Hopp til hovedinnhold

Vil du arrangere navnefest i Asker?


Humanistisk navnefest er en viktig del av tilbudet til Human-Etisk Forbund (HEF). Nå søker vi en ny navnefestansvarlig i Asker! 

Som navnefestansvarlig får du verdifull erfaring med å organisere og gjennomføre vakre seremonier i samarbeid med engasjerte mennesker. Målet er at du skal ta over som ansvarlig i 2024 med opplæring i september 2023.

Navnefest er en seremoni som gjennomføres to ganger i året, om våren og om høsten. Normalt skjer dette på en lørdag, og det er ofte flere seremonier samme dag. Mellom seremoniene er det mindre og færre oppgaver.

Nedenfor kan du lese hvordan det har vært for Ragnhild å være navnefestansvarlig i Asker.

Har du spørsmål om vervet kan du sende en e-post til: boje.ellingsaeter@human.no

Vervet er honorert.

Søknadsfrist snarest.

KLIKK HER FOR Å SØKE PÅ VERVET


Ragnhild er avtroppende navnefestansvarlig i Asker. Vi har stilt henne noen spørsmål om hvordan det er å være navnefestansvarlig i Human-Etisk Forbund

Hva er gøy eller givende med å arrangere seremoni?

– Det er først og fremst veldig meningsfullt å bidra til at det finnes gode alternativer til religiøse seremonier/feiringer. Vi har lagt vekt på å skape høytidelige seremonier som samtidig er barne- og familievennlige, og vi får mange tilbakemeldinger på at folk setter pris på nettopp dette. Dagen er på en måte en festdag også for oss som arrangerer. Vi pynter oss og vi kjenner høytidsstemningen på kroppen. Å være arrangør på en slik feiring er på mange måter et privilegium. Vi skaper nydelige øyeblikk for dem, og det blir en dag som huskes av barnets familie.

Er det en spesiell episode eller et spesielt minne som du vil trekke frem?

– Når seremonien er ferdig og gjestene forlater Multisalen kommer det hver eneste gang noen besteforeldre bort til oss og takker for seremonien. De gir uttrykk for at de er veldig fornøyde og de virker positivt overrasket. Da tenker jeg at de kanskje aldri har deltatt på en humanistisk navnefestseremoni før og at de kanskje også var litt skeptiske til denne måten å feire barnebarnet på. Det er veldig stas å ta imot slik ros fra besteforeldre. Da blir jeg både glad og stolt.

"Dagen er på en måte en festdag også for oss som arrangerer. Vi pynter oss og vi kjenner høytidsstemningen på kroppen"

Avtroppende navnefestansvarlig Ragnhild

Hva er ditt favorittøyeblikk i løpet av seremoniene?

– Jeg synes vi har mange høydepunkter. Vi har mange musikalske innslag, det leses dikt og det fremføres en festtale. Til dette bruker vi innleide folk. De musikalske innslagene i programmet er nøye valgt ut, tekstene i alle sangene betyr noe helt spesielt i denne sammenhengen. Og de som spiller og synger er så samstemte og flinke, og det er en fryd å sitte og høre på.

Diktet som leses er skrevet til nettopp dette arrangementet, med en klausul fra dikteren: det skal fremføres av en ung person. Hun som leser for oss er veldig ung, og hun leser med en innlevelse som gjør at jeg får gåsehud hver gang. Festtalen skal være litt formell og ordentlig, og samtidig må taleren takle at barna er litt urolige. Det er alltid like spennende.

Midtveis i seremonien overrekker vi navnetavlen og gir en diktsamling i gave fra oss. Da ropes hvert navnebarn opp, foreldre og barn kommer og mottar dette foran alle som er tilstede. På den måten får vi gitt hvert enkelt barn særskilt oppmerksomhet. Det er veldig fint.

Jeg er veldig stolt av seremoniene våre.