Møt en frivillig
– Det beste med denne rollen er at man får æren av å lage en av de store markeringene i livet til folk, sier seremoniansvarlig Madelen.
– Jeg gjør flere ting. Jeg setter sammen selve seremonien og sørger for at det er en rød tråd gjennom hele programmet. Og så tar jeg kontakt med musikere og booker dem, bestiller blomster, holder oversikt over budsjett, er i kontakt med foresatte og booker lokale. Det er mye logistikk og mange ting som skal klaffe. Jeg følger et årshjul som jeg har laget for å sørge for at jeg er i rute hver sesong.
Madelen Krogh har vært seremoniansvarlig for konfirmasjon i Enebakk siden 2022.
Hun startet som kursleder, og overtok rollen som seremoniansvarlig da den ble ledig året etter.
Hva er det beste med denne rollen?
– Det beste er at man får æren av å lage en av de store markeringene i livet i livet til folk, og at man får lov til å feire denne dagen sammen med konfirmantene og deres familie og venner.
Hvilken del av seremoniene liker du best?
– Jeg er veldig glad i de første fem og de siste fem minuttene av seremoniene. De første fem minuttene hvor konfirmantene går inn i lokalet til høytidelig musikk og stemningen i lokalet er elektrisk, gir meg gåsehud. De siste fem minuttene spilles den samme musikken når konfirmantene går ut av lokalet. Det er også veldig stemningsfullt, og det er fint å tenke på at resten av dagen også skal handle om dem.
Kan du fortelle om noe som har gjort ekstra sterkt inntrykk på deg i tiden din som seremoniansvarlig?
– Jeg er ganske kresen på hvem jeg har med meg som medhjelpere på seremonidagen. En av dem jeg pleier å ha med, er farmoren min. Det er et så hyggelig prosjekt å ha sammen med henne, og jeg er veldig glad for å ha et så kjent fjes på en så stressende dag som det en seremonidag er.
Hva skal til for at du er superfornøyd med en konfirmasjon?
– Jeg stiller nok ganske høye krav til meg selv for å bli fornøyd,. Det viktigste er at konfirmantene føler at seremonien er til dem. Det er jo hele poenget. Og de dagene hvor musikerne spiller litt ekstra bra, konfirmantene har fulgt instruksene mine godt, blomstene er nydelige og været er pent, kan man liksom ikke slå. Da er energien topp mellom alle som har en rolle på seremonidagen og alle vet at dette ble en skikkelig skikkelig bra dag. De dagene hvor alt sitter og alt funker, er de dagene jeg strekker meg etter.
Hvilke egenskaper får du mest bruk for i rollen som seremoniansvarlig?
– Jeg får definitivt mest bruk for mine organisatoriske evner i rollen som seremoniansvarlig. Dette handler om å ha oversikt over frister, ta kontakt med musikere og talere - og man må være kreativ. Det er viktig at man ser en rød tråd i sin seremoni, og sørger for at de ulike innslagene passer sammen. Ettersom seremoniansvarlig er den personen med mest ansvar på seremonidagen, er det absolutt en fordel å vite hvordan man kommuniserer effektivt, konkret og klarer å delegere til folk.
Hvem passer til å jobbe som frivillig?
– Er du kreativ, organisert, god til å kommunisere og har et øye for detaljer, så passer du godt som frivillig.
Hvorfor synes du det er viktig å arrangere humanistisk konfirmasjon?
– Jeg er en person som gjerne vil feire alt som kan feires, og da tenker jeg at det er en selvfølge at man skal feire overgangen fra barn til ungdom/voksen. Det er en viktig overgang, og jeg tenker at det er en hyggelig anledning til å feire ungdommen i familien som skal over i en ny fase av livet.