Hopp til hovedinnhold

Forhåndspåmelding til konfirmasjon for medlemmer er åpen! Meld dere på her.

Uttalelse

Nordiske humanister ber Danmark avskaffe blasfemilov


De nordiske humanistorganisasjonene står samlet bak uttalelse mot blasfemiforbud.

Sju nordiske humanistorganisasjoner var nylig samlet til seminar i Helsinki. Der kom det sterke reaksjoner på nyheten om at Danmark benyttet blasfemiparagrafen til å tiltale en mann som satte fyr på Koranen.

Norge fjernet blasfemiparagrafen i 2015, samme året som Island. I Sverige ble loven om blasfemi opphevet allerede i 1949, selv om de hadde en bestemmelse om "fornærmelse mot religion" fram til 1970. Danmark, Finland og Færøyene har imidlertid fortsatt forbud mot blasfemi i sine lovverk. Disse paragrafene er stort sett sovende, men som saken i Danmark viser kan de vekkes til live.

– Blasfemi kan føre til dødsstraff i flere land i verden. Derfor er det viktig at alle de nordiske landene tar et klart og entydig standpunkt mot denne typen lovgivning. Vi trenger blasfemi som et middel til å kritisere religiøs makt, og det er ikke et demokratisk land verdig å ha særskilte forbud mot dette, sier styreleder i HEF, Tom Hedalen.

Han deltok på det nordiske møtet sammen med blant andre lederen av danske Humanistisk Samfund, Lone Ree Milkær. Milkær uttaler til Fritanke.no at hun tror den fellesnordiske uttalelsen har en sterkere betydning enn et enkeltstående dansk utspill ville hatt.

– Tradisjonelt har de nordiske landene stått sterkere når de har stått sammen. Så det har sterk signalverdi, sier Milkær.

# Uttalelse mot blasfemilover

Følgende uttalelse ble vedtatt av de nordiske humanistorganisasjonene: