Hopp til hovedinnhold

14.10

30-årsjubileum!

Etikkseminaret 2023: Arbeidslivet – et drama i tre akter

Er arbeidslivet en glede, en plikt eller robotarbeid?

Soria Moria Hotell
Voksenkollvn. 60 , 0790 Oslo

  • Håkon Johannesen. Foto: Geir Dokken
  • Ole Martin Moen
  • Sara Skilbred Fjeld
  • Erika Ribu
  • Einar Duenger Bøhn. Foto: Lukas Lehner
  • Boje Ellingsæter

Etikkseminaret feirer 30-års jubileum, og flytter til fantastiske Soria Moria hotell ved Holmenkollen i Oslo, med utsikt over Sørkedalen, Oslofjorden og Nordmarka.

På Etikkseminaret møter du likesinnede humanister fra Oslo, Akershus og Østfold. Du får høre på dyktige fagfolk, og får en solid dose faglig og sosialt påfyll.

Tid: 14. - 15. oktober 2023
Sted: Soria Moria hotell i Oslo

I løpet av seminaret skal vi se på det moderne arbeidslivet som et helt liv fra vi utdanner oss til vi blir etablert og prøver å finne balansen mellom arbeidet og hjemmelivet.

Komplett program publiseres straks det er klart. I tillegg til de faglige bolkene blir det musikkbingo, musikalsk innslag og mulighet for å gå tur.

# Priser

Medlem i enkeltrom: 1100kr
Medlem i dobbeltrom: 900kr
Student/arbeidsledig/kursleder, taler eller annen type frivillig: 600kr
Ansatt eller tillitsvalgt i styrer/utvalg: 350kr
Etikkseminarutvalget/ansatt på jobb/ledsager: gratis

Deltakeravgiften inkluderer seminar, fullpensjon fra lørdag til søndag samt lunsj på søndag før avreise, buss tur/retur Soria Moria fra Oslo S, kaffe/te og frukt underveis.

Seminaret er nå fulltegnet, men sett deg gjerne på venteliste.

# Sett deg på venteliste her

# På programmet

# Innledning- v/ Håkon Johannessen

"Hvorfor godt, systematisk forebyggende arbeidsmiljøarbeid er til gevinst for samfunnet"

For at vi i Norge skal kunne opprettholde vår høye levestandard og velferdsnivå må vi få flere til å stå lengre i sine jobber; sykefraværet må ned og flere må inkluderes i yrkeslivet. Forskning viser at et godt psykososialt arbeidsmiljø kan være et viktig bidrag til å sikre høy sysselsetting og en produktiv arbeidsstyrke. Johannessen vil i sitt innlegg peke på hvordan et godt arbeidsmiljø kan bidra til å fremme inkludering og forebygge fravær og frafall fra arbeidslivet.

Håkon Johannesen er gruppeleder/forsker med spesialitet i arbeidspsykologi og -fysiologi ved STAMI. Han forsker på arbeidsmiljø, velvære for ansatte og hvilke følger tiltak i arbeidslivet får.

# Utdanning – v/ Ole Martin Moen

"Forbereder skolen barn for voksenlivet?"

Moen vil blant annet ta for seg spørsmål som: Utsetter det norske skolesystemet barn for systematisk omsorgssvikt? Blir barns behov for beskyttelse og ernæring møtt? Og er det forsvarlig at barn ikke har et klart skille mellom skole og fritid, og at prestasjonene deres fra 12-årsalderen blir gjort bestemmende for barnas videre muligheter i livet?

Ole Martin Moen er en norsk fagfilosof. Han er ansatt som professor i etikk ved OsloMet – storbyuniversitetet. Moen jobber som fagfilosof og har ph.d.-grad i filosofi fra Universitetet i Oslo fra 2013, med en avhandling om hedonisme. I løpet av doktorgradsstudiet hadde han også opphold ved University of Oxford.
I sitt foredrag vil Moen vil ta for seg utdanning som grunnlag for å komme inn på arbeidsmarkedet og skolens rolle i denne sammenheng.

