Hopp til hovedinnhold

Fire tips til deg som drømmer om utebryllup

Ønsker du å gifte deg utendørs? Her er fire tips til en vellykket uteseremoni.

Å gi hverandre sitt ja omgitt av norsk natur, er noe mange drømmer om. Og mulighetene for et vakkert bryllup utendørs er gode i et langstrakt og majestetisk land som Norge.

En tidligere bryllupsundersøkelse, gjennomført for Human-Etisk Forbund i 2018, viste at hver femte nordmann drømte om å ha vielsen utendørs.

Fagansvarlig for seremonifag, Tale Pleym, tror trenden fortsatt holder seg og forteller at mange som velger humanistisk bryllup har utendørsdrømmen til felles.

– Det er tydelig at mange par ønsker å feire kjærligheten på sin måte. Norsk natur gir mange flotte muligheter og skaper en nydelig ramme rundt den store begivenheten, sier hun.

Men, hva skal egentlig til for å skape en vakker vielse utendørs? Her er fire gode råd.

# 1. Sørg for å ha en plan B – og sjekk værstatistikken!

Det er ikke til å komme unna at været i Norge kan være skiftende. Skal du gifte deg utendørs kan det derfor være lurt å:

Foto: Isabell Huatorpet

# 2. Hagebryllup, ved havgapet, på en fjelltopp – eller noe helt annet?

Mulighetene er mange for å skape en personlig ramme rundt bryllupet når vielsen holdes utendørs. Derfor er det lurt å velge lokasjon med omhu.

Noen velger å gifte seg på en fjelltopp, mens andre ønsker å ha vielsen ved havgapet, på familiegården eller i et hagebryllup.

Foto: Helge Korneliussen

Uansett hva dere bestemmer dere for, må dere sørge for å ha tillatelse fra eier til å gifte dere på stedet dere ønsker.

Tenk også gjennom:

Vil det være behov for ekstra strøm?

Hvordan skal dere oppbevare mat og drikke?

For at mat og drikke skal holde seg friskt og riktig temperert når bryllupet er utendørs, er det lurt å tenke over hvordan det skal oppbevares og serveres.

Hva skal dere gjøre med belysning?

# 3. Besøk stedet på forhånd

Når stedet er bestemt, er det lurt å besøke det på forhånd. Det er rådet fra Hanne og Kim André Short som giftet seg humanistisk ved Søstrene Storaas Hotell i Jondalen 16. juni 2018.

– For oss ville det ikke vært naturlig at en så stor begivenhet skulle skje innendørs. Vi ønsket å gjennomføre seremonien i naturlige og eventyrlige omgivelser, forklarer bruden til KK.

Foto: Elisabeth Haig Jacobsen

# 4. Velg kulturelle innslag som tåler vind og vær

– Velg kulturelle innslag som tåler vind og vær, og vær forberedt på at lyd er en utfordring utendørs.

Det er rådet fra Carina Slåttun og Bengt-Andrè Eikaas som giftet seg 30. juni 2018 i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Foto: Andi Mundal

Det rådet er Tale Pleym helt enig i: – Det kan være forstyrrende elementer, som rasling fra blader i trær eller støy fra fly, biler og båter underveis i seremonien. Det er viktig at alt som blir sagt høres godt av alle som er til stede, sier hun.  

Pleym vektlegger at detaljene er viktige for å sikre at seremonien gjennomføres slik dere ønsker, og for at det skal bli en rolig, vakker og høytidelig seremoni.

Vil du vite mer om hvordan det er å gifte seg humanistisk? Les om humanistisk vigsel her.