Hopp til hovedinnhold

Pridebryllupet

Det var kjærlighet ved første blikk da Undis og Maryan møttes. Under Oslo Pride 2023 feiret de kjærligheten sin foran et jublende folkehav i en vakker humanistisk seremoni.

Undis og Maryan var de første i Norge til å gifte seg på hovedscenen i Pride.

Undis Lutnæs og Maryan Listaul møttes i voksen alder. De traff hverandre i et 50-årslag for åtte år siden. 50-årslaget ble til telefonsamtaler, møter og kjærlighet.

– Siden det øyeblikket vi møttes visste vi begge at vi hadde noe spesielt.

Begge hadde levd et rikt liv før de møttes, med hver sin mann og hver sine barn. Sammen ble de en utvidet familie med barn, barnebarn og bonusbarnebarn, som de er veldig glade i.

# Den perfekte måten å feire kjærligheten på

Da Undis og Maryan så muligheten for å gifte seg i Pride Park, syntes de det var en god idé.

 – Når vi først skulle gå til det skrittet å gifte oss, finnes det ingen flottere måte å feire kjærligheten på.

Og kjærligheten ble feiret. Foran et folkehav i Pride Park ga Undis og Maryan hverandre sitt ja.

Seremonileder Andreas Bjørnstad erklærer Undis og Maryan for gift.
De ble møtt med jubel fra folkemengden i Pride Park.

# Historisk kjærlighet

Seremonileder i Human-Etisk Forbund, Andreas Bjørnstad, får ofte se kjærligheten mellom mennesker på deres viktigste dag.

–  Det var en ære å få vie Undis og Maryan på hovedscenen. For en stemning! Så mange mennesker som alle ville være med å feire kjærligheten, berørte oss alle, forteller seremonileder Andreas Bjørnstad.

– Ved å gifte seg på Oslo Pride, så åpent, offentlig og symbolsk, slår Undis og Maryan tydelig fast at kjærligheten er fri. Det er viktig.

– Samtidig kan en håpe at seremonien og kjærligheten på Pride-scenen, kanskje bidro seremonien til at flere tør være den de er, elske den de elsker. 

# Frihet til å elske den du vil

Humanismen tar utgangspunkt i at det er vi mennesker som har ansvaret for å skape vår egen lykke og mening i livet. Christian Lomsdalen er styreleder i Human-Etisk Forbund.

– Å finne kjærligheten og å kunne dele livet med den man elsker er en stor lykkekilde for mange. Derfor mener vi det er viktig at alle mennesker, uavhengig av legning og kjønnsidentitet, skal ha like muligheter til å oppleve det, sier Lomsdalen.

– Gjennom en slik storstilt feiring av kjærligheten på Pride-scenen ønsket vi å oppmuntre til en vedvarende innsats for et mangfoldig og inkluderende samfunn, fortsetter Lomsdalen.

Det er lett å ta for gitt det vi har i dag. Å gifte seg foran et publikum som jubler for kjærligheten er ikke en mulighet for alle.

# Humanistisk kamp for kjærlighet

I Norge har vi historisk kjempet for retten til å inngå likekjønnet ekteskap. Vi var det første livssynssamfunnet som viet likekjønnede par da det omsider ble tillatt i 2009.

Før ekteskap ble lovlig, var vi det første livssynssamfunnet som foresto partnerskapsinngåelser fra det ble åpnet for det i 1993.