Morsomme aktiviteter på leir
I tillegg til kurstida i gruppene, som skal dekke det samme innholdet som kveldskurs, er alt lagt til rette for mye ekstra moro når konfirmanter er på leirkurs. Vær gjerne kreativ og tenk nytt! Her kan du uansett lese om de klassikerne vi veit konfirmantene setter pris på.
# Kursgrupper med markert identitet
På leir har dere mulighet til å bygge sterk identitet rundt kursgruppene. På ankomstdagen kan dere for eksempel bruke deler av bli kjent-tida på at gruppa lager/blir enige om gruppenavn, maskot, gruppas slagord, hemmelige hilsen, like armbånd eller hva det nå er som er med å markere gruppas identitet.
Dette kan brukes i ulike sammenhenger, for eksempel i forbindelse med volleyballturneringer eller når alle samles til frokost. Før kveldsshowet starter, kan leirsjef spørre: «Er Skilpaddene her?" og få til svar «Ut av skallet – her er vi!», osv.
Snakk litt om hvor grensene går for slik «gruppeoppførsel». Det skal være morsomt, ikke bidra til utestenging og «klikkete» sosial struktur. Pass på at alle kurslederne gjør dette med gruppene sine, eller ingen i det hele tatt. Det blir rart hvis du får kursgruppa di til å gjøre det, hvis ikke de andre gjør det.
# Kreative verksteder
Konfirmantene deles inn i grupper av passe størrelse og skal gjøre noe kreativt og/eller kulturelt. Det kan være verksteder som fører til innslag som kan vises fram for resten av leiren, det kan settes opp utstillinger eller dekoreres med det konfirmantene har laga. Det kan være teater (impro eller vanlig), musikk, dans, debatt (med fordelte roller), foto, kunst, legobygging, grafitti, aktivisme, leiravis, blogg eller lignende.
Konfirmantene melder seg på verkstedgruppene på tvers av kursgruppene sine. Sett et tak på hvor mange som kan melde seg på de ulike verkstedene og fordel godt, slik at det ikke blir for stor forskjell på gruppestørrelser, og at det blir nok folk på alle verkstedene.
Kurslederne har på forhånd fordelt seg i mellom hvem som holder i de kulturelle verkstedene. Hvor mye du som kursleder må ha forberedt og/eller være involvert i den kreative prosessen vil variere. Noen konfirmanter er mer frampå, og vil ta mye initiativ sjøl. Du bør ha forberedt en del ideer til konfirmanter som trenger hjelp til å komme i gang. Deretter er du tilgjengelig for alle som trenger hjelp. Pass på at alle har laget noe før dere er ferdig.
Det er ofte bra å knytte opplegget du har forberedt og det konfirmantene lager til dagens tema; «i dag har vi hatt om menneskerettigheter, så derfor skal vi lage en menneskerettighetsdans», e.l.
# Kveldsshow
Etter middag er det fint å samle konfirmantene til et kveldsshow. Her kan alle som har laga scenevennlige innslag på de kreative verkstedene vise fram disse. Her er det også bra å vise fram bilder eller filmer av hvor gøy dere har hatt det i løpet av dagen.
Når dere nå har alle konfirmantene i plenum kan leirsjefen også gi felles praktiske beskjeder, og reklamere for alle eventuelle aktiviteter som er satt opp i løpet av kvelden. Det er også morsomt om kursledere har forberedt innslag hvor de byr litt på seg sjøl og «dummer seg ut» på en artig måte, men husk at det er konfirmantene som skal være i fokus.
Det er selvfølgelig stor variasjon når det kommer til hvor komfortable konfirmantene er med å stå på en scene. Ingen bør tvinges, men alle konfirmantene bør sterkt oppmuntres til å vise fram et eller annet i løpet av leiren. Alle har godt av å komme litt ut av komfortsona si på en trygg måte.
# «Faglige» seminarer på tvers av gruppene
Det kan være fint å sette opp faglige bolker på tvers av kursgruppene, disse kalles gjerne seminarer. Det er snakk om korte bolker på f. eks. en time, der konfirmantene melder seg på det de syns høres kult ut. Også her bør du sette påmeldingstak, slik at det ikke blir for mange på noe og for få på noe annet. Leirledelsen og kurslederne blir på forhånd enige om hvilke seminarer som skal tilbys de ulike dagene.
Det er lurt å ta utgangspunkt i noe kurslederne er interessert i og har lyst til å holde seminar om. Her står kurslederne noe friere enn i kurstida si. Det er ikke like nødvendig at innholdet i seminarene skal være knytta til et av de fem kjernetemaene. Det er f. eks. helt fint å ha et seminar om fønikisk historie, håndbakkurs eller hvordan vi bør kommunisere med romvesener. Med andre ord ting som kanskje er litt på sida av det vi vanligvis fyller kurstida vår med. Innholdet må selvfølgelig ikke bryte med Human-Etisk Forbunds verdier på noen måte.
