Hopp til hovedinnhold

Fire gode råd for utebryllup

Hver femte nordmann vil helst gifte seg utendørs. Se bryllupstips fra humanistiske brudepar!

I Den norske bryllupsundersøkelsen, foretatt av Respons Analyse på vegne av Human-Etisk Forbund, sier 18 prosent av de spurte at de helst ville hatt utendørs bryllup dersom de skulle giftet seg i dag.

Seremonisjef og vigsler Tale Pleym synes det er positivt at utebryllup er inn, og forteller at mange som velger Humanistisk bryllup gjerne vil ha seremonien utendørs.

– Det er verdiene og følelsene de legger til grunn for samlivet som er viktigst – kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt. Det er flott at mange par ønsker å feire kjærligheten på sin måte, og norsk natur gir mange flotte muligheter. Det gjør seremonien personlig og skaper en nydelig ramme rundt den store begivenheten, sier hun.

– Det gir seremonien noe ekstra når man er omringet av skog, kan se utover et vann, høre fuglekvitter og føle vind i håret.

KK.no har intervjuet flere humanistiske brudepar om utebryllup-trenden, og her er parenes råd og tips til de som vil gifte seg utendørs:

1. Sørg for å ha en plan B

Emma Kristine Salicath og Håkon Jøndal Nakling giftet seg 18. august 2018 på idylliske Langøya i Grimstad.

Foto: Isabell Huatorpet

– Det måtte rett og slett bli utendørs - og i ettertid kunne vi ikke ønsket oss en finere vielse. En utendørs humanistisk vielse ble perfekt for oss, og vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger på at det var så fint, og at talen til vigsler var den beste de hadde hørt, forteller Emma Kristine til KK.

Brudens tips til andre som vil gifte seg utendørs er å ha en plan B. Dersom været hadde blitt for dårlig hadde paret flyttet vielsen til en av de tre hyttene på øya.

– Da hadde de fleste fått mulighet til å stå under tak, og resten hadde fått utdelt paraplyer.

2. Sjekk værstatistikken

Stine Hovind og Robin Hanssen hadde Humanistisk bryllup 29. juli 2018 i vakre Årnessan i Vesterålen.

Foto: Helge Korneliussen

– Den utsikten som kom mot oss i det vi gikk rundt hjørnet er noe jeg aldri kommer til å glemme. Der framme sto alle mine nære og kjære, perfekt rammet inn av et fantastisk skue av fjord og fjell, og helt øverst sto mannen i mitt liv og vi skulle gifte oss. Det tok virkelig pusten fra meg og alle bekymringer var som blåst bort, forteller Stine til KK.

Parets råd er å sjekke værstatistikken og velge den dagen hvor det statistisk sett har vært best vær.

– Det gjorde vi og hadde suksess med det. Den dagen vi giftet oss var det vindstille, blå himmel og 23 grader, dagen etter var det tykk tåke, styrtregn og 12 grader. Vi kunne ikke vært heldigere!

3. Besøk stedet på forhånd

Hanne og Kim André Short giftet seg humanistisk ved Søstrene Storaas Hotell i Jondalen 16. juni 2018.

Foto: Elisabeth Haig Jacobsen

– For oss ville det ikke vært naturlig at en så stor begivenhet skulle skje innendørs. Vi ønsket å gjennomføre seremonien i naturlige og eventyrlige omgivelser. Vi ønsket oss et eventyrbryllup som kunne reflektere vårt allerede påbegynte eventyr, forklarer bruden til KK.

Parets tips er å besøke stedet på forhånd, slik at du vet det blir rett for dere. Selv hadde de ingen tilknytning til stedet de valgte.

– Vi startet vår research med å «google», og bestemte oss for å holde oss i Norge. Søstrene Storaas Hotell dukket opp, og vi falt pladask for tanken på å kunne ha utevielse ved vannet, bryllupsmiddag på låven, og et helt hotell for oss selv inne i skogen der gjestene kunne overnatte, sier Hanne.

4. Velg kulturelle innslag som tåler vind og vær

Carina Slåttun og Bengt-Andrè Eikaas giftet seg 30. juni 2018 i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Foto: Andi Mundal

– Vi bor nær og har ofte gått turer i parken. Vi ønsket at både vielsen og festen skulle være på steder som var av betydning for oss. Oslo og Botanisk hage er vårt nabolag, og det fineste stedet vi vet om i Oslo, sier Carina til KK.

Rådet fra paret er å velg kulturelle innslag som tåler vind og vær, og ikke minst være forberedt på at lyd er en utfordring utendørs.

– Gjestene sto i en halvsirkel på den ene siden, og koret jeg synger i, Akerselva kvinnekor, sto på den andre siden. Dette lagde en fin og naturlig gang opp til Bengt og vigsler. Koret sang innmarsjen. Bengts søster leste et dikt underveis. Utmarsjen var en sang fra bærbar høyttaler i regi av en av gjestene, forteller bruden.