Hopp til hovedinnhold
En gravferdstaler holder tale

Bli gravferdstaler

Ønsker du å være til hjelp og støtte for pårørende i en sårbar tid? Du er hjertelig velkommen til å søke om å bli gravferdstaler.

Ta kontakt:

Hva gjør en gravferdstaler?

Å hjelpe de pårørende etter et dødsfall med å skape en verdig og høytidelig Humanistisk begravelse, er en viktig og meningsfylt oppgave.

For å kunne tilby Humanistisk begravelse trenger vi dyktige og engasjerte gravferdstalere.

En gravferdstaler bistår med planlegging og gjennomføring av seremonien, og skriver og holder minnetalen.

Vi tilbyr kurs og godkjenning som gravferdstaler. Du får et honorar for hvert oppdrag.

Noe for deg?

For å bli gravferdstaler må du være mellom 23 og 70 år, og ha vært medlem hos oss i minst to år.

Ikke medlem enda? Meld deg inn gratis.

Begravelsen foregår innen ti dager etter dødsfallet, og det er mye som skal ordnes på kort tid. Begravelsesseremonier foregår for det meste på dagtid i ukedagene. Vervet krever derfor at du har en arbeidssituasjon og en livssituasjon som tillater dette.

Å være gravferdstaler passer godt for deg som:

På kurset lærer du blant annet om:

Kurs, med påfølgende sertifiseringer, skjer på høsten.

Gravferdstalerne gjennomfører normalt minimum fire gravferdsoppdrag i året, og deltar på samlinger sammen med andre vigslere og gravferdstalere 1-2 ganger i året.

Personlige historier fra noen av våre frivillige

– En veldig takknemlig jobb

Norunn Kosberg var ansatt hos oss da hun skjønte at det var behov for flere gravferdstalere i Oslo.  Hun tenkte at hun kunne prøve, selv om hun var ganske spent på om det var noe for henne.

– Jeg har oppdaget at det er en veldig takknemlig jobb. Jeg er heldig som får møte så mange forskjellige mennesker. 

Norunn tror mange ulike typer personer kan passe som gravferdstalere, og anbefaler det særlig for empatiske mennesker som ønsker å gjøre en innsats. 

– Givende å være til hjelp og støtte

Knut Vogt Engeland er gravferdstaler i Buskerud. Han ville bidra til å synliggjøre at man har et ikke-religiøst valg også når det gjelder begravelse. 

– Jeg ønsket også å utfordre meg selv litt: Kunne jeg klare en slik situasjon? Mange er redd for at de vil overmannes av sine egne følelser, sier Knut og fortsetter:

– Det viser seg jo at man lærer å håndtere det meste av dette med litt erfaring og øvelse– og ikke minst gjennom lærerike kurs.

Han synes det mest givende er å kunne være til hjelp og støtte for pårørende i en sårbar situasjon. 

– Det dreier seg om planlegging og rådgivning i forbindelse med seremonien. Og det dreier seg om å lytte når de pårørende forteller om avdøde.

– Det gjør dem godt å være med på å utforme seremonien, og det portrettet av avdøde som skal komme fram i talen. 

Knut anbefaler vervet til folk som ønsker å være til hjelp for andre, som klarer å sette seg inn i andre folks følelser, og som liker å uttrykke seg skriftlig og fremføre teksten sin for andre.