Hopp til hovedinnhold
Arendalsuka

"Trans-trusselen": – Det er ikke de utsatte minoritetsgruppene som skal ta kampen


Den alarmerende samlende kraften i det økende hatet og radikaliseringen rettet mot transpersoner var blant temaene Human-Etisk Forbund løftet under Arendalsuka.

Det var svært godt oppmøte og høy interesse for Didrik Søderlinds foredrag i Arendal.

Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund og har fulgt konspirasjonsteoretiske og ekstreme miljøer tett i 35 år. Han besitter dermed mye kunnskap om feltet. Før han gikk i gang var han imidlertid nøye med å understreke at temaet for foredraget ikke var spørsmål han ikke har kunnskap om, og som det er legitimt å ha saklige uenigheter om (som hormonbehandlinger o.l.), men om den farlige radikaliseringskraften som utspiller seg i hatet mot transpersoner.

– Det som begynner å vokse fram er et samlingspunkt der ulike grupper med veldig forskjellig bakgrunn finner tonen, sa Søderlind, og gikk i dybden på hvordan både feminister, konspirasjonsteoretikere, kulturkrigere, autoritære menn, kristenreaksjonære, samt ytre høyre og ytre venstre, plutselig finner hverandre i et felles hat mot transpersoner.

Han påpekte at flere også har utviklet en nærmest besettelse til å spre negativt innhold om transpersoner, og at hatretorikken er gjenbruk av gamle antihomo-talepunkter og språklige triks kjent fra islamhets og antisemittisme.

– Grupper som føler at de har tapt «homokampen» føler de har fått en opplagt mulighet til omkamp, med nøyaktig de samme argumentene.

Søderlind uttrykte sterk bekymring for at dette hatet kan føre til mer ekstreme konspirasjonsteorier og til vold. Han oppfordret flere til å engasjere seg og støtte transpersoner i kampen mot antihumanistiske krefter.

– Det er ikke de utsatte minoritetsgruppene som skal ta kampen, det er det vi andre som skal gjøre!

Les mer om