Hopp til hovedinnhold
Ytringsfrihet og religionskritikk

Pratmakeren som ble folkefiende

Even Gran, Human-Etisk Forbund

– Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon utav deg så greier de det, sier den ungarske humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.

Denne saken var først på trykk i H-magasin 01|2024


Han var intens ja. Det var liksom ingen ende på ordflommen der vi satt over hver vår øl på en bar i København, en av kveldene under den humanistiske verdenskongressen i august i fjor.

Joda, jeg hadde hørt om Gáspár Békés, men forstod ikke før etterpå at den energiske skravlebøtta på den andre siden av bordet faktisk var ham.

Ordrike, engasjerte mennesker som gjør det litt vanskelig for andre å slippe til har jo en tendens til å skape litt irritasjon rundt seg. Men dødstrusler? Eller regjeringsmedlemmer som krever at du må miste jobben, og får viljen sin, samtidig som venner bryter kontakten og potensielle kjærester plutselig mister all interesse når de finner ut hvem du er?

Virkelig? Hva i all verden skjedde?

Ungarsk kulturkrig

For å svare på det må vi først en tur innom Gáspárs hjemland Ungarn.

Landet betegnes ofte som en versting i EU. Statsminister Victor Orbán har det siste tiåret tatt EU-landet i en klart autoritær retning. Orbán var en av grunnleggerne av det nasjonalkonservative partiet Fidesz og har erklært Ungarn som et «illiberalt demokrati». De siste årene har han kommet stadig mer på kant med de liberale, universalistiske verdiene EU er fundert på.

Blant de nasjonalkonservatives kjernesaker er denne: full oppslutning om den ungarske «kulturarven» der katolsk kristendom står sentralt.

Ikke overraskende har derfor Ungarn en spesielt skarp versjon av «kulturkrigen» – motsetningen vi finner i mange land, og som har sin bakgrunn i skillet mellom et nasjonalkonservativt verdisett på den ene siden, og et liberalt-universalistisk på den andre.

Og hvis du skulle være i tvil: Gáspár Békés (29) tilhører høylytt og utvetydig den siste gruppa.

Brennende engasjert type

Gjennom hele studietiden var han politisk aktiv. Spesielt miljøengasjementet var sterkt. Gaspar gikk til slutt ut med tre mastergrader relevante for det grønne skiftet og bærekraft.

– Jeg var egentlig ikke så opptatt av religion. Jeg ville kjempe for liberale og demokratiske og sekulære verdier, og gjorde hva jeg kunne for å få mine medstudenter til å bli mer bevisste, sier han.

Gjennom studietiden skrev han utallige artikler i ledende ungarske medier. Han engasjerte seg i organisasjoner, og var godt kjent i Ungarn som en talsperson for unges rettigheter. Han hadde også en blogg der han jevnlig la ut meningsartikler om alle slags tema.

Det var en av disse artiklene som ble hovedkilden til alt bråket. Den handlet om barnedåp.

– Jeg synes det er feil å døpe barn som ikke har forutsetninger for å vite hva som foregår. Hvis man ønsker å døpe seg, får man gjøre det når man er gammel nok. Det står ingenting i Bibelen om at barn må døpes rett etter fødselen. Jesus døpte seg jo som voksen. Det var slike ting jeg skrev og problematiserte rundt i den aktuelle artikkelen, forteller han.

Gjennom mange år var det ingen som reagerte. Gáspár fremmet til og med argumentene mot barnedåp på en stor ungdomskonferanse der den katolske kirken var medarrangør, uten at noen reagerte.

– Jeg fikk et takkebrev etterpå, så kirken og de andre arrangørene kan neppe ha ment at mine meninger var så ekstreme og uakseptable, sier han.

Værvarsel: Skittstorm

I desember 2020 fikk Gáspár jobb som miljørådgiver for byadministrasjonen i Budapest. Meningen var at han skulle lage strategier for bærekraftig byutvikling, og gi råd til bedrifter og det offentlige om hvordan de kunne redusere sitt miljøavtrykk.

Han ble ikke i jobben særlig lenge.

I januar 2021 publiserte et nettsted med tette bånd til den ungarske regjeringen en artikkel med grove beskyldninger mot Gáspár.

– Saken de publiserte om meg tok utgangspunkt i artikkelen jeg hadde skrevet om dåp. De hengte meg ut for å være en kristendomshater som vil forby dåp.

Deretter begynte beskyldningene å spre seg i økosystemet av høyreradikale og kristenkonservative nettsteder i Ungarn. Saken ble også plukket opp av større medier som MTVA - det ungarske svaret på NRK.

Gáspár forteller at nettstedene skapte en storm av hat mot ham gjennom å kopiere hverandres påstander. De gamle artiklene ble del av en skitten snøball som rullet stadig fortere og vokste seg stadig større. Det ble diktet, trukket fra og lagt til, slik at avsenderne fikk akkurat det bildet de ønsket.

Drøm / mareritt: Et regnbuefarget kors

Hvis man roter i folks digitale historie, dukker det som kjent opp litt av hvert, og her var Gáspár som engasjert ungdom intet unntak.

