Identitet
Identitet handler om hvordan du ser deg selv, hvordan andre oppfatter deg og hvordan du blir formet av omgivelsene. Her kan du lese om temaet identitet.
Identitet handler om hvordan du ser deg selv og hvordan andre oppfatter deg. Når du stiller deg spørsmålet «Hvem er jeg?», svarer du egentlig på spørsmålet om hva din identitet er. Men identitet er ikke alltid så enkelt som det høres ut. Det kan være ganske komplisert og sammensatt.
# Hvem er du?
Hvem du er, kan variere avhengig av hvem du er sammen med. Hvem du er for klassekameratene dine. Din beste venn. Din familie. En fremmed på toget. Mennesker du møter i utlandet. Det er store forskjeller fra når du er «nerden», «venninnen», «datteren» eller «hun norske jenta». Typiske ting som utgjør identiteten din kan være kjønn, alder, nasjonalitet, religion, yrke eller fritidsinteresser, men det kan også handle om mye annet.
Identiteten din er summen av egenskapene dine og hvordan du velger å vise disse egenskapene. Hvis du for eksempel er naturlig god til å kontrollere kroppen din, vil det vises i mange situasjoner og bli en del av hvordan andre oppfatter deg. Men hvis du velger å bruke denne evnen til å bli flink på skateboard, blir du «skateren». Det kan hende du også kler deg og hører på musikk som forbindes med skating. Da blir du «den kule skateren».
Det er gøy å være «den kule skateren» når du er med venner, men det er en helt annen side av deg du viser når du besøker oldefaren din på sykehjemmet eller går på jobbintervju for din første sommerjobb. Dette gjør det vanskelig å si hvem du egentlig er. Kanskje føler du deg mest avslappet og trygg som «skateren», mens du spiller en rolle som «den ansvarlige, flinke jenta» når du søker jobb på lekeland?
# Hvem ønsker du å være?
Det er også komplisert hvordan vi ønsker å være, hvordan vi ser oss selv og hvordan andre ser oss. Noen ganger vil vi være «kule» eller «flinke», men det går ikke alltid som planlagt.
Som mennesker deler vi noen grunnleggende trekk, men vi er også veldig forskjellige. Vi kan diskutere hvor mye av dette er medfødt og hvor mye som er påvirket av miljøet rundt oss. Identiteten vår formes mye av samspillet med andre mennesker. Identiteten vår er også formet av samfunnet vi lever i og de menneskene vi omgås.
Forventninger i samfunnet, som kjønnsroller, påvirker oss uansett om vi vil det eller ikke. Hvis du for eksempel får mange negative tilbakemeldinger på én bestemt oppførsel, er det stor sjanse for at du endrer oppførselen din.
I tillegg vil de fleste av oss gjennom livet bestemme hvilken type person vi ønsker å være. Hvordan vi ønsker å være som person er et resultat av både medfødte egenskaper, forventninger i samfunnet og hva vi ønsker å være. Det samme gjelder for alle andre sider ved oss som til sammen utgjør vår identitet.