Hopp til hovedinnhold

Homofobi i Polen

Det er farlig å være homofil i Polen. Det godtar vi ikke.

Hopp til innhold

Hva er saken?

Forholdene for homofile og transpersoner i vårt naboland har blitt kraftig forverret de siste årene.

Mens det nasjonal-konservative og kristne partiet Prawo i Sprawiedliwość (PiS) har hatt regjeringsmakten i Polen, har 100 kommuner blitt erklært for homo- og transfrie soner.

Dette er en farlig utvikling og handler menneskers grunnleggende rettigheter.

Nektet hjertemedisin på grunn av legningen sin

New York Times forteller historien til Cezary Nieradko, en 22 år gammel mann bosatt i Krasnik, en av byene som har erklært seg «LHBT-fri».

Han beskriver seg selv som byens eneste åpne homofile. Etter at byen erklærte seg «LHBT-fri» ble han nektet livsviktig hjertemedisin av det lokale apoteket, og så seg nødt til å flytte.

70% har vurdert selvmord

I følge denne undersøkelsen oppgir 70% av LHBT-personer i Polen at de har opplevd vold i en eller annen form.

Like mange sier at de har vurdert å ta livet sitt.

Hvorfor engasjerer vi oss?

Vi observerer stadig oftere at konservative, religiøse nettverk og populistiske politikere finner sammen og samarbeider om å innskrenke grunnleggende friheter og rettigheter i Europa.

Såkalte kristne «familieverdier» brukes stadig oftere i politisk sammenheng, for å utdefinere meningsmotstandere, og utfordre eksisterende friheter og rettigheter.

Vi ser med stor uro på denne tendensen.

Humanistbevegelsen har en forpliktelse til å heve stemmen når statsledere misbruker religion for å skape aksept for holdninger som innskrenker friheten til mennesker

Hva har vi gjort?

Vi jobber for å motvirke religiøst motivert diskriminering av alle slag. Vi gjør det ved å stå opp for våre meningsfeller i Europa og gjennom støtte til arrangementer og rettighetskampanjer som setter fokus på hvordan religion brukes for å innskrenke grunnleggende rettigheter.

You don't need to hate

Sammen med vår søsterorganisasjon Kazimierz Lyszczynski Foundation lanserte vi en kampanje i Polen mot religiøst motivert hat.

25 billboards i 22 polske byer ble rullet ut i sommeren 2021 med et enkelt budskap "You don't need to hate" eller "Du trenger ikke hate" på norsk.

I tillegg ble 3 digitale «metroboards» synlige på Warszawa sentralstasjon.

Her monteres de minste plakatene i Krakow.

Kampanjen fikk tydelige reaksjoner - både design og plassering måtte flere ganger omgjøres da de polske samarbeidspartnere fryktet anmeldelse etter den polske straffelovens paragraf 196 – som forbyr det å fornærme religiøse følelser.

Polen er blant de europeiske landene hvor blasfemilovgivning fremdeles benyttes aktivt for å kneble kritiske stemmer. Selv om loven ikke nevner noen bestemt religion, er den i praksis bare blitt brukt mot kritikere av katolisismen og Den katolske kirkes makt. 

Nationalteatret t-bane: Kampanje mot hatet mot LHBT-personer, som kommer fra kirke og statsapparat i Polen.

Se video m/ komiker Adam Schjølberg som vi jobbet med for denne kampanjen: