Hopp til hovedinnhold
Freedom of Thought 2018

Saudi-Arabia er verdens verste land for ikke-religiøse


Ingen land har dårligere kår for tros- og tankefrihet, viser ny rapport.

Rapporten "Freedom of Thought" tar for seg status for tros- og livssynsfriheten i verden, med vekt på å synliggjøre overgrep mot humanister, ateister og andre ikke-religiøse. Den oppdateres årlig og utgis av den internasjonale humanistorganisasjonen IHEU.

# Dødsstraff for blasfemi og frafall fra religion

Rapporten for 2018 ble lansert denne uka, og den viser at tros- og livssynsfriheten ikke har fått særlig bedre kår i verden siden fjorårets rapport.

– Rapporten viser dessverre med alle tydelighet at det å være humanist eller ikke-religiøs kan være livsfarlig flere steder i verden. Hvert år blir flere forfulgt eller drept, enten av statlige myndigheter eller av voldelige ekstremister, sier vår generalsekretær Trond Enger.

Det er fortsatt 12 land som har dødsstraff for frafall fra landets statlige religion, og sju land har dødsstraff for blasfemi.

Det er hele 71 land i verden som kriminaliserer og straffer blasfemi, ifølge rapporten. En liten gladnyhet i denne sammenhengen er imidlertid at Irland avholdt folkeavsteming om landets blasfemilovgivning sist uke, og det ble et klart flertall for å avvikle blafemiforbudet.

# Saudi-Arabia på bunn

Nytt av året er at rapporten har laget en rangering over alle land som er vurdert. Landene har fått poeng basert på fire tematiske områder: konstitusjon og styreform, utdanning og barns rettigheter, ytringsfrihet og andre samfunnsforhold. Jo flere poeng, jo verre står det til.

Saudi-Arabia, som har dødsstraff for både frafall og blasfemi, kommer ikke uventet helt på bunn i rangeringen. I 2014 vedtok det islamske regimet en lov som sidestiller ateisme med terrorisme.

– Det saudiske regimet har mange grove overgrep på samvittigheten, og slår hardt ned på aktivister som arbeider for menneskerettigheter, ytringsfrihet og trosfrihet. Bloggeren Raif Badawi ble dømt til pisking og langvarig fengsel for å ha ytret sine meninger, og i fjor ble Ahmad Al Shamri dømt til døden etter at han angivelig skal ha gitt avkall på sin islamske tro i sosiale medier. Siden har ingen hørt fra ham, forteller Enger.

– Som humanister er det vår plikt å protestere når menneskers fundamentale rettigheter brytes, understreket han i en appell for saudiske samvittighetsfanger nylig.

Human-Etisk Forbund støtter og deltar på Amnestys månedlige demonstrasjoner utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

# Norge på delt 8. plass

Belgia, Nederland og Taiwan kommer best ut av alle land i verden når det gjelder tros- og livssynsfrihet. Alle de tre landene har fått null poeng, som vil si at de ikke har noen negative anmerkninger.

Norge kommer på en delt 8. plass, sammen med USA. Norge får negative anmerkninger basert på at statskirken ikke er helt avskaffet, i tillegg til at skolegudstjenester og KRLE-faget vektlegger statsreligionen i for stor grad.

# IHEU fikk skryt i FN

IHEU har gitt ut Freedom of thought-rapporten årlig siden 2012, og har fått anerkjennelse for sitt arbeid. Årets rapport ble lansert under FNs generalforsamling i New York.

– Rapporten har blitt en uvurderlig kilde til velforsket og viktig informasjon for beslutningstakere. Rapporten fremhever omfanget av diskriminering som folk kan møte over hele verden på grunn av deres ikke-religiøse tro, noe som mange ønsker å ignorere, sa Ahmed Shaheed, FNs spesialrapportør for religions- og livssynsfrihet, til generalforsamlingen.

Se hele Freedom of Thought-rapporten, med status land for land

Les mer om