Hopp til hovedinnhold

Orienteringsløpere og konfirmanter var på kollisjonskurs


Jarl-Rehn-Erichsen, Jarlsberg avis

Hva har humanistisk konfirmasjon og NM i sprintstafett med hverandre å gjøre, tenker du sikkert, men det kunne fort blitt litt for mange av både orienteringsløpere og konfirmasjonsgjester søndag 7. mai til neste år. Humanistisk konfirmasjon er i vinden som aldri før, og det er så mange som har meldt seg på at Human-Etisk Forbund i Nord-Jarlsberg lokallag må ta i bruk både lørdag og søndag for å få konfirmert alle.

NM i sprint-orientering og konfirmasjon

I orienteringsgruppa i Botne Skiklubb gleder de seg til å arrangere NM i sprint-orientering i Holmestrand sentrum den søndagen. Det betyr at Holmestrand sentrum vil bli bilfritt. Selve løpet skal foregå fra Fisketorget, til Dulpen og via Nedre Gausen.

- Under løpet vil sentrum bli stengt for biltrafikk, uttalte arrangementssjef, Kai Midtskogen.

Dette fikk Humanetisk-Forbund i Nord-Jarlsberg lokallag til å reagere. De har alltid humanistisk konfirmasjon i Biorama på denne tiden, og nå lå det an til å bli fullstendig kollisjon mellom de to arrangementene.

- Dette vil få store uheldige konsekvenser. Human-Etisk forbund, Nord-Jarlsberg lokallag, skal arrangere to konfirmasjonsseremonier i Biorama denne dagen. Før og etter seremoniene er det 400 gjester + konfirmantene og flere hjelpere som skal inn og ut i fra Biorama, skriver nestleder og seremoniansvarlig i Nord-Jarlsberg lokallag, Liv Grøtterud, i et brev til Holmestrand kommune.

Med til sammen over 800 gjester som skulle inn og ut ved Biorama, og et pågående orienteringsløp med sperring av sentrum, lå det an til å bli problematisk.

Fant en løsning

- Vi har funnet en løsning på dette via dialog. Vi har rett og slett snakket sammen, forteller Grøtterud.

Løsningen er at begge parter har fått til å skyve litt på tidspunktene. orienteringen starter litt tidligere, og konfirmasjonsseremoniene litt senere. På den måten unngår man kollisjon mellom sprinterne og de bunadskledde konformasjonsgjestene. Når Grøtterud sier at partene har snakket sammen, så inkluderer ikke det Holmestrand kommune.

- Vi har ikke hørt noe i fra de. Kommunen har ikke svart på vårt brev med vår bekymringsmelding, sier hun.

Løpsleder Kai Midtskogen i Botne Skiklubbs orienteringsgruppe er også fornøyd med hvordan de sammen kom til en løsning.

- Vi hadde et godt møte med Human-Etisk forbund og vi ble enige om at vi flytter løpsstart frem til 10.00, forteller Midtskogen.

Populært alternativ

Human-Etisk forbund opplever stor pågang til sine konfirmasjonskurs. Det merker de også i Nordre-Jarlsberg lokallag.

- Det er spesielt stor pågang for konfirmasjonen i 2023. Vi pleier å bruke en lørdag til seremoniene i Biorama, men til neste år må vi kjøre to seremonier både lørdag og søndag, forteller Grøtterud.

- Vi klarer det ikke på en dag. Det er gledelig at det er så mange konfirmanter at vi må ta i bruk en dag til, sier hun.