Hopp til hovedinnhold

Stafett om gutter og jenter

Etter en stafett diskuterer konfirmantene ulike temaer knytta til kjønn. Forventninger, stereotypier, tendenser, ulikheter, hvordan man ser på hverandre, osv.  

Detaljer

 • 📖
 • 🕙
  5-20 min
 • 5-15 deltakere
 • Litt forberedelser
 • Høyt tempo
 • 👋
  Mye bevegelse
 • 📕
  Lett faglig tyngde

# Du trenger

Tavle eller flipover, og kritt eller tusj.  

# Slik gjør du

 1. Del konfirmantene i to lag; jentene mot gutta!
 2. Forklar at dere nå skal ha konkurranse og at det er om å gjøre å vinne
 3. Be dem stille opp på to rekker for tavla, flip-over eller hva du nå bruker. Denne skal være tydelig todelt. På den ene sida skriver du "Jenter om gutter", på den andre "Gutter om jenter".
 4. Si at dere nå skal ha stafett på tid. Når du sier "klar, ferdig, gå", løper førte jenta og gutten fram, og skriver et stikkord om det andre kjønnet. Understrek at de kan skrive hva de vil. Alt er lov. Den med flest ord vinner. De får ikke poeng dersom samme ord står flere ganger.
 5. Du sier ei angitt tid, for eksempel tre minutt fra "Nå". Mens de løper heier du, kommenterer hvem som ligger best an, "Nå må gutta få opp farta hvis de skal vinne, osv.".
 6. Når tida er ute, leser du opp lista høyt. Det er viktig at du leser alle orda, slik de står. Det er selvfølgelig også viktig at du nå ikke kjefter dersom de har skrevet stygge ord om hverandre. Har de for eksempel skrevet "hore", er ikke det å gå over streken i akkurat denne leken. Det må du i tilfellet behandle i diskusjonen som kommer nå.
 7. Still noen åpne spørsmål om listene. "Hva syns dere om måten jentene beskriver dere på, gutta?" "Er det noe som mangler, eller noe dere ville fjerna?" "Er det noen forskjeller i hvordan dere beskriver hverandre?" "Hvorfor trur dere det er sånn?". Pass på å ikke hopp rett til "Født sånn eller blitt sånn"-aktige spørsmål med en gang.
 8. Tell opp orda på hver liste, og avslør hvem som leder, for vi skal selvfølgelig ha en runde til
 9. Kjør det samme opplegget med "jenter om jenter" og "gutter om gutter"
 10. Les opp alle orda, tell opp sammenlagt poengsum, og klapp for vinneren.
 11. Still de samme åpne spørsmåla på nytt, og åpne opp for de diskusjonene som måtte komme nå.

# NB:

Dersom du har ikke-binære eller transpersoner i konfirmantgruppa di, kan du spørre dem på forhånd om det er greit for dem å være på "jente"- eller "gutte"-laget. Hvis ikke, må du droppe denne øvelsen.