetninger er å styrke den demokratiske kraften i befolkningen. Det gjør vi på mange områder. Gjennom undervisning av unge mennesker i konfirmasjonskursene. Gjennom aktiv deltagelse i demokratiet som sivilisamfunnsorganisasjon. Og gjennom dialog med andre tros- og livssynsorganisasjoner. Blant annet.

Men å forsvare demokratiet handler ikke minst om å være på vakt mot kreftene som truer det, både innenfra og utenfra. Det forutsetter kunnskap om hvem de er, hvordan de tenker og hvordan de organiserer seg.

Vi var blant de første som advarte om trusselen fra konspirasjonstenkning her til lands, på et tid der slike ideer primært ble ansett som komisk, og få så hvilken trussel det skulle komme til å utgjøre.

Og vi har altså et sterkt engasjement for minoritetsrettigheter, og mot de som truer dem. I fjor fikk Fri Humanistprisen for sin håndtering av tiden etter terroren mot London pub.

Vi har fokusert på trusselen fra ytre høyre siden 1980-tallet. Det er dessverre viktigere enn noen gang i forbundets snart 70-årige levetid.

Når fascismen er på fremmarsj i en rekke europeiske land, når regimer som det ungarske aktivt motarbeider minoriteters rettigheter, når et av USAs største partier har sklidd i stadig mer ytterliggående retning, og når det putinistiske Russland angriper naboland, da er det avgjørende at noen tar jobben med å holde øye med ytre høyre.  

Et forsvar mot trusler fra de politiske ytterkantene, forutsetter grundig og veldokumentert kunnskap om hva som beveger seg der, akkurat nå.  Her spiller pressen en uvurderlig rolle.

Forskning på området er viktig, men det ligger i forskningens natur at den gjerne vet mer om hva som skjedde for to år siden, enn hva situasjonen på gata er akkurat nå. Det er journalistikkens oppgave å følge med på og informere oss om hva som beveger seg der ute fra dag til dag.

Filter har over flere år dekket aktiviteten på ytre høyre, både her hjemme og internasjonalt. Det har den lille redaksjonen gjort på en grundig, reflektert og faktabasert måte, som har gitt oss innsikt og veldokumentert kunnskap.

Ikke minst viktig er dekningen deres av norsk ytterste høyre og hva som beveger seg der. Blant rene ekstremister, men også blant de som tilstreber å bruke demokratiske virkemidler til å bygge ned demokratiet.  

Filter skriver ikke bare om temaet. De tar jobben med å konfrontere aktørene direkte, men den belastning det alltid vil være. Å jobbe med de mest ytterliggående blant oss er krevende.

Gjennom dette arbeidet har Filter bidratt til å fremme og sikre sentrale humanistiske verdier. Humanistprisen 2024 tildeles derfor Harald Klungtveit og Filter Nyheter, for deres journalistiske dekning av ytre høyre.