Hopp til hovedinnhold

31.10

Samtaleserien "En verden i endring. Hva gjør vi nå?"

Algoritmer og begjær med Lena Lindgren

"Ekko var nymfen som snakket for mye. For dette ble hun dømt til en skjebne hvor hun bare kunne gjenta andre".

Humanismens hus
Møllegaten 12 , 3111 Tønsberg

  • Lena Lindgren

    Lena Lindgren er journalist og tidligere samfunnsredaktør i Morgenbladet. I dag er hun kommentator i avisen og skriver om samfunnsaktuelle trender innen kultur, politikk og ideologi. Vinner av Brageprisen for beste sakprosabok 2021, EKKO. Et essay om algoritmer og begjær.

  • Marte Spurkland

    Marte Spurkland (født 1977) er en norsk journalist, sakprosaforfatter og programleder. Spurkland er ansatt som ny redaktør for medlemsbladet til Human-Etisk Forbund, "H" Hun har arbeidet som journalist og programleder i NRK, Dagens Næringsliv, VG, TV 2 og Aftenposten.

Velkommen til en samtaleserie om grunnleggende endringer av miljø, natur, klima og algoritmer, og hva det betyr for oss.

Møt vinner av kategorien sakprosa i Brageprisen, Lena Lindgren som presenterer essayet "Ekko" i samtale med Marte Spurkland.

På 2000-tallet møter vi Ekko i medieteknologien; i virale memer, skittstormer, hekseprosesser og ekkokamre. Den som får algoritmene på sin side, vinner oppmerksomhetsøkonomiens høyeste trofé: å bli sett. Og Ekkos store kjærlighet var Narcissus, han som druknet i sitt eget speilbilde. I dette essayet fletter Lena Lindgren politikk, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley.

Ekko er en samtidsdiagnose og en høyt-tenkning rundt noen av de mest avgjørende spørsmålene i vår tid. I EKKO tar Lena Lindgren utgangspunkt i myten om Narcissus og nymfen Ekko for å gi et nytt bilde på hvordan vi oppfører oss i det digitale. EKKO er en tanketekst som gir ny og uventa innsikt i mekanismene i den digitale teknologien og holdningene til klodens rikeste menn som tjener på å stjele vår oppmerksomhet og konsentrasjon.

Arrangementet er gratis og åpent for alle

Foto: Julia Pike