# Disco
Det er ofte veldig gøy og populært å arrangere disco på konfirmasjonsleiren. Gjerne siste kvelden, istedenfor eller rett etter kveldsshow. Finn et egna sted og sett dette i stand så godt utstyr og forhold tillater. Få gjerne med ei gruppe konfirmanter på forberedelser hvis det er mulig. «Disco-verksted» kan for eksempel være et kreativt verksted den dagen det er disco. Noen konfirmanter lager spillelista, noen pynter lokalet, mens en kursleder tar med seg ei gruppe til butikken (hvis mulig) for å kjøpe godteri, potetgull og brus.
Sørg gjerne for at det skjer noe på discoen utover bare fri dansing. Limbo-konkurranse er aldri feil, ei heller karaoke, sjøl om førstnevnte nok er enklere å få til og mer demokratisk.
Det vil være stor forskjell på hvor ivrige konfirmantene er i en disco-setting. Noen vil nok syns det er komfortabelt å trekke seg tilbake på rommet i stedet for å gå på disco. Dere kan ikke tvinge alle til å være med på disco, men du kan gi beskjed om at alle må møte opp for å gi det en sjanse. Så får det være lov å gå etter hvert.
# Leirbål med spøkelseshistorier og lignende
Få ting sier leirstemning mer enn et skikkelig leirbål. Er det mørkt, kan noen av kurslederne f. eks. fortelle spøkelseshistorier. Avtal da gjerne at en av kurslederne gjemmer seg og kommer løpende inn og skremmer alle på et passende tidspunkt. Det er bare gøy, og ikke over streken.
Du kan også legge opp til at konfirmantene forteller spøkelseshistorier eller bidrar med noe annet. Annonser muligheten for dette i god tid, slik at de kan forberede seg. De voksne bør også ha forberedt en del innslag, for å fylle hele bålstunda.
Mulighet for å grille marshmallows er bra.
# Sportslige aktiviteter, leker, turneringer, bading, brettspill eller filmvisning
Leirledelsen bør på forhånd ha undersøkt hvilke muligheter som ligger i stedet, og tilby et bredt utvalg av aktiviteter. Både i lengre pauser i programmet på dagtid (hvis aktuelt), og kanskje enda viktigere når det er fritid på kvelden.
Hvilken type sport kan en drive med på stedet? Det kan være gøy å sette opp turneringer, for eksempel mellom kursgruppene. Er det gode muligheter for å gå på ski eller ake der dere er? Eller kanskje det finnes gode bademuligheter?
For de mindre sportslige, er det gøy med turneringer i TV-spill. Å legge til rette for brettspill i ei peisestue er et lavterskel-tilbud for de som ønsker å slappe av litt.
Du kan også sette opp kino, altså felles filmvisning. Husk at dette er et fritidstilbud og ikke en del av kurstida. Du trenger derfor ikke å velge en film som hovedsakelig har «gode humanistiske verdier». Velg en film du tenker konfirmantene syns er morsom og kul.
# Killer
En morsom lek som kan vare i løpet hele leiren er «Killer». Du må på forhånd ha skrevet ned lapper med navna til hver konfirmant på. Ved starten av leiren deler du ut en lapp til hver konfirmant. Du gir streng beskjed om at alle må ta vare på lappen og ikke vise den til noen. De skal forsøke å «drepe» personen på sin lapp. Det gjør de ved å være aleine med denne personen og si «du er død», uten at det er noen vitner. Da får de lappen til personen de har «drept», og har dermed navnet på den neste personen de skal prøve å «drepe», osv.
Alle må ta vare på alle lappene sine underveis i leiren. Du skal få alle lappene en person har når du «dreper» denne. Når leiren er ferdig, kåres vinneren, som får en premie før hjemreise. Det er personen sitter med flest lapper. (Det er sjeldent at en konfirmant står igjen med absolutt alle lappene.)
Du må gi tydelig beskjed om at alle må være med på dette. De trenger ikke forsøke aktivt å vinne, men de må ta vare på lappen sin. Hvis en person bare kaster fra seg lappen/lappene sine og ikke gidder mer, kan det ødelegge hele leken. Dersom en konfirmant ikke gidder, må de bare ha lappen på seg til de blir «drept».
Killer er fin fordi mange konfirmanter syns den er spennende, og fordi den tvinger konfirmantene til å bli kjent med folk de ikke kjenner fra før. Voksne bør ikke være med på denne leken, da de vil gjøre unødvendig mye ut av seg, og det vil bidra til å viske ut skillet mellom konfirmanter og voksne.