Hopp til hovedinnhold

Nå skal det arrangeres navnefest på Notodden - og Ragnhild er et av de første navnebarna


Vilde Kvernstuen Grimsrud, Telen

Da Martin og Thea forespurte navnefest på Notodden, tok Human-Etisk Forbund imot med åpne armer. I april kan vi ønske nye verdensborgere velkommen til verden på navnefest i Bok & Blueshuset.

I juli i fjor fikk Martin Lerstang Mikkelsen og Thea Borkhus Gabrielsen endelig hilse på sin nyfødte datter, Ragnhild. De ville gjerne ha en navnefest, og helst på Notodden. Det har ikke skjedd før, og de tok dermed kontakt med Human-Etisk Forbund Øst-Telemark med Siri Hildonen i spissen. Svaret ble JA - med store bokstaver.

- Det har vært i tankene våre, det finnes jo i store deler av landet! Det har ikke vært noen forespørsler før Martin og Thea tok kontakt, vi har stått litt klare - så når de spurte så var det selvsagt at det skulle vi få til, smiler Siri.

Martin og Thea bor i Oslo, men Martin er folkeregistrert på Notodden med pendlerstatus. Han jobber i Oslo, men er veldig glad i Notodden, og er stadig hjemme.

- Det blir mer nært å gjøre det hjemme. Å knytte røttene her, istedenfor Oslo hvor det er mange navnefester mange steder gjennom hele året. Også er det hyggelig å få samla familien på Notodden!

- Hvorfor ville dere ha navnefest og ikke for eksempel dåp?

- Ingen av oss er døpt eller er medlem i statskirka, dermed føltes det unaturlig å skulle døpe Ragnhild. Samtidig er det en tradisjon å markere når et barn er kommet til verden, gi de et navn og la de bli en del av samfunnet, påpeker Thea.

Navnefesten vil være på Bok & Blueshuset den 15. april, hvor seks barn skal få navnet sitt og bli ønsket velkommen til verden. Foreløpig er det kun Martin og Thea som har bestilt, og det er dermed fem plasser igjen.

- Det er åpent for påmelding! Er du nysgjerrig er det bare å ta kontakt, så skal vi gi deg gode svar, smiler Siri. Og seremonien vil foregå på storsalen på bok og blueshuset. - Det er et skikkelig fint, verdig lokale. Vi har hatt konfirmasjoner der lenge, og det er veldig estetisk fint for billedtaking også videre!

- Kan du forklare hvordan en navnefest foregår?

- Dette er ikke-religiøst, men humanistisk. Vi feirer at det kommer nye verdensborgere til. Vi gleder oss over livet, og ønsker lykke til. Det blir holdt taler til barn og foreldre, og ønskes lykke til. Det filosoferes litt over livet, om det å bli og å komme til. Så er det musikere som opptrer, og til slutt er det utdeling av navnetavle. Martin håper dette kan åpne for at andre på Notodden ser denne muligheten også.

- I og med at det ikke har vært navnefest her før, så er det kanskje noe ikke alle kjenner til. Human-Etisk Forbund har fått mange nye medlemmer de siste årene, og ønsker å tilby navnefest der man bor. Dette er et tilbud som passer for folk flest. Jeg er utrolig glad for at dette kommer hit. Man behøver ikke være medlem for å ha navnefest, her er det trosfrihet.