Hopp til hovedinnhold

UFOrklarlige fenomener

Konfirmantene ser og forklarer merkelige fenomener. 

Detaljer

 • 📖
 • 🕙
  20-40 min
 • 5-25 deltakere
 • Mye forberedelser
 • Lavt tempo
 • Ingen bevegelse
 • 📕
  Middels faglig tyngde

Materiell og hjelpemidler

Mål

Trene konfirmantenes evne til å tenke kritisk.

# Du trenger

 • Tenk på det!
 • Mulighet til å vise PowerPoint-presentasjon. 

# Forberedelse

Les gjennom powerpointen og beskrivelsen av bildene på forhånd, slik at du er kjent med materialet.

# Slik gjør du

Start øvelsen med å be konfirmantene slå opp på det tre-delte bildet i Tenk på det! (s. 100–101) av soldaten som blir truet og får vann. Hvis de skjuler deler av bildet, hva ser de da? Spør dem hvilken historie de synes bildet forteller dersom man ser høyre side, venstre side, eller hele bildet? 

Etterpå kan du starte PowerPointen «Uforklarlige fenomener»,, og gå gjennom bildene som finnes der. Hva det er bilde av og en «forklaring» på bildene, finner du under. Spør gjerne konfirmantene først hva det er de tror de ser, og hvorfor de tror det er blitt sånn. 

Et gjenferd på gården!
Etter å ha fremkalt et bilde de tok av en ku i England, dukket plutselig denne gutten opp. Lokalavisen trykte bildet, og en lokalhistoriker, som fattet interesse, fant ut at det på 1800-tallet faktisk var et par gutter som dødd i nærheten … Så viste det seg at det hadde skjedd en dobbelteksponering, som er når gamle kameraer ikke spoler frem filmen, men legger to bilder «oppå hverandre». Et barn hadde nemlig også lekt med kameraet, og tatt bilde av lekedukken sin fra Star Wars. Dobbelteksponeringer har vært årsaken til mye forvirring, siden det fort minner litt om spøkelser når et halvt gjennomsiktige bilde av et menneske blir klistret oppå et annet bilde. 

Magiske togskinner
Selv om noen trodde et gigantisk monster flyttet på togskinnene, er dette bildet fra New Zealand resultatet av et jordskjelv, hvor drønningene har forplantet seg og fått jernbanen til å bøye seg. 

Ansiktet på Mars
Tusenvis av bilder er tatt av overflaten på Mars, og på riktig tid av døgnet, kan skyggene som danner seg på sidene av steinformasjonene ligne på objekter. Dette bildet er et klassisk fotografi fra 1976 tatt av NASA, og på den tid spekulerte noen i om det var romvesener som hadde bygget et monument til ære for Elvis Presley, da ansiktet visstnok ligner den unge Elvis. Bildet tok NASA i 2001, av den samme steinformasjonen, og viser mer detaljert hvordan den samme steinformasjonen ser ut i detalj på en annen tid på døgnet. 

Flere ansikter
Det kalles «Pareidoli» når vage og tilfeldige sanseinntrykk blir oppfattet som meningsfulle. Vi mennesker er spesielt godt adaptert til raskt å kjenne igjen ansikter, og hvilket humør de er i, fordi dette var spesielt viktig for overlevelse i førspråklige samfunn i oldtiden. På noen få sekunder trengte vi å vite om det var et ansikt vi så gjemme seg i mørket, og hva denne personen følte. Derfor trenger vi gjerne bare noen veldig få streker for å «se» et ansikt ; / 

Bjørn i skyene
Det er kanskje ikke så rart at noen begynner å tillegge naturen magiske krefter, når slike bjørner spaserer over himmelen. Men med millionvis av skyformasjoner som danner seg og forsvinner hver eneste dag, ville det merkelige heller vært om de ikke iblant lignet på former vi kjenner. 

Oregon UFO, 1950
Dette er historiens mest kjente UFO-bilder. De ble tatt 11. mai 1950 av ekteparet McMinnville, og skapte en mengde rykter og spekulasjoner etter at USAs største ukesmagasin, Life, trykket både bildene og intervjuet ekteparet, som hevdet bastant at de så en UFO på kvelden. Etter mange år løste to amerikanske journalister saken. For det første kunne de peke på skygger i bildet som viste at bildet var tatt om morgenen (slik at ekteparet løy), men enda viktigere var at de oppdaget en tråd på bildet, hengende opp fra «UFOen» festet til strømledningen over, og så minnet «UFOen» mistenkelig mye på speilet til Forden som ekteparet eide.  

Pizza i verdensrommet
Dette ser ut som en pizza som er blitt skutt opp i verdensrommet. Kan konfirmantene gjette hva det er? Det er faktisk en pizza skutt opp i verdensrommet, sendt opp av bandet Anamanaguchi, sendt opp for musikkvideoen til albumet «Endless Fantasy». Prosjektet ble drevet fram av en innsamlingskampanje finansiert av fans som syntes det var gøy å se en pizzabit bli skutt opp ved hjelp av en enkel romrakett. 

# Tips!

Denne øvelsen kan fint brukes som en introduksjon til å snakke om tro og overnaturlige fenomener, og kan også kobles opp mot andre øvelser som ligger på Konf-ressurs, for eksempel "Hvor troende er du?" eller "Dinosaurene finnes". Den kan også passe sammen med teksten "Å vere kritisk og tenkje kritisk", fra Tenk på det!.