Hopp til hovedinnhold

14.08

Arendalsuka 2024

Den sinte unge mannen – skal vi forstå eller oppdra ham?

«Females are the ultimate status symbol. People think I’m running around with these hoes because I like sex. That’s nothing to do with the reason why I’m running around with these bitches. I got these bitches just so everyone knows who the don is.» (Andrew Tate)

Andrew Tate er bare én av mange mannssjåvinistiske influensere, youtube-stjerner og tiktokere som de seinere årene har florert i barn og ungdoms digitale verden.

Hvorfor slår deres budskap så godt an hos mange gutter, og hvordan bør vi som samfunn – og foreldre som opplever det – forholde oss til det? Er det et blaff eller er det uttrykk for at slike «maskulinitetsinfluencere» skaper kulturendringer blant unge gutter og menn? Trenger vi bekymre oss for at en generasjon gutter skal ende som ekstreme misogynister?

Christian Lomsdalen er lærerutdanner, guttepappa, aktivist og leder i Human-Etisk Forbund. Berit Bulien Jørgensen er sosionom og spesialist i sexologisk rådgivning i Arendal kommune, og har jobbet mye overfor ungdom om sex og kjønnsidentitet. Lasse Josephsen er skribent og ekspert på «mannosfæren» og incel-kultur. Marte Spurkland er forfatter og redaktør for H magasin, som har publisert artikler om hvordan Andrew Tate-kulturen påvirker ungdom.

Medvirkende

  • Christian Lomsdalen, lærer og styreleder, Human-Etisk Forbund
  • Berit Bulien Jørgensen, sosionom og spesialist i sexologisk rådgivning
  • Lasse Josephsen, skribent
  • Sivert Wahlgren Leirbakk, Unge Høyre
  • Marte Spurkland, samtaleleder og redaktør H magasin, Human-Etisk Forbund