Hopp til hovedinnhold

Homofobi i Polen

Hopp til innhold

Det er farlig å være homofil i Polen. Det godtar vi ikke.

# Hva er saken?

Forholdene for homofile og transpersoner i vårt naboland har blitt kraftig forverret de siste årene.

Mens det nasjonal-konservative og kristne partiet Prawo i Sprawiedliwość (PiS) har hatt regjeringsmakten i Polen, har 100 kommuner blitt erklært for homo- og transfrie soner.

Dette er en farlig utvikling og handler menneskers grunnleggende rettigheter.

# Nektet hjertemedisin på grunn av legningen sin

New York Times forteller historien til Cezary Nieradko, en 22 år gammel mann bosatt i Krasnik, en av byene som har erklært seg «LHBT-fri».

Han beskriver seg selv som byens eneste åpne homofile. Etter at byen erklærte seg «LHBT-fri» ble han nektet livsviktig hjertemedisin av det lokale apoteket, og så seg nødt til å flytte.

# 70% har vurdert selvmord

I følge denne undersøkelsen oppgir 70% av LHBT-personer i Polen at de har opplevd vold i en eller annen form.

Like mange sier at de har vurdert å ta livet sitt.

# Hvorfor engasjerer vi oss?

Vi observerer stadig oftere at konservative, religiøse nettverk og populistiske politikere finner sammen og samarbeider om å innskrenke grunnleggende friheter og rettigheter i Europa.

Såkalte kristne «familieverdier» brukes stadig oftere i politisk sammenheng, for å utdefinere meningsmotstandere, og utfordre eksisterende friheter og rettigheter.

Vi ser med stor uro på denne tendensen.

Humanistbevegelsen har en forpliktelse til å heve stemmen når statsledere misbruker religion for å skape aksept for holdninger som innskrenker friheten til mennesker

# Hva har vi gjort?

Vi jobber for å motvirke religiøst motivert diskriminering av alle slag. Vi gjør det ved å stå opp for våre meningsfeller i Europa og gjennom støtte til arrangementer og rettighetskampanjer som setter fokus på hvordan religion brukes for å innskrenke grunnleggende rettigheter.

# You don't need to hate

Sammen med vår søsterorganisasjon Kazimierz Lyszczynski Foundation lanserte vi en kampanje i Polen mot religiøst motivert hat.

25 billboards i 22 polske byer ble rullet ut i sommeren 2021 med et enkelt budskap "You don't need to hate" eller "Du trenger ikke hate" på norsk.

I tillegg ble 3 digitale «metroboards» synlige på Warszawa sentralstasjon.

Her monteres de minste plakatene i Krakow.

Kampanjen fikk tydelige reaksjoner - både design og plassering måtte flere ganger omgjøres da de polske samarbeidspartnere fryktet anmeldelse etter den polske straffelovens paragraf 196 – som forbyr det å fornærme religiøse følelser.

Polen er blant de europeiske landene hvor blasfemilovgivning fremdeles benyttes aktivt for å kneble kritiske stemmer. Selv om loven ikke nevner noen bestemt religion, er den i praksis bare blitt brukt mot kritikere av katolisismen og Den katolske kirkes makt. 

Nationalteatret t-bane: Kampanje mot hatet mot LHBT-personer, som kommer fra kirke og statsapparat i Polen.

# Se video m/ komiker Adam Schjølberg som vi jobbet med for denne kampanjen: