Hopp til hovedinnhold

Giftet seg i grotte på Svalbard

Linda og Dagfinn fra Tønsberg ønsket å gifte seg på Svalbard og slik ble det!

5. april sto bryllupet inni en grotte i Longyearbreen.

– Dagfinn har alltid sagt at han skal gifte seg i scooterdress, så da ble jo den drømmen oppfylt, ler paret.

# Utemennesker

En tannlegesekretær og en anleggsleder møttes på elgjakt høsten 1998.

En felles hobby brakte Linda og Dagfinn sammen, men de ble ikke kjærester før i 2007.

I november 2019 fridde Linda til Dagfinn med hjelp av to komikere på et rakfiskelag. Linda lykkes i å overraske Dagfinn med forespørsel om giftemål, og svaret - det ble selvfølgelig ja.

Paret bor på et småbruk inni skogen utenfor Tønsberg. De liker å tilbringe tid i naturen og drive med aktiviteter ute. En vielse i vill natur så dermed ut til å passe dem godt. Men hvorfor akkurat Svalbard?

– Vi tenkte vel først og fremst at det var et flott og artig sted å gifte seg. Ingen av oss hadde et spesielt forhold til Svalbard fra før av, men sakte men sikkert begynte ideen å ta form.

Brudebuketten besto av gåsunger

# Ville ikke vente lenger

Fra frieriet fant sted på tampen av 2019 og frem til vielsen sto inni Longyearbreen i april 2021, har verden stått oppi en pandemi. Som mange andre gifteklare måtte Linda og Dagfinn utsette planene om bryllup både en og to ganger. Til slutt falt bitene på plass med både seremonileder, forlovere og fotograf.

– Det var et skikkelig opplegg på bryllupsdagen. Først kjørte vi snøscootere fra Longyearbyen frem til breen. Ved breen var det et lite hull i bakken med en stige ned til vårt seremonilokale.

Hele brudefølget fikk klatre ned gjennom hullet i breen og delta i en feiring av kjærligheten i matchende scooterdresser, hodelykt og med gåsunger som brudebukett.

God akustikk, og minus 3,5 grader virket varmt sammenlignet med 14 minusgrader og vinden som herjet på utsiden av grotten.

# Det flotteste av seremonilokaler

Mannen som gjorde det hele mulig, heter Erik Andal Hofsten.

Han har vært seremonileder i Human-Etisk Forbund i over 15 år. Han er opptatt av å gi gode tilbud om seremonier i alle livets faser.

Seremonileder Erik Andal Hofsten leder seremonien i ekstraordinære omgivelser.

Da spørsmålet kom om han kunne vie et par på Svalbard, var han ikke i tvil.

– Det er alltid spennende med de spesielle oppdragene, og jeg bruker gjerne av min tid på å være en del av opplevelsen for paret. Jeg har vært på mange flotte vigselssteder, men grotte var noe nytt.

Erik fikk bytte ut sin svarte dress med scooterdress, men han tok med seg sin trofaste vigselperm. Dermed kom han fort inn i rollen som skal til for å skape en verdig og høytidelig seremoni.

Linda og Dagfinn fikk hverandre til tonene av Led Zeppelins Stairway to Heaven, og Linda forteller at hun måtte felle noen tårer på slutten av vielsen.

– Jeg hadde ikke trodd at jeg kom til å begynne å gråte, men det hele ble veldig stemningsfullt.

Etter seremonien var det klart for bryllupsmiddagen i form av Real Turmat, kaffe og skolebolle. Paret var svært fornøyde med at de fikk legge opp vielsen slik de ønsket og sette den sammen med ingrediensene som betyr noe for dem.