Hopp til hovedinnhold

Kritisk tenkning

Kritisk tenkning vil si å bruke fornuften på en selvstendig og undersøkende måte.

Noen ganger prøver vi mennesker virkelig å forstå verden rundt oss. Vi tar oss tid til å lete etter nyttig informasjon og undersøker ting nøye. Men vanligvis gjør vi ikke det. Mesteparten av tiden går vi gjennom livene våre uten å gruble på hvorfor ting er som de er, og hvordan alt henger sammen.

Dette er egentlig ganske greit. Det hadde vært slitsomt hvis du skulle stoppe opp hver gang moren din spurte om du kunne ta ut søpla og begynte å lure på ting som "Hva gjør egentlig noe til søppel?", "Hvorfor er forholdet mellom meg og mamma sånn som det er, og hvordan påvirkes det av at jeg tar ut søpla?", "Er det egentlig den beste måten å kaste søpla på?". De fleste ganger tar vi bare ut søpla uten å tenke så mye på det. Det er som om vi går på autopilot. Mennesker er født med evnen til å tenke og vurdere, men heldigvis har vi også evnen til å handle på instinkt, akkurat som andre dyr.

Dette har vært viktig for at menneskeheten har overlevd. Tenk deg at det plutselig kom en mammut løpende mot deg. De som begynte å løpe uten å tenke seg om, var de som overlevde. Så disse menneskene fikk barn, og kanskje arvet barna deres dette "løpe uten å tenke seg om"-genet.

Derfor handler vi mennesker i dag mest på autopilot. Autopiloten slår seg på automatisk, men hvis vi vil tenke og vurdere, må vi aktivt velge å gjøre det. Dette er ganske logisk og egentlig ganske fint. Men det kan også ha noen uheldige konsekvenser.

Noen situasjoner krever at vi stopper opp og tenker nøye gjennom ting. For eksempel når vi skal ta en viktig avgjørelse eller bedømme en annen person. Problemet er at autopiloten vår ofte er veldig sterk og slår seg på først. Førsteinntrykket vårt, som dannes raskt på et tynt grunnlag, kan sitte fast lenge fordi vi ikke skrur på "tenke gjennom og vurdere"-systemet vårt. Dette kan føre til misforståelser og fordommer.

Misforståelser og fordommer kan være farlige. Hvis du for eksempel hører at vaksiner er farlige og samtidig husker en historie om en person som ble syk etter en vaksine, kan hjernen din begynne å tro at vaksiner er farlige. Hvis mange rundt deg sier at en bestemt gruppe mennesker er på en bestemt måte, kan du begynne å tro det samme.

Dette handler også om å være klar over at både vår egen kunnskap og samfunnets kunnskap har grenser. Vi vet ikke alt, og det vi tror vi vet, kan være feil. Kritisk tenkning handler om å stille spørsmål ved hvorfor ting er som de er, ikke stole blindt på det vi ser og hører, og vurdere kildene til kunnskapen vår. Det er viktig å tenke nøye gjennom ting og være åpne for å korrigere feiloppfatninger og fordommer.

Lure spørsmål å stille seg selv når du tenker kritisk kan være:

-       Hvorfor tenker jeg slik jeg gjør? Er det noe som påvirker meg til å tenke slik?
-       Hvordan kan jeg vite at dette er sant?
-       Hva er kilden for å si noe om dette? Har kilden en agenda?
-       Kan vi ha misforstått noe eller feiloppfatta noe?