Hopp til hovedinnhold
Humanistisk konfirmasjon

Vil gi ungdom bedre grunnlag for å ta opplyste valg i russetiden


Førstkommende mandag åpner påmeldingen for humanistisk konfirmasjon i 2025. Human-Etisk Forbund (HEF) kunngjør et splitter nytt tiltak i deres konfirmasjonskurs.

– Vi ser behov for å styrke ungdommene i møte med russetiden og med kyniske bakmenn som har fått ufortjent makt, sier Nancy Lystad Herz, sosiolog og seniorrådgiver i HEF.

Fra neste år vil russens egne historier og erfaringer ta del i Human-Etisk Forbunds konfirmasjonskurs. Ungdommene får bryne seg på refleksjoner og utfordringer knyttet til etikk og kritisk tenkning, basert på russens egne historier som blir forsøkt stilnet av en kommersiell russebransje.

Herz mener den skjeve tilgangen på informasjon om russetiden er et stort problem.

– Russeindustrien maler et bilde av «den perfekte russetid», men realiteten som ungdom ikke får høre om er ofte kjøpepress, brutte avtaler og dårlige kontrakter. Dermed frarøves ungdommene et grunnlag for å ta gode opplyste valg og vurderinger, sier Herz.

HEFs kursledere settes nå i stand til å gi konfirmantene et større bilde, slik at ungdommene kan diskutere og reflektere over valgene og erfaringene fra tidligere russ.

På de humanistiske konfirmasjonskursene skal ungdom nå få utforske mer om kritisk tenking, basert på russens tidligere erfaringer med en kynisk russeindustri (Foto: Pavel Storozhuk / Human-Etisk Forbund)

# Verktøy mot kyniske voksne i russeindustrien

Herz forteller at tiltaket er særlig motivert av avsløringene fra dokumentarboken «Fitte og diesel». VG-journalist Ivar Brandvol har avdekket russeindustriens makt, kyniske metoder og utnyttelse av uerfaren ungdom.

– Vi skal ruste ungdom for små og store valg i livet. Nå vil vi gi dem bedre grunnlag for å ta gode opplyste valg også i russetiden, slik at feiringen blir en god start på alt de har i vente videre i livet, sier hun.

– Vi er opptatt av at ungdommen skal ta tilbake russetida og ha den på egne premisser, ikke på premissene til voksne som ønsker å tjene penger på dem, sier Nancy Lystad Herz fra Human-Etisk Forbund (Foto: Pavel Storozhuk / Human-Etisk Forbund)

# Samfunnsoppdraget bak humanistisk konfirmasjon

Trond Enger, generalsekretær i HEF, mener det nye tiltaket treffer midt i forbundets samfunnsoppdrag.

Vårt samfunnsoppdrag har siden HEF ble stiftet for 70 år siden vært å fremme ungdommers valgfrihet, og styrke deres evne til kritisk tenkning om egne og samfunnets normer, verdier og menneskesyn. Nå ser vi behov for å tilpasse verktøykassa som vi ønsker at ungdommene skal ha med seg videre i livet, både til hverdags og til fest, sier Enger.

Konfirmasjonspåmeldingen åpner for HEFs medlemmer allerede mandag 27. mai. Mandag 3. juni åpner påmeldingen for alle.

Les mer om