Hopp til hovedinnhold

Fengslet humanist: Mubarak Bala

Hopp til innhold

Den nigerianske humanisten Mubarak Bala soner en 24 år lang fengselsdom for blasfemi.

# Hvem er Mubarak Bala?

Mubarak Bala er godt kjent og likt i det internasjonale humanistmiljøet.

Han er leder for den nigerianske humanistorganisasjonen Humanist Association of Nigeria, men soner nå en fengselsdom på 24 år.

Saken hans har vært full av uregelmessigheter siden starten.

I 2014 ble han arrestert og plassert i psykiatrisk avdeling med den begrunnelse at han er ateist. 

Bala ble den gang løslatt med støtte fra Humanists International 3. juli 2014.

28. april 2020 ble han nok en gang arrestert i sitt hjem. Denne gang ble han holdt uten siktelse i mer enn ett år. Deretter ble han siktet for å ha postet innlegg på Facebook som enkelte anså å være «blasfemiske».

5. april 2022, nesten to år etter arrestasjonen, ble han dømt til 24 års fengsel.

Med hjelp fra den internasjonale humanistbevegelsen har Bala anket dommen. I mai 2024 ble anken tatt til følge og straffen redusert til 5 år.

# Farlig å være humanist i Nigeria

Nigeria er ett av verdens aller farligste land å være åpent ateist i.

Situasjonen for humanister og ateister i Nigeria er svært krevende. Det gjelder særlig i de delene av landet hvor Sharia-lovgivning praktiseres.

Som i mange afrikanske land, er det stort sosialt stigma ved å identifisere seg som ateist. En undersøkelse fra 2010 utført av Pew Research Center, viste at hele 51% av nigerianske muslimer er enige i at dødsstraff er riktig straff for å forlate islam (apostasi).

I 2017 oppnådde endelig Humanist Association of Nigeria offisiell status, etter å ha kjempet i 17 år for å bli registrert av nigerianske myndigheter.

Men det er fortsatt farlig å være humanist i Nigeria. Mubarak Bala ble dømt etter selv å ha erkjent seg skyldig. Tilståelsen kom til stor overraskelse for hans advokater. Ifølge Humanists International er det sannsynlig at Bala og hans familiemedlemmer ble utsatt for sterkt press for at han skulle påta seg straffskyld.

# Hvordan jobber vi for å få Bala løslatt?

Vi mener Mubarak Bala blir fengslet for å ha benyttet sine rettigheter til trosfrihet og ytringsfrihet, som både er beskyttet under den nigerianske grunnloven og under internasjonale konvensjoner som Nigeria har undertegnet.

Siden Bala ble anholdt har vi vært en aktiv pådriver for å rette relevante myndigheters oppmerksomhet til saken hans. Vi fordømmer at Mubarak Bala i det hele tatt blir straffet for å bruke sin tros- og ytringsfrihet, og Gjennom vårt medlemskap i den internasjonale humanistorganisasjonen Humanists International har vi bidratt særskilt til en global kampanje for å holde presset oppe på nigerianske myndigheter i denne saken.  

Vårt arbeid for å støtte vår humanistkollega fortsetter helt til han er løslatt og trygg.

# Hva kan du gjøre?

Som humanister og medmennesker kan vi i det humanistiske miljøet hjelpe Mubarak Bala ved eksempelvis å signere oppropet om å få ham løslatt, spre informasjon om saken hans i offentligheten, og/eller sende ham et brev med personlig støtte for å hjelpe ham å holde motet oppe.

Du kan også sende ham en melding via e-post. Merk emnefeltet med "Message for Mubarak" og sende til emma-casework@humanists.international.

Humanists International vil sørge for at meldingen når ham og hans kone, Amina.

Les mer om