Som student hadde han vært med i lukkede grupper som tøyset med kristendom, blant annet gjennom religionskritiske og satiriske bilder – memes. Disse ble gravd fram fra den digitale glemselen av de konservative nettstedene og brukt til å styrke bildet av Gáspárs som en fanatisk kristendomshater.

– De gamle bildene inneholdt grovkornet harselas med kristendommen, men ikke noe utover det man bør tåle i et liberalt samfunn, poengterer han.

En annen ting som ble trukket fram fra Gáspárs studentfortid, var en aksjon han og noen venner ikke engang gjennomførte. Ideen var å plassere gjennomskinnelig glass i regnbuefarger foran flombelysningen på det kjente Gellert-korset i Budapest, slik at korset ble regnbuefarget.

Illustrasjon av hatefulle ytringer.
Illustrasjon: H-magasin

Også denne idéen har nå blitt blåst ut av alle proporsjoner, mener han.

– For det første gjennomførte vi aldri aksjonen. Vi greide ikke å få riktig farge på lyset, så vi ga opp. Ingen hadde fått vite om dette hvis jeg ikke hadde snakket om det på en podkast. Det greide ett av de kristenfundamentalistiske nettstedene å snappe opp. De framstilte det som at jeg hadde prøvd å «vandalisere Gellert-korset». At det bare var snakk om farget belysning forsvant fort. Den offentlige historien ble at jeg skulle ha prøvd å grise til korset med maling, forteller han.

Stormen øker

Nasjonalkonservative nettsteder og kulturkrigere i kommentarfeltene lanserte stadig nye påstander om hvor mye Gáspár hatet kristendommen.

Og så, 30. januar 2021, steg stormens vindstyrke med mange hakk. Da gikk Zsolt Semjén, Ungarns visestatsminister og leder for det kristenkonservative regjeringspartiet KDNP, ut med en pressemelding. Han oppfordret Budapests borgermester til umiddelbart å fjerne denne «eksperten» som vil «forby barnedåp» fra stillingen sin som miljørådgiver.

Borgermesterens kontor reagerte raskt, og sendte ut en pressemelding på vegne av bystyret der han tok sterk avstand fra «meningene» til Gáspár Békés. Han uttalte også at 29-åringen ville få en irettesettelse.

– Jeg fikk ikke vite om dette på forhånd, og fikk ingen mulighet til å forsvare meg. Jeg fikk vite om det fordi jeg leste det på nettet, forteller Gáspár.

Etter dette økte sjikanen på nettet til et nytt nivå, forteller han. Det kom stadig flere dødstrusler også, både som personlige meldinger og i kommentarfeltene under de mange artiklene.

Gáspár lot seg ikke skremme – ikke nok til å bli helt stille, i hvert fall. Han siterte mye av sjikaneringen og dødstruslene på nettet, og kommenterte sarkastisk «se hva disse fine, moralske kristne skriver».

Du har sparken

Dagen etter borgermesterens pressemelding forteller Gáspár at han ble innkalt til et møte med administrasjonssjefen i Budapest.

– Der fikk jeg en skriftlig irettesettelse. Administrasjonssjefen, som jeg aldri hadde møtt før, sa at jeg hadde brutt ordensreglene ved ikke å være tydelig på at jeg kommuniserte som privatperson, og at jeg krenket folk med mine innlegg. Han krevde også at jeg skulle be offentlig om unnskyldning.

Gáspár visste at slike konfrontasjoner mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er strengt regulert, og at denne måten å gjøre det på slett ikke var etter boka.

– Jeg stoppet det hele ganske fort. Jeg spurte hvordan jeg kunne anke saken, siden jeg var sterkt uenig i framstillingen hans. Jeg hadde jo ikke gjort noe galt, forteller han.

Dagen etter fikk han beskjed om å møte på kontoret til sin nærmeste sjef, og fikk sparken umiddelbart. Nyheten ble spredt i alle medier, og det var da livet i Ungarn virkelig begynte å bli vanskelig for han, også profesjonelt og privat. Mer om det senere.

Hva er forklaringen på alt dette? Hvordan kunne Gáspárs ganske ordinære religionskritikk gjøre ham til en folkefiende?

En brikke i et spill

Gáspár mener selv han ble gjort til en brikke i et spill mellom bystyret og regjeringen.

– Framstillingen av meg i mediene ga regjeringen mulighet til «hilse hjem» til nasjonalkonservative velgere, samtidig som de ga et tydelig signal til folk om hvor grensene går når det gjelder religionskritikk. Og så greide de å sette den normalt mer liberale byadministrasjonen i Budapest under press. Så det var flere fluer i ett smekk for dem, sier han.

Han mener han ble et enkelt offer.

– Da regjeringen gikk hardt ut mot meg, ble det mye enklere for borgermesteren å kaste meg under bussen enn å forsvare ytringsfriheten og det regelstyrte arbeidslivet.

Gáspár understreker at kirken ikke har hatt noen rolle i saken mot ham.

