Øverland-foredraget 2024: Hvordan snakke med ekstremister?
Ytringsfrihet er en essensiell humanistisk verdi. Men hvordan snakker vi med folk som har synspunkter vi selv reagerer sterkt på, eller til og med synes er farlige?
# Hør hele Øverland-foredraget i opptak:
Øverland-foredraget finnes også på din foretrukne podkast-plattform under Innestemme-serien.
# Del 1 - Deeyah Khan:
# Del 2 - Panelsamtale:
# Hva skjer?
Den internasjonalt anerkjente og prisvinnende filmskaperen Deeyah Khan kommer til Oslo for å ta oss med bak sitt arbeid med å møte ekstremister og andre mennesker med ytringer og verdisyn som mange finner provoserende.
Vi ønsker deg velkommen til Øverland-foredraget 2024!
# Hvorfor bør jeg få med meg dette?
Ytringsfriheten er en kjerneverdi i humanismen og i vårt samfunn. Samtidig åpner denne friheten for meninger og verdisyn som spriker kraftig fra vårt eget. Hvordan kan vi leve sammen og prate med mennesker med meninger og holdninger vi selv finner avskyelige? Hvordan bør vi møte ytringer som i verste fall kan gi utslag i vold?
Deeyah Khan har vunnet en rekke internasjonale priser for sine dokumentarfilmer der hun klarer å oppnå en åpen og ærlig dialog med personer som har radikale og ekstreme synspunkter.
Om du deler vår bekymring for polarisering, ekkokamre og/eller kansellering av meninger som skiller seg fra majoriteten, er årets Øverland-foredrag midt i blinken for deg.
# Hva skjer på Øverland-foredraget i 2024?
Deeyah Khan vil først intervjues på scenen av filosof, forfatter og seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund Kaja Melsom.
Deretter vil hun delta i en panelsamtale med Kadafi Zaman og Tore Bjørgo.
Kadafi Zaman har bred erfaring med å snakke med ekstremister som reportasjejournalist i TV 2. Tore Bjørgo er Norges ledende ekstremismeforsker og leder Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.
# Praktisk informasjon
Hele arrangementet varer 2 timer, fra kl. 11-13.
Arrangementet er utsolgt.
# Hva er Øverland-foredraget?
Human-Etisk Forbund mener at et samfunn der man er nødt til å mene det samme som majoriteten, er et farlig samfunn. Da Arnulf Øverland i 1933 holdt foredraget «Kristendommen, den tiende landeplage» skapte det furore i det kristne majoritetssamfunnet. Øverland ble tiltalt for blasfemi.
Han ble senere frikjent. I 1956 var han med å stifte Human-Etisk Forbund. Blasfemiforbudet ble imidlertid ikke fjernet fra den norske loven før i 2015.
Human-Etisk Forbund har en lang historie med å ikke mene det samme som majoriteten. Vi stiller oss bak retten til å ytre seg «til offentlig forargelse» – uten å bli straffet for det. På dagen da Øverland holdt sitt kontroversielle foredrag, 21. januar, vil vi hedre ham med et foredrag som fremmer ytringsfriheten – hvert år fram til 100-års-jubileet i 2033.
Les mer om