Hopp til hovedinnhold

Krigen i Ukraina

Russlands invasjon av Ukraina er et brutalt og antihumanistisk angrep på det liberale demokratiet.

# Hva har skjedd?

24. februar 2022 gikk Russland til angrep på Ukraina. Ukraina er en selvstendig, demokratisk stat.

Russlands president, Vladimir Putin, ønsker å ta kontroll over landet. Han hevder at Ukraina egentlig er russisk. Dette henger igjen fra da Sovjetunionen kollapset i 1991.

Siden den gang har mange av landene i Europa blitt med i EU eller NATO. Det ønsker også Ukraina, og det er noe av bakgrunnen for Russlands invasjon av landet.

Mange som bor i Ukraina er tvunget på flukt. Samtidig har presidenten i Ukraina bedt alle menn mellom 18 og 60 år om å bli og forsvare landet i krigen.

Human-Etisk Forbund stiller seg bak Ukraina

# Hvordan påvirker krigen i Ukraina oss i Norge?

I Norge ser vi at ekstreme og konspiratoriske miljøer, som vi i Human-Etisk Forbund har fulgt i mange år, i stor grad støtter, forsvarer eller bagatelliserer Russlands brutale handlinger i Ukraina.

På den måten blir norske personer og grupperinger, enten bevisst eller ubevisst, en del av Russlands krigføring som ønsker å sverte Norge og andre vestlige land.

Slik foregår ikke krigen bare på bakken i Ukraina, men også som informasjonskrig i den norske offentligheten.

# Slik støtter vi Ukraina

Med initiativet «Humanists across borders» organiserer vår humanistiske søsterorganisasjon i Polen husly, mat og omsorg for sine ukrainske naboer på flukt. Vi har støttet dette arbeidet med 100 000 kroner.

Vi har også støttet Røde Kors i Ukraina med 50 000 kroner. De gir humanitær hjelp til alle ofre, blant annet førstehjelp der legetjenester er begrenset.

Aleksandra Weder Sawicka har tatt initiativ til å samle inn og levere nødprevensjon til kvinner som er blitt voldtatt i krigen. Vi har bistått hennes arbeid og hedret henne med Humanistprisen.

– Angrepet på Ukraina er et angrep på alt vi står for, skriver generalsekretær i HEF, Trond Enger i mars 2022.

# Lesetips til videre fordypning: