Hopp til hovedinnhold
Leir

Morsomme aktiviteter på leir

I tillegg til kurstida i gruppene, som skal dekke de samme temaene som kurstida på et vanlig kurs, er alt lagt til rette for mye ekstra moro når dere har samla mange konfirmanter på et leirsted. Her oppfordres det naturligvis på det sterkeste til å være kreativ og tenke nytt, men under kan du lese om de vanligste klassikerne vi veit konfirmantene setter pris på.

# Kursgrupper med markert identitet

På leir, har dere mulighet til å bygge sterk identitet rundt kursgruppene. På ankomstdagen, kan dere for eksempel bruke deler av bli kjenttida på at gruppa lager/blir enige om for eksempel gruppenavn, maskott, gruppas slagord, hemmelige hilsen, like armbånd eller hva det nå er som er med å markere gruppas identitet.

Dette kan brukes i ulike sammenhenger. I forbindelse med volleyballturneringer, eller når alle samles til frokost og lignende. Før kveldsshowet starter, kan leirsjef spørre: «Er Skilpaddene her?" og få til svar «Ut av skallet – her er vi!», osv.

Snakk litt om hvor grensene går for slik «gruppeoppførsel». Dette skal være morsomt, ikke bidra til utestenging og klikkete sosial struktur. Pass på at dette er noe alle kurslederne gjør med gruppa si, eller ikke. Det blir rart hvis du får kursgruppa de til å gjøre dette, når ikke de andre gjør det.

# Kreative verksteder

Konfirmantene deles inn i grupper med passe størrelse og skal gjøre noe kreativt og/eller kulturelt. Det kan enten være verksteder som resulterer i innslag som kan vises fram for resten av leiren, eller det kan settes opp utstillinger eller dekoreres med det konfirmantene har laga. Det kan være for eksempel teater (impro eller vanlig), musikk, dans, debatt (med fordelte roller), foto, kunst, legobygging, grafitti, aktivisme, leiravis, blogg eller lignende.

Konfirmantene melder seg på disse gruppene på tvers av kursgruppene sine. Pass på at det er et tak på hvor mange som kan melde seg på de forskjellige verkstedene og ei god fordeling av plasser, slik at det ikke blir alt for store og små grupper, og at det blir folk på de ulike verkstedene.

Kurslederne har på forhånd fordelt hvem som holder i de forskjellige kulturelle verkstedene. Hvor mye kurslederen må ha forberedt og/eller være involvert i den kreative prosessen vil variere. Noen konfirmanter er mere på, og vil ta mye initiativ sjøl. Men du bør nok ha forberedt en del ideer til konfirmanter som trenger hjelp til å komme i gang. Deretter er du tilgjengelig for konfirmanter som trenger hjelp. Pass på at alle har produsert noe før dere er ferdig.

Det er ofte fint hvis opplegget du har forberedt, og det konfirmantene lager er knytta til dagens tema; «I dag har vi hatt om menneskerettigheter, så derfor skal vi lage en menneskerettighetsdans», osv.

# Kveldsshow

Etter middag er det fint å samle konfirmantene til et kveldsshow. Her kan alle konfirmantene som har laga scenevennlige innslag på de kreative verkstedene vise fram disse. Her er det også fint å vise fram bilder eller filmer av hvor morsomt dere har hatt det i løpet av dagen.

Når du nå har alle konfirmantene i plenum kan leirsjefen gi felles praktiske beskjeder, og reklamere for alle eventuelle aktiviteter som er satt opp i løpet av kvelden. Det er også morsomt om kursledere har forberedt innslag hvor de byr litt på seg sjøl og «driter seg ut» på en morsom måte, men husk at det er konfirmantene som skal være i fokus.

Det er selvfølgelig stor variasjon når det kommer til hvor komfortable konfirmantene er med å stå på en scene. Ingen bør tvinges, men alle konfirmantene bør sterkt oppmuntres til å vise fram et eller annet i løpet av leiren. Alle har gått av å komme litt ut av komfortsona si, på en trygg måte.

# «Faglige» seminarer på tvers av gruppene

Det kan være fint å sette opp faglige bolker på tvers av kursgruppene. Disse kalles gjerne seminarer. Dette er snakk om korte bolker, for eksempel en time, hvor konfirmantene melder seg på det de syns høres kult ut. Også her bør du sette opp påmeldingslister med tak, slik at det ikke blir altfor mange på noe, for få på noe annet, og at det kommer noen på alt. Leirledelsen og kurslederne blir på forhånd enige om hvilke seminarer som skal tilbys de ulike dagene.

Her er det lurt å ta utgangspunkt i noe kurslederne er interessert i, og har lyst til å holde seminar om. Her står kurslederne noe friere enn i kurstida si. Det er ikke like strengt at innholdet i seminarene på død og liv skal være knytta til et av de fem kjernetemaene for eksempel. Det er helt fint å ha et seminar om fønikisk historie, håndbakkurs for jenter eller hvordan vi ev. bør kommunisere med romvesen. Altså ting som kanskje er litt på sida av det vi vanligvis fyller kurstida vår med. Men innholdet må selvfølgelig ikke bryte med Human-Etisk Forbunds verdier på noen måte.

# Disco

Liker du ikke disco?! Da er du rar ass…

Det er ofte veldig gøy og populært å arrangere disco på konfirmasjonsleiren. Gjerne siste kvelden, istedenfor eller rett etter kveldsshow for eksempel. Finn et egna sted, og sett dette i stand så gått utstyr og forhold tillater. Få gjerne med ei gruppe konfirmanter på dette hvis

det er mulig. «Disco-verksted» kan for eksempel være et kreativt verksted dagen det er disco. Noen konfirmanter lager spillelista, noen pynter lokale, mens en kursleder tar med seg ei gruppe til butikken (hvis mulig) for å kjøpe godteri, potetgull og brus.

Sørg gjerne for at det skjer noe på discoen utover bare fri dansing. Limbo-konkurranse er aldri feil, ei heller karaoke, sjøl om førstnevnte nok er enklere å få til og mer demokratisk.

Det vil være stor forskjell i hvor ivrige konfirmantene er i en disco-setting. Noen vil nok syns det er komfortabelt å trekke seg tilbake på rommet i stedet for å gå på disco. Dere kan ikke tvinge alle til å være på disco, men du kan gi beskjed om at alle må møte opp å gi det en sjanse. Så får det være lov å gå etter hvert.

# Leirbål med spøkelseshistorier og lignende

Få ting skaper leirstemninga mer enn et skikkelig leirbål. Er det mørkt, kan for eksempel noen av kurslederne fortelle spøkelseshistorier. Avtal da gjerne at en av kurslederne gjømmer seg og kommer løpende inn og skremmer alle på et passende tidspunkt. Det er bare gøy, og ikke over streken.

Du kan også legge opp til at konfirmantene forteller spøkelseshistorier eller bidrar med noe annet. Annonser muligheten for dette i god tid, slik at de kan forberede seg. Men de voksne bør nok uansett ha forberedt en del innslag. Du kan ikke belage deg på at konfirmantbidraga her blir gode nok eller mange nok til å fylle hele bålstunda

Mulighet for å grille marsmellows er bra.

# Sportslige aktiviteter, leker, turneringer, bading, brettspill eller filmvisning

Leirledelsen bør på forhånd ha undersøkt hvilke muligheter som ligger i stedet, og tilby et bredt utvalg av aktiviteter. Både dersom det er lengre pauser i programmet på dagtid, og kanskje enda viktigere når det er fritid på kvelden. Det er veldig synd hvis det er lagt til rette for aktiviteter dere ikke har forsøkt å benytte dere av.

Hvilke sporter kan en utføre på stedet? Det kan være gøy å sette opp turneringer, for eksempel mellom kursgruppene. Er det gode muligheter for å gå på ski eller ake der dere er? Eller kanskje det finnes gode bademuligheter. For de mindre sportslige, er det gøy med turneringer i TV-spill. Å legge til rette for brettspill i ei peisestue er et lavterskel tilbud for de som ønsker å slappe av litt.

Du kan også sette opp kino, altså felles filmvisning. Husk at dette er et fritidstilbud, og ikke en del av kurstida. Du trenger derfor ikke å velge en film som formidler «gode humanistiske verdier». Velg en film du tenker konfirmantene syns er morsom og kul. Heller «South Park: Bigger, longer, uncut» enn «Erin Brockovich», for å si det sånn…

# Killer

En morsom lek, som kan vare i løpet hele leiren er «killer». Du må på forhånd ha skrevet ned lapper med navna til alle konfirmantenes navn på. Ved starten av leiren, deler du ut en lapp til hver konfirmant. Du gir streng beskjed om at alle må ta vare på denne lappen, og ikke vise den til noen. De skal forsøke å drepe personen på sin lapp. Det gjør de ved å være aleine med denne personen og si «Du er dø», uten at det er noen vitner. Da får de lappen til personen de har drept, og har da navnet på den neste personen de skal prøve å drepe, osv.

Alle må ta vare på alle lappene sine underveis. Du vil få alle lappene en person har, når du dreper denne. Når leiren er ferdig, vil kanskje en konfirmant stå igjen med alle lappene og være vinneren. Dette er sjelden, og de fleste tilfeller vil personen med flest lapper når leiren er ferdig, være vinneren, som får en premie før hjemreise.

Du må gi tydelig beskjed om at alle må være med på dette. De trenger ikke forsøke aktivt å vinne, men de må ta vare på lappen sin. Hvis en person bare kaster fra seg lappen/lappene sine og ikke gidder mer, kan det potensielt ødelegge hele leken. Dersom en konfirmant ikke gidder, må de bare ha lappen på seg til de blir drept.

Killer er fin fordi mange konfirmanter syns den er spennende, og fordi den tvinger konfirmantene til å bli kjent med folk de ikke kjenner fra før. Voksne bør ikke være med på denne leken, da de vil gjøre unødvendig mye ut av seg, og dette vil bidra til å viske ut skille mellom konfirmanter og voksne.