Hjelp til planlegging av begravelse
På denne siden finner du nyttig informasjon om gravferdsseremonien og det du trenger å vite for å planlegge en verdig markering av livets slutt.
1. Gi beskjed til begravelsesbyrået
Dersom du ønsker en humanistisk begravelse, trenger du som pårørende kun å gi beskjed til begravelsesbyrået. Byrået tar deretter kontakt med oss.
Dersom du arrangerer begravelse uten hjelp av et begravelsesbyrå, eller har spørsmål om tjenestene våre, kan du ta direkte kontakt med oss på telefon: 23156000. Her kan du trykke et tastevalg for å komme til gravferd.
Det er også mulig å sende oss en forespørsel via epost, til seremonigravferd@human.no
Forespørsel om gravferdsseremoni bør komme senest 5 dager før seremonidato.
2. En av våre seremoniledere tar kontakt med deg
Kort tid etter bestilling, vil du bli kontaktet av en av våre seremoniledere. Sammen blir dere enige om et tidspunkt for hjemmebesøk.
Seremonilederne våre er grundig kurset i rollen som både taler og seremonileder, og hjelper deg videre i prosessen.
3. Hjemmebesøk
Formålet med hjemmebesøket er å planlegge seremonien og snakke om den avdøde og den avdødes liv. Som pårørende anbefaler vi at du/dere forbereder dere på dette, og gjerne noterer ned noen punkter om avdødes liv og interesser som kan være fint å trekke frem i talen.
Seremonien
- Sammen med seremonilederen planlegger du/dere en seremoni med musikk, dikt, tale og eventuelle andre innslag. De fleste velger å tilpasse begravelsen i tråd med både avdødes og familiens ønsker.
- For å gi seremonien et mer personlig preg kan det velges musikkstykker, sang(er) og dikt som avdøde var glad i. Det er ingen faste innslag eller formelle krav til selve programmet ved en humanistisk begravelse.
Talen
- Seremonilederen skriver en personlig tale basert på det dere har snakket om. I forkant av begravelsen får du/dere talen tilsendt.
4. Valg av gravleggingsform og seremonirom
Når livets slutt skal markeres, er det naturlig å ønske seg et verdig seremonirom som egner seg for en begravelse.
Gravleggingsform
Begravelsen kan holdes uten legeme, med kiste, med et bilde av den avdøde, med urne, eller med bilde og urne. Dette kan være aktuelt ved seremoni etter en kremering, ved urnenedsetting eller ved askespredning.
Seremonirom
- Noen steder har livssynsnøytrale seremonirom. Andre alternativer kan være et kapell, et offentlig krematorium, kulturhus eller et forsamlingshus. Det kan også være aktuelt med en idrettshall eller et konsertlokale.
- Dersom du/dere ønsker det, kan begravelsen holdes i eget hjem eller utendørs.
Hvilke seremonirom som er mulig å velge mellom, kan avhenge av gravleggingsformen som er valgt. En begravelse med kiste vil for eksempel kreve et større seremonirom enn ved urnenedsetting.
5. Valg av gravsted
Det er du som pårørende som bestemmer hvilken gravplass den avdøde skal gravlegges på. Du har rett til gratis gravlegging i den siste bostedskommunen til avdøde.
Det er også mulig å gravlegges i andre kommuner. Dette må i tilfelle søkes om, og vi gjør oppmerksomme på at det kommer et kommunalt gebyr.