Hopp til hovedinnhold

27.01

I samarbeid med Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

Markering av Holocaust-dagen 2023

27. januar 1945 ble konsentrasjonsleiren Auschwitz befridd. Derfor har FN valgt denne datoen for å minnes ofrene for Holocaust. I samarbeid med Kristiansand kommune, FN-sambandet og Røde Kors arrangerer ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter sammen med Human-Etisk Forbund, Kristiansand lokallag en stor markering av Holocaust-dagen.

I år markeres Holocaustdagen med filmfestival, en hel helg til ende. Det blir flere eksklusive filmvisninger, 9 timers maratonmatiné, gode foredrag, spennende panelsamtaler om krig og kunst, internasjonale besøk fra Nobel Women´s Initiative og fra en Oscarvinnende regissør.

Hjertelig velkommen!

PROGRAM:

Fredag 27/1 kl 20.00 – 23.00: Filmfredag om førerens eliteskole på Arkivet

Helga starter med Fredag på ARKIVET, hvor vi viser den prisbelønte tyske antikrigsfilmen Napola (Elite für den Führer) fra 2004. Filmen handler om den unge bokseren Friedrich som blir vervet til Napola, en eliteskole for kommende SS-soldater der hjernevask og disiplin er hverdagen. Men på skolen får Friedrich en venn som utfordrer det nazistiske tankegodset.

Regissør Dennis Gansel selv vil introdusere filmen, som er basert på livet til hans egen bestefar. ARKIVETs historiker Thomas V.H. Hagen forklarer om bakgrunnen for filmen.

Lørdag 28/1 kl 12.00 – 23.00: Maratonmatine med mesterverk

Shoah, som betyr holocaust på hebraisk, er navnet på et poetisk mesterverk av en dokumentarfilm om Holocaust. Det tok den franske regissøren Claude Lanzmann hele 12 år å lage filmen, som hadde premiere i 1985, og som de neste årene skulle vinne svært mange priser. Gjennom vakre bilder og nære intervjuer gir filmen unike møter med både overlevende, betraktere og gjerningsmenn i 14 ulike land. Før filmen starter blir det program med innlegg og samtaler om filmens tema.

Kristian Røssaak fra Human-Etisk Forbund ønsker velkommen. Fra Nasjonalbiblioteket kommer forskningsbibliotekar Marius Wulfsberg for å snakke om betydningen Claude Lanzmanns film Shoah har hatt for forståelsen av holocaust. ARKIVETs historiker Thomas V.H. Hagen vil holde innlegg om overlevende, betraktere og gjerningsmenn, både i Shoah og i vår nære virkelighet.

Til sist blir det sofasamtale mellom den ungarske Oscarvinnende regissøren László Nemes, den britiske operaregissøren Michael Gieleta og ARKIVETs leder for dialog og samfunn Birgit Amalie Nilssen med temaet “Det vi ikke kan bære. Å leve med traumer i livet og i kunsten”.

Visningen av Shoah starter kl 14:00.

Søndag 29/1 kl 14.00: Ukrainske kvinner og Oscarvinner

Den helt nye dokumentarfilmen Oh, Sister! handler om ukrainske kvinners kamp i krigen mot Russland. Filmen viser noen av de sentrale rollene som kvinner har i krigssonen med fredsarbeid, rettssikkerhet, likeverd, og det å få livet til å gå videre tross alt. Nobel Women´s Initiative har vært med å finansiere filmen, og vi er så heldige at Daina Ruduša fra The Nobel Women´s Initiative kommer og forteller om arbeidet de gjør.

Etter filmen blir det panelsamtale med temaet Kvinner, krig og kunst. Der deltar Daina Ruduša, Gunvor Andresen, operaregissør Michael Gieleta, den ukrainske pianisten og komponisten Nataliya Pavlyuk og leder for dialog og samfunn ved ARKIVET, Birgit Amalie Nilssen.

Søndag 29/1 kl 17.00: Son of Saul

Den ungarske filmen Son of Saul (2015) foregår i konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau, oktober 1944. Saul er en jødiske fanger som tvinges til å hjelpe nazistene under massehenrettelser. I et av gasskamrene finner han en ung gutt som han tror er hans egen sønn. Blant mange priser har filmen fått Grand Prix i Cannes, og Oscar for beste utenlandske film. Før filmen blir det spennende når den oscarbelønnede filmens regissør László Nemes og ARKIVETs historiker Thomas V.H. Hagen samtale om hvordan filmspråket egner seg til å bygge bro mellom det humane og det inhumane. Kveldens programledere er Human-Etisk Forbunds Kristian Røssaak og ARKIVETs leder for dialog og samfunn, Birgit Amalie Nilssen.

Gratis inngang. Endringer i programmet kan forekomme

Les mer om arrangementet på https://www.arkivet.no/