Hopp til hovedinnhold
Verdens Humanistkongress

Samlet i kampen mot antidemokratiske krefter


Human-Etisk Forbund var blant arrangørene da 400 humanister fra hele verden samlet seg i august til verdenskongress i København, den første på hele ni år. Årets hovedtema handlet om å styrke demokratier gjennom humanistiske verdier.

Årets verdenskongress for humanister er et resultat av et samarbeid mellom den verdensomspennende organisasjonen Humanists International (HI) og de nordiske humanistorganisasjonene, ledet an av Human-Etisk Forbund (HEF) og og den danske søsterorganisasjonen Humanistisk Samfund.

Deltakerne fikk med seg sterke inntrykk og opplysende foredrag, diskusjoner og aktiviteter med blant annet politikere, professorer, ledere, aktivister, forfattere, psykologier, grasrotfolk og andre.

Britiske Sandi Toksvig åpnet kongressen og fortalte hvor stolt hun var av å være humanist, men kongressen dreide seg raskt i retning av hvordan demokratiets status på verdensbasis går i gal retning.

– Jeg er stolt humanist, sa Sandi Toksvig, da den britiske komikeren og programlederen åpnet Verdens Humanistkongress i København.

Oleksandra Romantsova fra Center for Civil Liberties, som fikk Nobels fredspris i 2022, snakket om hvordan omverdenen kan hjelpe med å gjenoppbygge og styrke Ukrainas demokrati etter krigen.

Nazila Ghanea, FNs spesialrapportør for tros- og livssynsfrihet, snakket om hvordan flere statlige myndigheter bruker loven til å undertrykke ateister og andre tros- og livssynsminoriteter (hun nevnte bl.a. saken til Gáspár Békés).

– Demokrati er en av våre kjerneprinsipper, og i løpet av denne kongressen har vi virkelig fått innblikk i hvordan demokratiet trues på mange fronter rundt om i verden, sier leder i HEF, Christian Lomsdalen.

Gáspár Békés (t.v) ble sparket og utsatt for en svertekampanje i Ungarn da han kritiserte dåp-praksisen. Human-Etisk Forbund, ved leder Christian Lomsdalen (f.h.) og rådgiver Bente Sandvig introduserte ham for Nazila Ghanea, FNs spesialrapportør for tros- og livssynsfrihet.

Kongressen samlet humanister fra over 40 land som diskuterte temaer som humanisme, demokrati, livssynsdialog, LHBT+-rettigheter, trusler fra konspirasjonsforestillinger og bruk av dødsstraff for å undertrykke ateister. På tross av mange bekymringsmeldinger fra flere deler av verden er Lomsdalen begeistret for samarbeidet i den internasjonale humanistbevegelsen.

– Verdens humanistkongress er en glimrende mulighet til å styrke internasjonale nettverk og få innsikt i hvordan det er å være humanist i ulike deler av verden. Årets samling bekreftet utvilsomt det meningsfulle i å fortsette å jobbe for et sterkt HEF, som står opp mot illiberale og antidemokratiske krefter og fortsetter å jobbe for alles frihet til å velge i eget liv, sier Lomsdalen.

HEF-leder Christian Lomsdalen på årets verdenskongress for humanister.

Kongressen ble avsluttet med en offisiell forpliktelse til å jobbe for en mer demokratisk verden, i tråd med det humanistiske livssynet.

Les mer om