Hopp til hovedinnhold

08.05

Humanismens hus

Bok og Kaffe med Gro Dahle

Velkommen til Bok og kaffe på Humanismens hus. Mottager av Vestfold og Telemark fylkes kulturpris for 2022, Gro Dahle, snakker om og leser fra noen av sine bøker.

Humanismens hus
Møllegaten 12 , 3111 Tønsberg

Gro Dahle har utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dette er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser.

Det er mange ulike barndommer i Norge, og selv om Norge er et trygt land, er det dessverre altfor mange barn som er utrygge. Også disse barndommene er det viktig å snakke om, skrive om.

-Jeg syns det er viktig at det fins historier om farlige oppvekster, om barndommen mørke hemmeligheter, kjellere, kott og lukkede dører, sier Gro Dahle. Og vil gjerne gi barn språk til å snakke om det som er vanskelig, trygge og utrygge ord om det som det ikke skal snakkes om, helter som sier ifra, måter å forholde seg til vanskelighetene på, stier ut av det låste og lukkede. Jeg ønsker å bruke språket mitt til å sette dører på gløtt lyse inn i kroker.

-Jeg vil gjerne si til disse barna at vi ser dem, at de også er viktige, at deres barndommer også fortjener en historie. Gro Dahle tar for seg bøkene Sinna Mann, Blekkspruten og siste boka «Ikke», om redde og overbeskyttende foreldre og alt vi sier «Ikke» til.