UFOrklarlige fenomener
Konfirmantene ser og forklarer merkelige fenomener.
Detaljer
-
📖
-
🕙20-40 min
-
5-25 deltakere
-
✄Mye forberedelser
-
⏳Lavt tempo
-
✋Ingen bevegelse
-
📕Middels faglig tyngde
Materiell og hjelpemidler
Mål
Trener konfirmantenes evne til å tenke kritisk.
# Du trenger
- Tenk på det!
- Mulighet til å vise PowerPoint-presentasjon
# Forberedelse
Les gjennom presentasjonen og beskrivelsen av bildene på forhånd, slik at du er kjent med materialet.
# Slik gjør du
Start øvelsen med å be konfirmantene slå opp på det tredelte bildet av soldaten som blir truet og får vann i Tenk på det! (s. 100–101). Hvis de skjuler deler av bildet, hva ser de da? Spør dem hvilken historie de synes bildet forteller dersom man ser høyre side, venstre side, eller hele bildet.
Etterpå kan du starte presentasjonen «Uforklarlige fenomener» og gå gjennom bildene som finnes der. Hva det er bilde av og en «forklaring» på bildene, finner du under hvert av dem. Spør gjerne konfirmantene først hva det er de tror de ser, og hvorfor de tror det er blitt sånn.
Et gjenferd på gården!
Etter å ha fremkalt et bilde de tok av en ku i England, dukket plutselig denne gutten opp. Lokalavisen trykket bildet, og en lokalhistoriker som ble interessert, fant ut at på 1800-tallet var det faktisk et par gutter som hadde dødd i nærheten … Så viste det seg at det hadde skjedd en dobbelteksponering. Det er når gamle kameraer ikke spoler frem filmen, men legger to bilder «oppå hverandre». Et barn hadde nemlig lekt med kameraet, og tatt bilde av lekedukken sin fra Star Wars. Dobbelteksponeringer har skapt mye forvirring, siden det fort minner litt om spøkelser når et halvt gjennomsiktig bilde av et menneske blir klistret oppå et annet bilde.
Magiske togskinner
Selv om noen trodde et gigantisk monster flyttet på togskinnene, er dette bildet fra New Zealand resultatet av et jordskjelv, hvor drønningene har forplantet seg og fått skinnene til å bøye seg.
Ansiktet på Mars
Tusenvis av bilder er tatt av overflaten på Mars. På riktig tid av døgnet kan skyggene som dannes på sidene av steinformasjonene ligne på forskjellige ting. Dette bildet er et klassisk fotografi fra 1976, tatt av NASA. På den tiden spekulerte noen i om det var romvesener som hadde bygget et monument til ære for Elvis Presley, fordi ansiktet visstnok ligner den unge Elvis. Bildet NASA tok i 2001 av den samme steinformasjonen, viser mer detaljert hvordan den ser ut på en annen tid av døgnet.
Flere ansikter
Det kalles «pareidoli» når vage og tilfeldige sanseinntrykk blir oppfattet som meningsfylte. Vi mennesker er spesielt godt rustet til raskt å kjenne igjen ansikter og hvilket humør de er i. Dette var viktig for overlevelse i førspråklige samfunn i oldtiden. På noen få sekunder trengte vi å vite om det var et ansikt vi så gjemme seg i mørket, og hva denne personen følte. Derfor trenger vi fremdeles gjerne bare noen veldig få streker for å «se» et ansikt ; /
Bjørn i skyene
Det er kanskje ikke så rart at noen begynner å tillegge naturen magiske krefter når slike bjørner spaserer over himmelen. Men med millioner av skyformasjoner som danner seg og forsvinner hver eneste dag, ville det rare heller vært om de ikke lignet på former vi kjenner innimellom.
Oregon UFO, 1950
Dette er historiens mest kjente UFO-bilder. De ble tatt 11. mai 1950 av ekteparet McMinnville. Bildene skapte masse spekulasjoner etter at USAs største ukemagasin, Life, trykket bildene og intervjuet ekteparet, som bastant hevdet at de så en UFO om kvelden. Etter mange år løste to amerikanske journalister saken. For det første kunne de peke på skygger i bildet som viste at bildet var tatt om morgenen (så ekteparet løy). Men enda viktigere var det at de oppdaget en tråd på bildet, som var festet i strømledningen over og som «UFOen» hang i. Og så lignet «UFOen» mistenkelig mye på speilet til Forden som ekteparet eide.
Pizza i verdensrommet
Dette ser ut som en pizza som er blitt skutt opp i verdensrommet. Kan konfirmantene gjette hva det er? Det er faktisk en pizza skutt opp i verdensrommet, sendt opp av bandet Anamanaguchi. Den ble sendt opp for musikkvideoen til albumet «Endless Fantasy». Prosjektet ble drevet fram av en innsamlingskampanje finansiert av fans som syntes det var gøy å se en pizzabit bli skutt opp ved hjelp av en enkel romrakett.
# Tips!
Denne øvelsen kan fint brukes som en introduksjon til å snakke om tro og overnaturlige fenomener, og kan også kobles opp mot andre øvelser som ligger i Kurskassa, for eksempel «Hvor troende er du?» eller «Dinosaurene finnes». Den kan også passe sammen med teksten «Å vere kritisk og tenkje kritisk», fra Tenk på det!.