Hopp til hovedinnhold

26.11

Folkemord: Åsted Skien

Velkommen til minnemarkering 26. november.

Datoen 26. november 1942 er en av de mørkeste datoer i Norges historie. Den dagen ble 532 norske jøder arrestert og deportert til Auschwitz med skipet Donau.

Senere gikk flere transporter og i løpet av få måneder mistet en liten barneflokk på tre fra Falkum i Skien sin far, sine besteforeldre, to onkler og en tante og mange andre slektninger. Barna og deres mor ble etterlyst og lett etter av Skiens- politiet og NS-folk fra eget nabolag. De fire reddet seg med knapp margin som båtflyktninger til Sverige, takket være mot, snarrådighet og en rekke gode hjelpere.

Denne dagen markeres i år ved at Telemark Museum og historiker Jorunn Sem Fure inviterer publikum til en presentasjon av et pågående bok-prosjekt om familien Becker. I den forbindelsen skal det etterpå holdes en minneseremoni i Torggata 8 ved de nedlagte snublesteinene over David og Louis Becker.

Arrangementet er et samarbeid mellom Human-Etisk Forbund, Telemark, Samarbeidsrådet for tros - og livssynsamfunn og Skien kommune.

Sted: Oppmøte i det nye museumsbygget VEV i Brekkeparken, Øvregate 32a kl. 14:00. Vi går sammen ned til minneseremonien i Torggata 8.