Hopp til hovedinnhold

Melde deg ut av kirken?

# «Jeg ønsker å være medlem i kirken og Human-Etisk Forbund – hvorfor må jeg velge?»

For at vi skal få offentlig støtte for ditt medlemsskap, krever staten at du kun er medlem hos oss og ikke i andre tros- og livssynssamfunn. 

I motsetning til oss får ikke kirken støtte fra staten per medlem. De får en stor pott av statsbudsjettet, uavhengig av hvor mange medlemmer de har i kirkerullene.

Så hvis du er medlem hos oss og ønsker at vi skal få offentlig støtte for ditt medlemskap er det viktig at du melder deg ut av kirken.


# «Nesten alle i Norge er med i kirken – det blir rart å stå utenfor»

Det er faktisk bare 65% av innbyggerne i Norge som er medlem i kirken og antall medlemmer har sunket hvert år siden 2011 (Kilde).

Samtidig har medlemsskap i Human-Etisk Forbund og andre livssyn eksplodert i den samme perioden.


# «Jeg er redd jeg ikke kan gravlegges på kirkegården hvis jeg melder meg ut av kirken»

Det stemmer ikke. Alle kirkegårdene i Norge er offentlige gravplasser, selv om det mange steder er lokale kirken som driver gravplassen på vegne av kommunen.

Du blir gravlagt gratis på en offentlig gravplass i den kommunen der du bor, uansett tro eller livssyn. Med mindre du ønsker noe annet selvfølgelig.


# «Hva hvis jeg angrer og vil melde meg inn i kirken igjen?»

Så lenge du er døpt kan du enkelt melde deg inn igjen på kirkens nettsider. Hvis det skulle skje i fremtiden hjelper vi deg med å melde deg ut av Human-Etisk Forbund. Det er ditt valg – og det respekteres.