# Første jobben – v/ Sara Skilbred Fjeld og Erika Ribu

"Det nådeløse arbeidslivet: Hvorfor vi blir utbrente og hvordan arbeidslivet kan bli den beste versjonen av seg selv"

Mange opplever jobben som stressende, og ytterste konsekvens er utbrenthet. I tillegg til å tømme oss for krefter mens vi er på jobb, kan det være vanskelig å legge fra seg jobben når vi først er kommet hjem. I dette foredraget forteller Sara og Erika om utfordringene mange møter tidlig i karrieren, hvorfor problemene oppstår og hva som kan gjøres. Vi har alle et ansvar for egen velvære, men er det deler av problemet som lar seg løse best på systemnivå?

Sara Skilbred Fjeld har master i sosialpsykologi fra Universitetet i Oslo. Erika Ribu har master i journalistikk fra Universitetet i Oslo. Sammen er de aktuelle med boken "Det nådeløse arbeidslivet".

# Etablert i karrieren – v/ Einar Duenger Bøhn

"Hva er meningen med jobb og karriere?"

I Bøhns foredrag vil han snakke om meningen med jobb og karriere. Hva er jobb? Hvorfor jobber vi? Kan vi leve et meningsfullt liv uten å jobbe? Hvor viktig er jobb for et meningsfullt liv? Hva slags jobb kan gi oss et meningsfullt liv? Han vil også ta for seg forholdet til kunstig intelligens og hvilke konsekvenser det vil få for vårt arbeidsliv.

Einar Duenger Bøhn har alltid vært opptatt av de store spørsmålene. Han studerte psykologi og filosofi ved UiO, før han tok doktorgrad i filosofi ved Universitetet i Massachusetts Amherst i USA. Han er i dag professor i filosofi ved Universitetet i Agder. Han har skrevet mange artikler og flere bøker, blant annet Meningen med livet (Spartacus, 2019), Hva er metafysikk? (Universitetsforlaget, 2021) og Teknologiens filosofi (Cappelen Damm, 2022). Han står også bak en rekke populære podkaster, blant annet Kristopher og Einar leser Nietzsche (2021), Lars og Einar leser Kierkegaard (2022), Ole Martin og Einar leser Bibelen (2022-2023), og Einar Duenger Bøhns filosofipod (pågående). Han har også nylig tatt jegerprøven og kjøpt seg småbruk i skogen.

# Oppsummering – v/ Boje Ellingsæter

Boje er utdannet filosof og jobber som organisasjonsrådgiver i Human-Etisk Forbund. I oppsummeringen tar vi opp noen av argumentene vi har hørt og prøver å se dem i lys av hverandre

# Hotellet

Bare en liten reise fra Oslo sentrum ligger Soria Moria Hotell på toppen av Holmenkollen. Med utsikt over Sørkedalen, Oslofjorden og Nordmarka, og nærhet til Roseslottet, er hotellet omringet av natur og et miljø som likevel gir deg følelsen av å være langt borte. Vi oppfordrer alle til å være klimabevisste når de reiser til og fra seminaret. Du kan for eksempel sitte på med bussen vi setter opp fra Oslo S. Dersom du reiser på egen hånd kan du ta t-bane linje 1 mot Frognerseteren, og gå av på Voksenkollen stasjon (nest siste stopp). Fra stasjonen, følg Voksenkollveien til høyre og opp ca. 800 meter til du ser innkjørselen til Soria Moria Hotell. Foretrekker du å sykle kan du parkere sykkelen under tak. Hotellet har også parkeringsplasser, og har 10 elbil-ladere tilgjengelig.

Hotellets treningsrom er godt utstyrt med tredemøller, sykler og apparater for styrketrening. Treningsrommet er åpent fra 06.00-21.00.

Hotellet har en praktfull beliggenhet. Med utsikt over Sørkedalen, Oslofjorden og Nordmarka
Eksempel på enkeltrom
Rett utenfor døren til Soria Moria finner du flotte Nordmarka.
Storesal er hotellets største møterom. Rommet er lyst og luftig, og med et flott vindu med utsikt utover Oslofjorden og Bærum.