Hopp til hovedinnhold

03.12

Hvordan kan vi bekjempe onskap?

Godhetens drivhus- en samtale om ondskap

Det snakkes mye om steder der ondskapen gror, som for eksempel gutterom der ensomme unge menn radikaliseres. Vi lever i et samfunn som polariseres mer og mer og vi er i ferd med å låses i en farlig skyttergravskrig der "sannheten" handler mer om følelser, enn om fakta.  Ondskapens "drivhus" er dessverre lette å finne i vår tid, men hva om vi løfter blikket og ser etter det motsatte? Hvor finnes "godhetens drivhus" - Og hvordan kan vi sammen bygge og forsterke dem?  

 • Kristian Landmark

  Filmskaper

 • Fred Berg

  Domprost

 • Portrettfoto av Ingun Steen Andersen. Kvinne med lys hud og lys blondt hår smiler. Grå topp, beige skjerf, svart bakgrunn.
  Ingun Steen Andersen

  Livsveileder og filosof i Human-Etisk Forbund

 • Hans H. Grelland

  Filosof ved Universitetet i Agder

Finnes ondskap, og hva er ondskap? Hvilke sosiale mekanismer og situasjoner danner grobunn for ondskap? Er menneskene som står bak onde handlinger nødvendigvis onde, og finnes en ren, ond vilje?

Ordet «ondskap” har en «eim av svovel og geitehorn” skriver journalist og rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind. Er ondskap som ord og begrep utdatert, er det et språklig fossil som står i veien for en viktig diskusjon? Kan det være vi trenger begrepet mer enn noensinne, og at det bør inn i samfunnsdebatten sammen med spørsmålet: ”Hvordan kan vi bekjempe ondskap?” 

Panelsamtale med domprost Fred Berg, filosof Hans H. Grelland og filosof og livsveileder i Human-Etisk Forbund Ingun Steen Andersen. Samtalen ledes av filmskaper Kristian Landmark.

Arrangementet er et samarbeid mellom Arkivet, Kristiansand Folkebibliotek og Human-Etisk Forbund