Hopp til hovedinnhold

Vakkert farvel for Hege


Hilde Joakimsen, Fædrelandsvennen

Elisabeth Smith var gravferdstaler i denne vakre og gripende gravferden for sykehusklovn Hege O. Enger i Kristiansand. Fædrelandsvennen omtalte begravelsen 18. oktober hvor denne artikkelen er hentet fra

Tekst: Hilde Joakimsen, Fædrelandsvennen. Foto: Jacob J. Buchard

Sykehusklovnene Bringebær, Trude-Litt og Tito la ned et hjerte av klovneneser på sin kollega Hege O. Engers båre da hun ble bisatt mandag. Hege O. Enger (60) døde 10. oktober. Hun hadde selv planlagt sin egen begravelse ned til den minste detalj. Det ble tatt farvel med musikk, klovnerier, tårer, champagne - og applaus under bisettelsen i Oddernes kapell i Kristiansand mandag formiddag. Akkurat slik Hege ønsket.

- Hege smilte helt til det siste, sa seremonimester Elisabeth Smith fra Human-Etisk Forbund til de mange som hadde møtt opp for å ta et siste farvel.

Takknemlige

- Vi er så takknemlige for all omsorg og kjærlighet vi har opplevd den siste tiden, sier Heges ektemann, Asle Karlsen, til Fædrelandsvennen. Han og sønnene Vebjørn (36) og Eirik (30) har hatt tøffe dager, men er samtidig glade for at så mange har satt så pris på Hege.

- Når man leser alle hilsninger og alt som blir skrevet, så er det så rørende og sterkt. Vi vil takke alle for dette, sier han.

Søndag for en uke siden tok Hege O. Enger farvel med Sykehusklovnene, der hun selv hadde jobbet de siste årene. Under dette møtet fortalte hun også at hun hadde planlagt begravelsen sin. Det var viktig for henne de siste ukene hun levde, og hun ønsket at det skulle synges, klappes og at livet skulle feires.

- Dere må feire livet, det er Heges oppfordring til dere, sa Smith, og fortalte også at Hege elsket livet - og hun aksepterte slutten.

I minnetalen om henne, fortalte seremonimester Elisabeth Smith at Hege selv syntes at jobben som sykehusklovn var noe av det vanskeligste hun hadde gjort. Men også det fineste, siden hun fikk spre så mye godhet og kjærlighet.

- For et liv Hege har levd. Hun hadde et stort hjerte og et glødende engasjement, og det er fint at vi nå kan få oppleve essensen av hennes liv og hennes drømmer. Hun skal få applaus, sa Smith.

Hjerte av klovneneser

I Oddernes kapell fikk man høre Vamp med Liten Fuggel, og Hilde Hefte sang Over the Rainbow og Edith Piafs Hymne til Kjærligheten, akkompagnert av Vidar Bø på flygel. Sykehusklovnene tok også et rørende farvel med sin kollega, og de la ned et rødt hjerte av klovneneser på båren. De blåste såpebobler over kisten, klemte hverandre og klovnen Bringebær sa en siste hilsen fra dem: «Nå flyr du.»

Det ble holdt minnetaler som fikk fram både latter og tårer, og da låten Shine a Light med Rolling Stones fylte kapellet reiste hennes nærmeste seg og fylte hvert sitt glass med champagne. Ektemannen Asle Karlsen og sønnene Vebjørn og Eirik skålte ved kisten, og drakk et glass til ære for sin ektefelle og mor. Siste låt var Monty Pythons Always Look on the Bright Side of Life. Det var en hilsen fra hovedpersonen selv til de fremmøtte. For siste linje på baksiden av programmet var: regi: Hege O. Enger