– Dette handler ikke om religiøs tro. Det har vært en ren politisk prosess. Ungarn er egentlig ikke et spesielt religiøst troende land, sier han.

Alene utenfor

Samtidig som Gáspár mistet jobben som miljørådgiver i Budapest, begynte den sosiale og politiske utfrysingen. Det var noen få som støttet ham, men de fleste trakk unna av frykt for selv å komme i skuddlinja.

– Jeg var aktuell for flere jobber, men straks en mulig arbeidsgiver googlet meg, var jeg uaktuell. Venner brøt kontakten fordi de var redde for å bli assosiert med meg. Jeg fikk mange støtteerklæringer også selvsagt, men de ble aldri framsatt offentlig, med noen få unntak.

Etter to år som arbeidsledig hjemme på gutterommet, nesten uten inntekt, så han seg nødt til å flytte utenlands for å få jobb.

– Jeg tenkte på det i lang tid før jeg endelig flyttet. På grunn av dette ble det også vanskelig å få seg en kjæreste. Jentene var plutselig ikke så interesserte da de fikk høre at jeg hadde planer om å flytte ut av landet. Men uansett, nå bor jeg i et annet land og har en bra jobb, sier han.

Bilde av Gáspár Békés.
Gáspár Békés lar seg ikke stoppe og fortsetter å ytre seg. Her på World Humanist Congress i København i fjor (Pavel Storozhuk)

Han har imidlertid ikke gitt opp å komme tilbake til Ungarn. Det er nettopp det han prøver på.

En annen viktig del av historien er nemlig at Gáspár har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver for ulovlig oppsigelse.

Retten på sin side

Og her har lykken snudd for ham. Gáspár har vunnet alle rettssakene han har vært gjennom så langt.

I mai 2022 fikk han medhold i retten på at oppsigelsen i januar 2021 var diskriminerende og ulovlig. Byadministrasjonen i Budapest klaget på saksbehandlingen, og i mars 2023 kom deler av saken opp på nytt i den samme rettsinstansen.

Igjen fikk Gáspár medhold. Retten konkluderte med at han hadde krav på å få jobben tilbake, og at det skulle utbetales lønn for hele perioden ettersom han hadde blitt ulovlig oppsagt.

I desember 2022 skrev tre spesialrapportører fra FN et formelt brev til ungarske myndigheter med full støtte til Gáspár Békés. De slo fast at han har fått menneskerettighetene sine krenket, og ba staten rydde opp slik de er forpliktet til etter folkeretten.

Bilde av Gáspár Békés, Nazila Ghanea, Bente Sandvig og Christian Lomsdalen.
Fra venstre: Gáspár Bekes sammen med FNs spesialrapportør Nazila Ghanea, samt Bente Sandvig og Christian Lomsdalen fra Human-Etisk Forbund under Verdenskongressen for humanister (Foto: Pavel Storozhuk).

Til tross for dette; sommeren 23 anket motparten nok en gang, og den saken har ennå ikke kommet opp. Trolig blir det i mars 2024.

Gáspár forteller at domstolene i Ungarn fortsatt er relativt uavhengige, selv om det alltid er viktig for autoritære statsledere som Victor Orbán å få kontroll med dem.

– Mitt inntrykk er at domstolene på høyere nivå er mer regjeringsvennlige, mens de på lavere nivå er mer uavhengige. Dommerne i mine saker har så langt vært ryddige og tydelig opprørte over den uredelige behandlingen jeg har vært usatt for, så jeg er optimistisk til rettssaken som forhåpentligvis kommer opp i mars, sier han.

Hva gjør du hvis du vinner? Vil du ha tilbake jobben?

– Jeg vil ikke svare definitivt, men det hadde jo vært en sterk symbolhandling fra meg. Det ser jo litt dumt ut at man kjemper seg gjennom rettssystemet for å få tilbake en jobb, for så å si nei takk når man endelig vinner. Men vi får se. Poenget er uansett å få stadfestet at arbeidsgivere ikke kan oppføre seg på denne måten, sier han.

Humanister i ryggen

Gáspár har gjennom det hele fått sterk støtte fra den internasjonale humanistbevegelsen, ettersom prosessen mot ham er et angrep på ytringsfriheten og retten til å kritisere religion spesielt. Humanists International har han på sin liste over «cases of concern», og Human-Etisk Forbund har blant annet støttet ham med 2000 euro.

– Jeg er veldig glad for støtten fra Human-Etisk Forbund og andre humanistorganisasjoner og enkeltpersoner som har gitt penger, sier han.

Og så fornekter han seg ikke, den intense ungareren jeg møtte på bar i København. For han har ikke tenkt å gi seg på tørre møkka.

– Hvis det blir noe penger igjen etter rettssakene mot min tidligere arbeidsgiver, skal jeg saksøke noen av dem som har vært med på å ødelegge mitt gode navn og rykte, og få dem til å dementere de vanvittige utsagnene sine, slår han fast.



H-magasin har prøvd å få en kommentar til denne saken fra bystyret i Budapest, men de har ikke svart på vår henvendelse.

Les mer om